Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek archívum
2021.12.23
Szükségünk van arra, hogy közösség legyünk
Talán két évvel ezelőtt valószínűtlennek tartottuk, hogy történni fog valami, ami feje tetejére állítja világunkat, ami bizonytalanná, kiszámíthatatlanná teszi mindennapjainkat. Olyan időszakot élünk, amelynek során felértékelődik mindaz, aminek igazi közösségalkotó ereje van: az egymás iránti szeretet, a jóság, a megbékélés.
2021.12.22
Idén is ünneplőbe öltözött a város
A diszvilágítás első adventvasárnapján történt felkapcsolásával Borszéken is karácsonyi hangulatba öltözött a város. Noha a koronavírus továbbra is meghatározza mindennapjainkat, a tavalyitól eltérően az idei adventi eseményeket már nem kellett törölni. Így újra a hagyományok szerint készülhettünk a karácsonyra. Az adventi időszak fénypontja és záró mozzanata egyben az utolsó hétvégéjén (december 17-18) megszervezett Karácsonyi Kavalkád volt. 
2021.11.26
Felújítottuk Borszék egyik ékkövét
Befejeződött Borszék egyik legpatinásabb műemlék épületének, az egykori 49-es villának (amit manapság 51-es Emil villaként ismerünk) teljes körű felújítása. Az ingatlan kulturális, múzeumi, turisztikai, oktatási tevékenységeknek, konferenciák lebonyolításának fog helyet adni.
2021.11.23
Befejeződött az egészségház felújítása
Megszépült épület és modern belső tér áll a borszékiek rendelkezésére a felújított egészség-házban. Az épület rehabilitációjának munkálatai tavaly júniusban kezdődtek, az átadás a napokban történt meg.
2021.11.18
Ne hozzák a borszéki vadászterületeinkre a medvéket!
Egyre sűrűbben járnak be a medvék Borszékre, immár a település központjában is feltűnnek a vadállatok, akár fényes nappal is. Hasonló helyzettel küszködik Gyergyóholló és Tölgyes is. A problémát csak fokozza, hogy az utóbbi időben két medvét is vadászterületünkre hoztak, előzetes konzultálás nélkül. A három település vezetője petícióval fordul Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőséghez, amelyben tiltakozásunkat fejezzük ki a medveáthelyezésekkel kapcsolatban.
2021.11.09
Befejeződött a városháza felújítása
Több mint egymillió lejes beruházás révén újítottuk fel a városháza épületét, a munkálatot európai uniós alapokból finanszíroztuk. A két évvel ezelőtt kezdődött beruházásra a napokban sikerült pontot tenni.
2021.10.22
Újabb korlátozó intézkedések lépnek érvénybe hétfőtől
Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) elfogadta pénteki ülésén a járványhelyzet súlyosbodása miatt hozott korlátozó intézkedéseket.A CNSU döntését a kormány délutáni ülésén határozatba foglalja. Az új szabályok hétfőn lépnek hatályba. Az újonnan bevezetett szigorítások teljes listáját írásunk alján találják, román nyelven.
2021.10.15
Mezítlábas ösvény épül a Tündérkertben
2021 tavaszán a Borszékért Alapítvány egy mezítlábas ösvény elkészítéséhez kért vissza nem térítendő támogatást egy, a Hargita Megye Tanácsa által felajánlott lehetőséggel élve. A pályázat pozitív elbírálásban részesült, a megyei önkormányzat 2500 lejjel támogatta az elképzelésünket. Az önrész előteremtésével és a Borszéki Polgármesteri Hivatal által felajánlott további támogatás révén a munkálatok is hamarosan elkezdődhetnek.
2021.10.11
Idén sem maradt el a könyvvásárlás
Több tucatnyi magyar és román kiadvánnyal bővült idén is a borszéki könyvtár állománya. A városi önkormányzat ezúttal több mint 9 ezer lejt fordított vásárlásra.
2021.10.05
Bemutatták Borszék mobilitási és fejlesztési terveit
Parkolóépítések és a tömegközlekedés fejlesztése lenne az egyik irányzata a következő évek fejlesztéseinek Borszéken-derült ki azon a lakossági konzultáción, amit ma délután tartottak a borszéki városházán. A fórumon településünk új fenntartható mobilitási tervét és általános fejlesztési tervet mutatták be.
2021.09.29
Egy évnyi mandátum után
Iskola és közösségi terek felújítása, wellness-központ építése, költségvetés kiegészítés és nyári turista idény-számos aktuális kérdés, amelyekről beszélgettünk Mik József polgármesterrel mandátuma első évének végén.
2021.09.06
Egyelőre nem kell kiköltözniük az iskolából az osztályoknak
A Zimmethausen Iskolaközpont épületének őszre tervezett felújítását még nem lehet elkezdeni, ezért egyelőre nem kell költözniük az osztályoknak. Mindez azt jelenti, hogy hagyományos módon és helyszínen kezdődik a tanítás Borszéken.
2021.08.30
Fesztiválhangulatban telt a nyár
Három évet kellett várnunk arra, hogy Borszék mindhárom hagyományos fesztiváljára sor kerülhessen. Idén nem volt hiány rendezvényekből településünkön: gasztrokulturális élményben volt részünk a Bogrács Fesztiválon, kikapcsolódhattunk a városnapokon, illetve a századforduló hangulatát idézhettük a Nosztalgia Fesztiválon. Ráadásként hétvégenként neves és kevésbé ismert együttesek is szórakoztatták az érdeklődőket.
2021.08.26
Testvérvárosi találkozón voltunk Bácsalmáson   
Bácsalmás Város Önkormányzata idén az „Európa a polgárokért program” nyertes pályázatának köszönhetően tarthatta meg testvérvárosi találkozóját 2021. augusztus 6-8. között. Az eseményre részünkről is elutazott egy küldöttség.
2021.08.09
Visszatér a Nosztalgia Fesztivál!
Két év kihagyás után ismét időutazásra hívunk Borszékre minden kedves érdeklődőt. Augusztus 14-15 között, a Nosztalgia Fesztivál nyolcadik kiadásán újfent felélesztjük az arisztokrácia századfordulós világát.
2021.08.05
Borszéki Városnapok: pénteken kezdünk
Egyéves kihagyás után újra megszervezzük a Borszéki Városnapokat. Holnaptól vasárnapig helyi értékeinket vonultatjuk fel a Hármasligetben található fesztiválterületen, ám nincs hiány a neves meghívottakból sem.
2021.07.20
Köztereket és utakat újítunk
Négy kilométernyi út aszfaltozása, illetve 22 ezer négyzetméternyi közterület felújítása – ezekről is szól az a nagyszabású integrált pályázat, amelynek finanszírozási szerződését ez év áprilisában írtuk alá. Folytatjuk a Regionális Operatív Programon keresztül megvalósuló beruházás ismertetését.
2021.07.09
Újjászületik a Főkút belseje
A borvízkutjaink képezik városunk legfőbb vagyonát és egyben attrakcióját. Minden Borszékre érkező vendég felkeresi, megkóstolja, élvezi ízét, dicséri gyógyhatását. Mindenik forrás egyedi, ami az összetételét és gyógyhatását illeti. Az egész közül most a Főkútról és az Erzsébet kútról teszek említést, hiszen egy látványos átalakuláson megy át.
2021.07.01
Egy lépésre az iskola felújításától
Meghirdettük a kivitelezési munkálatok közbeszerzési eljárását, így már csak egy lépés választ el minket a Zimmethausen Iskolaközpont épületének teljes körű felújításától. Várjuk a szakcégek jelentkezését, hogy lehetőleg már ősszel tudjuk elkezdeni a munkálatot, amelynek meghirdetett értéke 5,19 millió lej.
2021.06.30
Újra megszervezzük nyári koncertsorozatunkat
A koronavírus okozta egyéves kihagyás után újra megszervezhetjük nyári programsorozatunkat. Első eseményünk a vasárnap 18 órakor kezdődő No SUGAR koncert lesz.
2021.06.14
Tűz pusztított városunkban
Hétfőn éjjel 1 órakor riasztották a borszéki önkéntes, illetve a gyergyóhollói hivatásos tűzoltókat, hogy lángok csaptak fel a Dózsa György úton található hosszú tömbház mögötti területen. A lángok 10 fásszínt és 4 garázst pusztítottak el, ugyanakkor a közeli tömbház több ablaka és szigetelésének egy része is megsérült.
2021.06.10
Borszéken találkoztak a székelyföldi magyar önkormányzati vezetők
Első alkalommal tartották Borszéken a székelyföldi magyar városok polgármestereinek találkozóját. A csütörtök délután és este lezajlott eseményen 12 városvezető és két megyeelnök volt jelen.
2021.06.01
Gyereknapi ajándék: játszóteret avattunk
Gyerekek tucatjai, szülők és nagyszülők vették néhány órára birtokba kedden a Millenium-parkban épített új játszóteret. Gyereknap alkalmából zene, sok-sok játék, illetve még annál is több meglepetés várta a kicsiket és nagyobbakat egyaránt.
2021.05.15
Részben eltörölték a szabadtéri maszkviselés kötelezettségét
Elfogadta a kormány pénteken késő este a Klaus Iohannis elnök által csütörtökön bejelentett, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését célzó határozatot.
2021.05.14
Elkészültek az orvosi szolgálati lakások
Orvosok számára épített szolgálati lakásokat Borszéken a marosvásárhelyi Studium–Prospero Alapítvány Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.  Az ingatlan ünnepélyes átadására pénteken késő délután került sor.
2021.05.13
Meghosszabbították a vészhelyzeti állapotot
A kormány döntése értelmében május 13-ától újabb 30 napra meghosszabbíttották a veszélyhelyzetet Románia egész területén. Ezúttal viszont néhány enyhítést is közöltek az eddig érvényben levő intézkedések tekintetében.
2021.05.11
Interneten is fizethetők a borszéki adók
Borszék Önkormányzata csatlakozott ahhoz az online platformhoz, amelynek segítségével otthonról, vagy munkahelyről is pillanatok alatt kifizethetők a helyi adók, illetékek és büntetések. Nincs sorban állás, nem kell személyesen bejönnie a hivatalba, és a nap bármely órájában elérhető ez a szolgáltatás. Az alábbiakban egy kis útmutatót készítettünk, amellyel könnyebbé szeretnénk tenni a regisztrálást.
2021.04.27
Közel 20 millió lejből gazdálkodunk
Az idei költségvetés több mint felét beruházásokra fordítjuk, amelyek közül kiemelkedik a 18 helyszínt érintő integrált fejlesztési pályázat. Ennek egyik legfontosabb elemének, a Zimmethausen Iskolaközpont teljes körű felújításának és berendezésének a kivitelezése még idén ősszel elkezdődik. A büdzsét áprilisi soros ülésén fogadta el a helyi önkormányzati testület.
2021.04.26
Szombattól várjuk a bobozni vágyókat!
Már csak az utolsó simítások vannak hátra a létesítmény felszerelésében, így május 1-tól, szombattól újra használható a nyári bobpályánk.
2021.04.01
Több millió lejes fejlesztés kezdődik Borszéken
Közel 31 millió lejből újulhat meg Borszéken az iskola, a kulturális központ, utakat korszerűsítenek és szociális otthonokat építenek. Az ezzel kapcsolatos aláírt finanszírozási szerződést adta ma át Mik József polgármesternek a fürdőtelepülésen tett látogatása során Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. A munkálatok az iskola felújításával már idén ősszel elkezdődhetnek.
2021.03.25
Borszékre látogat a Bekecs Néptáncszínház
Újfent fellép a borszkéki színpadon a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház. Ezúttal a Reliktum című folklorműsort adják elő a helyi közönségnek.
2021.03.15
Indul az oltáskampány harmadik szakasza
Ma kezdődik a koronavírus elleni oltáskampány harmadik szakasza, és a déli órákban lehetőség nyílik a regisztrációra, valamint a Hargita megyei oltóközpontokba történő előjegyzésre is, köztük található a borszéki oltóközpont is.
2021.03.12
Egészségház: megújult beltér várja a pácienseket
Megszépült és modern belső tér áll a borszékiek rendelkezésére a felújított egészségházban. Az épület rehabilitációjának munkálatai tavaly júniusban kezdődtek, idén még néhány külső műveletet kell elvégeznie a kivitelezőnek.
2021.03.02
Megnyílt az oltási központ Borszéken
Lehet iratkozni a borszéki oltási központban a koronavírus elleni vaccinára, a programálásokat a rendelkezésre álló oltóanyag függvényében végzik.
2021.02.19
Több szolgáltatással is bővülne a sípálya környéke
Igazi szórakoztató központtá alakul a borszéki Reménység sípálya és annak környéke. A több mint 7,5 millió lejesre becsült fejlesztés során több új szolgáltatás bevezetését és attrakció építését tervezi a polgármesteri hivatal, az ezzel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmány már elkészült.
2021.02.01
Lakóövezeti felújítások lesznek
A sípályák a szezon indulásától kezdve maximális kihasználtsággal működtek, ez is feledteti az elmúlt év nehézségeit – fogalmazott Mik József. Borszék város polgármestere pozitívan tekint az új esztendőre, reményei szerint a következő hónapokban enyhíteni fognak a szigorú vírusvédelmi intézkedéseken.
2021.01.15
Felemás év a kultúra területén
A koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések a turizmus mellett az előadóművészet, a kultúra területét is súlyosan érintették a tavaly. Országszerte elmaradtak a fesztiválok, koncertek, színházi előadások. Nem volt ez másképp Borszéken sem.
2021.01.12
Kezdődik a koronavírus oltási kampány második szakasza!
Közzétették azoknak a betegségeknek a listáját, amelyekkel lehet kérvényezni a COVID-19 elleni vakcinát az oltáskampány második szakaszában, amely várhatóan január 15-e után kezdődik el Romániában. Mint arról már beszámoltunk, Borszéken a felújított egészségházban alakítanak ki oltási központot a térség lakói számára.
 
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Fotógalériánkbólfotógaléria megtekintése
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia
Ghiseul.ro