Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Közel 20 millió lejből gazdálkodunk
Az idei költségvetés több mint felét beruházásokra fordítjuk, amelyek közül kiemelkedik a 18 helyszínt érintő integrált fejlesztési pályázat. Ennek egyik legfontosabb elemének, a Zimmethausen Iskolaközpont teljes körű felújításának és berendezésének a kivitelezése még idén ősszel elkezdődik. A büdzsét áprilisi soros ülésén fogadta el a helyi önkormányzati testület.
2021-04-27
418

Mint azt Mik József polgármester elmondta, a város költségvetési bevétele a lakosság arányához képest viszonylag nagy, meghaladja a fejenkénti 2500 lejt úgy, hogy ez még nem tartalmazza az ásványvízipari kitermelés után fizetett illetéket, amelynek 80%/-a idéntől a helyi és megyei önkormányzatoknál marad. Ugyanakkor a fejlesztések is nagyságrendekkel nagyobbak, mint egy átlagos városban.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a közel 20 millió lejes költségvetésünk több mint felét, azaz 56,44 százalékát beruházásokra fordítjuk, közel 15 százalékot tesznek ki a személyzeti költségek, illetve 17,42%-ot fordítunk javakra és szolgáltatásokra. A büdzsé mintegy 8 százaléka kamatra és hitelvisszatérítésre van fenntartva.

Sokrétűek az idei beruházások

Ami a beruházásokat illeti, a legnagyobb tételek ezen a téren Regionális Operatív Programon keresztül megvalósított integrált fejlesztési pályázat több mint kétmillió lejes önrésze, a középületek biomassza fűtésrendszerének kialakítása (1,47 millió lej), a polgármesteri hivatal felújításának folytatása (1,11 millió lej), az egészségház és melléképületének felújítása, illetve az épületegyüttes környezetének a rendbetétele (1,067 millió lej). Természetesen folytatódik a 49-es villa és melléképületének felújítása is, ezek együttes értéke meghaladja az egymillió lejt.

Az új wellnesz-központ befejezésére további 752 ezer lejt fordít az önkormányzat. Ezzel kapcsolatos újdonság, hogy Hargita Megye Tanácsa kiírta a közbeszerzést a borszéki wellnessközpont belsőépítészeti munkálataira. A közbeszerzésen meghirdetett beruházás összege áfa nélkül 1,7 millió lej. A cégek május 17-ig jelentkezhetnek ajánlatukkal. Mint ismeretes, a borszéki önkormányzat és a megyei tanács tavaly novemberben írták alá azt a társulási szerződést, mely által a megyei önkormányzat kétmillió lejjel vesz részt az új wellness- és fürdőközpont további munkálataiban.

Szintén a beruházások részét képezi a tömbházak környékének rendezése, illetve hőszigetelése. Első szakaszban a Köves (Pietrii) utcában található E3-as tömbház hőszigetelését végzik el 300 ezer lejből, illetve a már említett tömbház és a Kárpátok utcai E1-es tömbház közterületeinek felújítását 481.800 lejből.

 A lakossági javaslatokat is figyelembe vettük

Egy tavaly decemberben elvégzett konzultáció során arról kérdeztük a borszékieket, milyen fejlesztések kellene prioritást élvezzenek a következő költségvetési ciklusban. Arra is kértük a résztvevőket, fogalmazzanak meg javaslatot azzal kapcsolatban, hogy milyen beruházásokat végeznének el Borszéken 300 ezer lejes költségvetésből. A válaszadók számos olyan igényt fogalmaztak meg, amelyek már részét képezik több, pályázatból zajló beruházásnak. Ugyanakkor felmerült egy nagyobb játszótér építésének, illetve a Dózsa György utcai járda kialakításának az ötlete, ezeket a városvezetés be is építette a költségvetésbe. Előbbire 385 ezer lejt költ a város, a járdaépítésre pedig 200 ezer lejt. 

Az önkormányzat egyik alapvető célja, hogy minél több uniós forrásból származó projektet megpályázzon, ezért több tervet, dokumentációt is előkészítünk. Ezek között található, többek között, a város gázhálózatának kiépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány, a Belvedere-villa dokumentációja, a bobpálya környékén létrehozandó szórakoztató központ tervei, vagy éppen a sípálya hóágyú rendszerének bővítése és modernizálása.

Szabadidős rendezvényekre is van keret

Noha a fejlesztések hangsúlyos szerepet kapnak az idei költségvetésben, az egyéb jellegű kiadásokról is szót kell ejtenünk. Az oktatás terén például anyagi költségekre 275 ezer lejben részesül a Zimmethausen Iskolaközpont. Különböző szabadidős rendezvényekre 150 ezer lejt sikerült elkülöníteni, a felekezetek támogatására 60 ezer lejt, míg sporttevékenység finanszírozására 40 ezer lej áll rendelkezésre. Továbbra is támogatjuk a Gyulafehérvári Caritas otthongondozói programját, erre a célra 67.200 lejt fizet az önkormányzat. Idén is bővítjük a Kamenitzky Antal Városi Könyvtár könyvállományát, 20 ezer lejt szánunk erre a célra.

A fejlesztések mellett javításokra is költünk

Közel 1,3 millió lejt fordítunk idén a különböző infrastrukturális javításokra. Így például, többek között, 300 ezer lejt fordítunk a Nyíres és Hanzker patakok támfalainak javítására a Köves-utcai részen. Utak javítására 200 ezer lejt költünk, ugyanekkora összeget szánunk a kultúrház javítására. 82 ezer lejből a parkjainkat tesszük rendbe, 50 ezer lejt költünk az utcai bútorzat javítására, illetve szintén 50 ezer lejből javítjuk meg a köztéri szökőkútjainkat.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia