Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Több millió lejes fejlesztés kezdődik Borszéken
Közel 31 millió lejből újulhat meg Borszéken az iskola, a kulturális központ, utakat korszerűsítenek és szociális otthonokat építenek. Az ezzel kapcsolatos aláírt finanszírozási szerződést adta ma át Mik József polgármesternek a fürdőtelepülésen tett látogatása során Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. A munkálatok az iskola felújításával már idén ősszel elkezdődhetnek.
2021-04-01
489
Cseke Attila fejlesztési miniszter adta át Mik József polgármesternek az aláírt, 23 millió lejes finanszírozási szerződést.

„Nagyon fontos ez a mai nap a település életében. Hiszen egy fontos pályázatunk esetében értünk az előkészítési folyamat végére” – fogalmazott a szerződés átadásának eseményén Mik József polgármester. Hozzátette, a városháza munkatársai nagyon sokat dolgoztak azért, hogy ez a pályázat megvalósuljon.  Az elöljáró elmondta, a projekt értéke 31 millió lej, ebből a Regionális Operatív Programon keresztül kapott vissza nem térítendő támogatás közel 22,8 millió lej, míg a város önrésze eléri a 8,3 millió lej.  Összesen 18 helyszínt érint a pályázat, többek között benne van az iskola teljes körű felújítása és felszerelése, ezen kívül a felsőborszéki kultúrház teljes felújítása, több épület lebontása és újraépítése, illetve számos infrastrukturális beruházás: parkolók és sportpályák építése, utak aszfaltozása, közterek rendezése, játszóterek építése.

 A polgármester kiemelte, óriási lehetőség ez a városnak, amit nem szabadott elszalasztani. „Rengeteg munka van a háttérben, pont egy éve, amikor kitört a koronavírus járvány, akkor dolgoztunk a legtöbbet a kollegákkal, sokszor éjszakába nyúlóan” – jelentette ki a városvezető, hozzátette, a következő tíz évben összesen 43 projektet indít el az önkormányzat, ebből 27-et már az idén.

 Cseke Attila: nem sok önkormányzat büszkélkedhet ilyen pályázattal

 „Az ilyen jellegű pályázati lehetőségek rendkívül fontosak annak érdekében, hogy egy közösség továbbra is fejlődni tudjon. Jelentős mértékű ez a szerződés, nem sok önkormányzatnak és nem sok helyi közösségnek adatik ez meg” – fogalmazott a szerződés átadásának pillanatában Cseke Attila fejlesztési miniszter.  A tárcavezető kiemelte, ennek megvalósulása elsősorban a helyi közösség munkáját dicséri.  Borszéken pedig rendkívül erős ez a közösség, amely ugyanakkor tudja, hogy mi az érdeke, és tudja, hogy merre akarja fejleszteni ezt a turisztikai szempontból is jelentős települést.

 A munkálatokról röviden

 A pályázat egyik eleme a fürdőtelepülésen található művelődési ház teljes körű belső és külső felújítása. Az ingatlan a helyi könyvtárnak adott otthont évtizedeken keresztül. A gyönyörű épület az üdülőhely központjában helyezkedik el, a Hétvezér sugárúton. Az épület kőalappal rendelkezik, kívül- belül vakolt téglafalai vannak, fapadlóval, bádog fedéllel és a borszéki önkormányzat tulajdonában van, a Hargita megyei műemlékek jegyzékében szerepel. A felújítás során könyvtárat alakítanak ki az épületben, illetve lesz kiállító és multimédiás terem is. Az elképzelések szerint iskola utáni és nyugdíjas foglalkoztatások egyaránt lennének a felújított ingatlanban, ugyanakkor különböző képzések, tematikus kiállítások és más jellegű tevékenységeknek is otthont ad majd az épület.

 Ugyancsak a beruházás részeként lebontanak négy, szociális lakásoknak otthont adó villát, helyükre két új ingatlan épül a Petőfi Sándor és a Nádas utcákban. Előbbi kétszintes lesz, földszint és manzárt, és 12 lakásnak ad majd otthont. Utóbbi esetben is ugyanolyan kétszintes épületről beszélünk, ezúttal 8 lakással. Az új lakrészek továbbra is szociális lakásként állnának az igénylők rendelkezésére.

 Szintén az uniós pályázat keretében végzik el a Zimmethausen Iskolaközpont épületének teljes körű felújítását. A tervek szerint hőszigetelik az ingatlant, ugyanakkor az épület belső terét is teljesen felújítják. Kicserélik a villany és fűtéshálózatot, a szaniter vezetékrendszert. Az osztálytermeket LED-es lámpatestekkel szerelik fel, két új, 200 kw-os kazánt is működésbe helyeznek. A beruházás során teljesen új bútorzatot és felszerelést is kap a tanintézmény. Felújítják az udvart, ennek során egy 26m*16m méretű sportpályát alakítanak ki, illetve teljesen új játszótér is épül, és persze a zöldövezet kialakítása sem maradhat el. Az iskola esetében a kivitelezési terv már elkészült, így remélhetőleg már ősszel elkezdődhetnek az ezzel kapcsolatos munkálatok.

 Az integrált projekt kereténben bővítik az úthálózatot a település terjeszkedési irányába, ennek során az új szociális lakásoknak otthont adó ingatlanokhoz is felújítják az útszakaszt. Ugyancsak modernizálják többek között a következő útszakaszokat: az Új és Nádas utcák közötti összekötő utat, a panziók fele vezető összekötő utat, a Nagymező úthálózatát, a Bánya, Mezei, Nyír és Faget utcák egy-egy szakaszát. A felújítandó útszakaszok hossza eléri a 4 kilométert. Ezen a szakaszokon új közvilágitási rendszer is ki fog épülni. Továbbá a polgármesteri hivatal mögött parkolót, játszóteret és sportpályát alakítanak ki, rendezik a Kossuth forrás és a volt 55-ös villához közeli tereket, akárcsak az ortodox templom mögötti és a Kerek sportpálya melletti területeket. Teniszpályák, játszóterek, sétányok épülnek ezeken a helyszíneken. A felújítandó közterek felülete meghaladja a 22 ezer négyzetmétert.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia