Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
„kARakTer” – casa artei creative
Plimbându-ne în stațiunea Borsec, la un moment dat pe Bulevardului 7 Izvoare putem observa un magazin mai deosebit. Intrând  în atelierul de artizanat „kARakTer” este ca și cum am fi păşit într-o altă lume. Mediul creat de cuplul Kopacz, Tekla și György ne ghidează în misterele artei „handmade”.
2020-11-16
1235

Aceasta este casa artei creative – impresie formată când mă uit la lucrările expuse în atelier. Tablouri, bijuterii, obiecte - unele mai frumoase ca altele,  realizate din materiale diferite, unice, dezvăluind gustul și imaginația creatorilor lor. „Am avut mereu un interes pentru artele plastice”, afirmă Tekla în momentul în care întreb despre una dintre picturile realizate cu tehnica 3D. După cum a spus, a studiat sculptura la Liceul de Artă Nagy István din Miercurea Ciuc, dar i-a plăcut și grafica și pictura.

 „După terminarea liceului m-am mutat la Borsec, astfel s-a întrerupt puțin conexiunea pe această latură. Împreună cu familia conduceam un magazin de flori, dar nu a fost cu adevărat posibil să ne dezvoltăm în acest segment”- a explicat ea. Știau că este imposibil să trăiască din asta pe termen lung și, oricum, erau „chinuiți” constant de dorința de a crea. „Florăria a funcționat 16 ani, dar au simțit nevoia să meargă mai departe. „Când am ajuns la Borsec, am mai acceptat lucrări în domeniul artelor, am ilustrat și unul dintre volumele de poezie ale lui Kamenitzky Antal, dar apoi am terminat cu activitățile de acest gen. Mi-a fost dor de ele, dar în același timp mi-a fost frică să încep din nou.”


Punctul de cotitură a sosit anul trecut. Primăria din Borsec a promovat pregătirea antreprenorială combinată cu o oportunitate de depuneri de proiecte, și familia Kopacz a profitat de această oportunitate. Au finalizat cursul și au depus, de asemenea, cererea de finanțare. „Ideea era să putem include în acest proiect cât mai multe activități de artă”, a explicat György, care între timp s-a alăturat conversației noastre. După cele afirmate, el însuşi a scris materialul proiectului dar au avut nevoie de ajutor în planificarea părții financiare. „Am vrut să avem cât mai multe lucruri posibile, astfel încât oaspeții, turiștii și locuitorii din Borsec să aibă de unde alege. Fie un cadou, fie un suvenir. În același timp, am implica și copiii în activitățile noastre, organizând diverse activități. Dar pandemia de coronavirus deocamdată nu ne permite acest lucru.”

„Nu vrem să ieșim în evidență ...”

-continuă György. Pur și simplu își fac treaba și ideile lor prind contur. El însuși face orice, din lemn, de la rășină la metal, orice îi vine în minte sau ceea ce doreşte clientul. Soția sa, Tekla, este implicată în realizarea de bijuterii, compoziții florale și picturi. Pentru cea din urmă folosește o tehnică specială 3D, o astfel de lucrare necesită mai mult timp de realizare. În același timp, realizează buchete de flori, ornamente pentru masa de Crăciun și decorațiuni pentru uși, acestea fiind făcute la cerere și, desigur, după preferinţe, se efectuează și livrarea la domiciliu.

„Iată acel breloc din lemn”, arată György către obiectul care atârnă lângă ușa de la intrare. „Aveam o bucată de lemn mai mare, nu știam ce să facem cu ea, nu am vrut să o ardem. Astfel am realizat două brelocuri, dintre care unul a fost cumpărat imediat", a spus el, subliniind faptul că orice idee poate fi pusă în aplicare pentru a se crea un obiect de artizanat veritabil, de înaltă calitate.

 Începutul  a fost greu

 Înființarea unei astfel de afaceri nu este ușoară - au mărturisit amândoi. Oricine a avut un proiect de finanţare ştie că apar numeroase obstacole, adesea neprevăzute. Și cuplul Kopacz a trebuit să treacă peste aceste greutăţi, iar când au ajuns la liman, a urmat o altă provocare: trebuia să creeze, atelierul de artizanat trebuia umplut cu produse. Pe lângă toate procedurile birocratice, acest lucru nu s-a dovedit a fi atât de ușor. Cu toate acestea, până la sfârșitul sezonului estival, atelierul fusese deschis clienților. Inaugurarea, au spus ei, a fost pozitivă, atât locuitorii din Borsec, cât și turiștii au fost  mulțumiți de oportunitate, întrucât un magazin care oferă obiecte de artă unică nu prea se întâlneşte în zonă. „Un singur lucru ne dorim: să avem atât de lucru încât să ne putem oferi un trai decent. Nu vrem să realizăm produse de masă, vrem să facem lucruri unice, lucrate manual.”

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro