Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Lakóövezeti felújítások lesznek
A sípályák a szezon indulásától kezdve maximális kihasználtsággal működtek, ez is feledteti az elmúlt év nehézségeit – fogalmazott Mik József. Borszék város polgármestere pozitívan tekint az új esztendőre, reményei szerint a következő hónapokban enyhíteni fognak a szigorú vírusvédelmi intézkedéseken.
2021-02-01
624
Ungureanu Ioan
A lakóövezetek mellett a sípálya komplexum környékén is több beruházást terveznek

„Nehéz esztendőt zártunk, a koronavírus világjárvány sajnos minden tevékenységre hatással volt” – jelentette ki az elöljáró. Hozzátette, a turizmus nem tudott optimális keretek között működni, Borszéken viszont a nyári szezon és az eddigi téli idény is jól alakult, ez pedig bizonyos mértékben kárpótolta a szolgáltatókat az év első felében tapasztalt nehéz időszakért. Ezek mellett kulturális és a szabadidős tevékenységeket nem lehetett a hagyományok szerint megszervezni. Ugyanakkor a városházának is át kellet szerveznie tevékenységét, szerencsére sikerült ezt úgy kivitelezni, hogy sem az ügyfélfogadás, sem egyéb adminisztratív tevékenységek nem szenvedtek kárt.

A polgármester hangsúlyozta, a Borszékre érkező kevés turista a Dezvoltare Urbană önkormányzati céget is nehéz helyzetbe sodorta. „A vállalkozás amúgy is sok sebből vérzett, a tavalyi korlátozásokat pedig csak fokozták ezt a helyzetet” – magyarázta az elöljáró. A tavalyi év végére aztán sikerült rendet tenni a cég dolgaiban, Szőcs Gábor személyében pedig új vezetőt neveztek ki az élére. Az önkormányzat 350 ezer lejes törzstőke emelést is eszközölt a vállalkozásnál. „Nagyon jó hír, hogy a síszezon nagyon jól indult, három hét alatt maximális kihasználtsággal működött a sípálya. Így az a pénz, amit az önkormányzat törzstőke gyanánt betett a vállalkozásba, megmaradt. Ez azt jelenti, hogy ezt az évet stabil lábakon kezdi az önkormányzati tulajdonú cég” – nyomatékosított a polgármester.

Mik József azt is elmondta, téli-nyári elemeket is tartalmazó szórakoztató központ fog épülni a Reménység Síközpont területén. Az erről szóló megvalósíthatósági tanulmány már az országos Országos Beruházási Ügynökségnél (CNI), illetve a turisztikai minisztériumnál van, remélhetőleg pozitív döntés születik a beruházás költségeinek támogatásával kapcsolatban.

Költségvetés csak márciusra

Borszék polgármestere szerint valószínűleg legkorábban március végére lehet elfogadott költségvetése a városnak. „Az ezzel kapcsolatos előjelek viszont biztatóak: az eddigi számítások alapján a város kétszer annyi pénzből gazdálkodhat idén, mint 2020-ban. A konkrét számokról csak akkor szeretnék beszélni, amikor már biztosat is tudunk mondani. Annyi bizonyos, hogy optimistábban tudunk tervezni, ezért szeretnénk minél több beruházást megvalósítani.”

Régi problémát orvosolnának

Első alkalommal szervezett a tavalyi év végén a költségvetéssel kapcsolatos közösségi konzultációt a városháza. Mik József szerint nagyon sok jó észrevétel érkezett a lakók részéről, ezek közül néhányat be is építenek a költségvetésbe.: az egyik ilyen beruházás a felsőborszéki nagyméretű játszótér megépítése lesz. „Ami viszont rendkívül fontos, hogy neki szeretnénk fogni idéntől a tömbházak környékének rendezéséhez. Ez egy olyan probléma Borszéken, amit eddig senki nem mert kezelni. Ideje felvállalni most már ezt a dolgot.” Első szakaszban a Köves (Pietrii) utcában található tömbházat érinti az intézkedés. Az elképzelések szerint a tömbházat hőszigetelik, ezek költségét 80 százalékban az önkormányzat, 20 százalékban a lakók finanszírozzák. Ugyanakkor az ingatlan környéke is rendeződik. Új, egységes megjelenésű fásszínek épülnek, a tömbházak között sétányok létesülnek és tetszetős zöldövezetet is kialakítanak.

További tervek készülnek

Több terv elkészítése is folyamatban van azzal a céllal, hogy általuk különböző hazai és uniós forrásokat lehessen lehívni és beruházásokat megvalósítani. Ilyen lenne az alsóborszéki volt hőközpont felújítása, szolgálati lakásokat alakítva ki ebben. Terv készül a tömbházak közötti területek rendezésére, beleértve az ANL és szociális tömbházak környékét is. Jelenleg már zajlik a tervezés a közvilágitás felújítására, illetve a gázhálózat kiépítésére is. Utóbbi még távlati beruházás is, ám az ezzel kapcsolatos tervezés már elkezdődött.

Az idén befejeződik az egészségház felújítása, a belső munkálatok elkészültek, tavasszal a kinti teendőkkel folytatódik a beruházás. A tervek szerint befejezik  a polgármesteri hivatal illetve a 49-es villaként ismert épület villa felújítása is. Ha a közbeszerzési folyamat zökkenőmentesen zajlik, akkor megépül az alsóborszéki faőrleményes kazánház is, amely öt középületet szolgál majd ki. Remélhetőleg még idén elkezdődik az iskola felújítása is, ez a pályáztató hatósággal megkötendő szerződésen, illetve a közbeszerzési folyamaton múlik.

Ami még fontos információ, az önkormányzati testület január végi döntése szerint idéntől a borszéki lakósok kedvezményeket élveznek azon szolgáltatásoknál, amelyek az önkormányzathoz tartoznak. Január 28-tól már kérni lehet a „Borszék kártyát”, amely a sípályák és a nyári bobpályák használatához biztosít 20-50 százlék közötti kedvezményeket.

Mik József polgármester kiemelte, a felsoroltakon kívül szeretnének még több kisebb beruházást megvalósítani, valamint újabb nagyobb léptékűt elindítani. Mindezekről folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia