Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Felemás év a kultúra területén
A koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések a turizmus mellett az előadóművészet, a kultúra területét is súlyosan érintették a tavaly. Országszerte elmaradtak a fesztiválok, koncertek, színházi előadások. Nem volt ez másképp Borszéken sem.
2021-01-15
397
A csíkszeredai Role együttes a ritkán megtartott kulturális előadások egyikén.

Márciustól különleges jogrend, számos korlátozás, kijárási tilalom lépett életbe. Ilyenformán egész évre jellemző fejetlenség következett, egymást követték az intézkedések, nem lehetett előre tervezni, hiszen szinte hetente változtak a feltételek. Nehézkessé, időszakosan pedig lehetetlenné téve az előadások megszervezését.

Mit lehet és mit nem? Mikor? Hol? Bent? Kint? Mi lesz, ha esni fog? Hányan vehetnek részt? Milyen óvintézkedéseket kell betartani? Milyen engedélyeket kell megszerezni és milyen hatóságtól? Íme csak néhány azon kérdéssorozat közül, amelyekkel rendre szembesülünk kellett bármilyen rendezvényt is szerettünk volna megtartani.

Sajnos egyelőre az új év elején sem sokkal jobb a helyzet, csupán reménykedhetünk abban, hogy a 2021-es esztendő a kultúra terén is jobb lesz, mint az utóbbi.

 A korlátozásokhoz és lehetőségekhez képest azért próbáltunk a tavaly is rendezvényeket szervezni. Ezek közül sorolunk fel néhányat: Január 15-én irodalmi est és szavalóversenyre került sor könyvtárunkban Daniela Hângan és Carmen Ţepeş-Maria tanárnők közreműködésével. Január 18-án pedig az I. Gyergyószéki Népdal és Néptáncverseny gálaműsorát tekinthettük meg a kultúrotthon nagytermében. Január 25-én a csíkszeredai Role Zenekar verses, zenés estjén vehettek részt az érdeklődők. Február 15-én a marosvásárhelyi Gruppen-Hecc Kabarétársulata szórakoztatta a közönséget a „Ma jó a medvem” című előadással.

Augusztus 23-án a Kolozsvári Állami Magyar Szinház „Vannak vidékek” című Kányádi estjét  láthattuk Bogdán Zsolt és a Kaláka Együttes előadásában.

Szeptember 13-án került sor a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes „Rézhúron” című előadására. Október 6-án megemlékeztünk az aradi 13 vértanúról, amely során felcsendültek a korabeli énekek, valamint rendhagyó történelemórán vehettek részt az érdeklődők.

Márciustól könyvtárunk is a rendkívüli helyzethez alkalmazkodva működött. Kötelezővé vált a védőmaszk viselete, a távolságtartás, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet mérése. A szabályok szerint egyszerre 2 személy tartózkodhat az intézményben, a kölcsönzött könyvek egy hetes elkülönítésbe kerülnek, csak azután kölcsönözhetőek újra. Ilyenformán sajnos megszűntek azok a csoportos tevékenységek, programok, amelyeken a gyerekekkel foglalkoztunk.

Bezárt az óvoda, iskola, online oktatásra kényszerültek gyerekek, tanárok, szülők egyaránt. Bízzunk benne, hogy nemsokára a gyerekek visszatérhetnek az iskolapadba, hiszen ez rendkívül fontos lenne a gyerekek személyiségi, társas-szociális képességeinek fejlesztése szempontjából.

A tavaly is. az előző évekhez hasonlóan, vásároltunk könyveket, így újra gyarapodott könyv-kínálatunk. A vásárlás összértéke 6807 lej, román és magyar nyelvű könyveket egyaránt vásároltunk, minden korosztálynak.

Szerző: Kiss Éva, könyvtáros
Szerkesztette: Rédai Botond

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia