Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Vom avea investiții privind zonele rezidențiale cu blocuri
De la începutul sezonului de iarnă, pârtiile de schi funcționează cu capacitate maximă, ceea ce ne face să uităm de dificultățile anului trecut - a spus Mik József. Primarul din Borsec are o viziune pozitivă asupra noului an, sperând ca în lunile următoare se vor diminua restricţiile privind răspândirea virusului.
2021-02-01
1202
Ungureanu Ioan
În zona Complexului de Schi „Speranţa” se va construi un centru de agrement cu elemente de iarnă și de vară.

„Am încheiat un an dificil, din păcate pandemia de coronavirus a afectat toate activitățile” - a spus edilul. A mai adăugat că activitatea în turism nu s-a putut realiza în condiţii obişnuite, în schimb sezonul de vară și sezonul de iarnă de până acum se desfăşoară optim, ceea ce a compensat perioada dificilă experimentată în prima jumătate a anului de către operatorii în turism. În plus, activitățile culturale și de agrement nu au putut fi organizate conform anilor precedenţi. În același timp, primăria a trebuit să își reorganizeze activitățile, din fericire acest lucru a fost realizat în așa fel încât nu au fost afectate nici relaţiile cu clienţii și nici activitățile administrative.

Primarul a subliniat că puținii turiști care veneau la Borsec în prima jumătate a anului trecut, au pus și firma SC Dezvoltare Urbană SRL într-o poziție dificilă. „Compania, care aparține de primărie, oricum era deja într-o situaţie dificilă, iar restricțiile de anul trecut nu au făcut decât să agraveze această situație”- a explicat edilul. După cum a explicat, până la sfârșitul anului trecut au reușit să redreseze situația financiară a firmei, fiind numit și un nou manager în persoana lui Szőcs Gábor. De asemenea, primăria a majorat capitalul social al companiei cu 350 de mii de lei. „Vestea bună este că sezonul de schi a început foarte bine, în trei săptămâni pârtia de schi funcționând la capacitate maximă. Astfel, banii pe care primăria i-a investit în cadrul firmei au rămas necheltuiți. Asta înseamnă că firma din cadrul primăriei începe anul acesta cu dreptul ” - a subliniat primarul.

Mik József a mai spus că în zona Complexului de Schi „Speranţa” se va construi un centru de agrement cu elemente de iarnă și de vară. Un studiu de fezabilitate în acest sens este deja depus  la Agenția Națională de Investiții (CNI) și la Ministerul Turismului și se speră că se va lua o decizie pozitivă pentru a sprijini costurile investiției.

Bugetul va fi adoptat numai în luna martie

Potrivit primarului din Borsec, bugetul orașului probabil va fi aprobat cel mai devreme pe la sfârșitul lunii martie. „Prevederile în acest sens sunt încurajatoare: pe baza calculelor de până acum, orașul ar putea gestiona de două ori mai mulți bani în acest an decât în ​​anul 2020. Deocamdată nu avem cifre exacte, cert este că putem planifica cu mai mult optimism, așa că dorim să facem cât mai multe investiții.”

Ar rezolva o problemă veche

La sfârșitul anului trecut, pentru prima dată a fost organizată o consultare publică cu privire la bugetul local. Potrivit lui Mik József, au existat foarte multe observații și propuneri bune din partea locuitorilor, dintre care unele vor fi incluse în buget: una dintre aceste investiții va fi construirea unui teren de joacă mai mare în Borsecul de Sus. „Totuși ceea ce este extrem de important este că începând din acest an dorim să începem amenajarea spaţiilor din jurul blocurilor. Aceasta este o problemă în Borsec de care până acum nimeni nu a îndrăznit să se ocupe. Acum este momentul să ne asumăm acest lucru.” În prima fază, blocurile de pe strada Pietrii vor fi izolate termic, al cărui cost va fi finanțat 80% de primărie și 20% de către locatari. În același timp, se amenajează şi spațiile comune exterioare. Se construiesc noi magazii de lemne, se amenjează alei între blocuri şi o zonă verde.

Se pregătesc noi investiţii

Se pregătesc mai multe planuri cu scopul de a accesa diverse fonduri interne și UE pentru a se realiza noi investiții. Astfel, s-ar renova clădirea fostului centru de încălzire din Borsecul de Jos şi s-ar amenaja ca locuinţă de serviciu. Se face un plan pentru amenajarea zonelor dintre blocuri, inclusiv zona din jurul ANL și al blocurilor sociale. În prezent este în curs de planificare renovarea iluminatului public și construirea unei rețele de gaz. Aceasta din urmă este o investiție pe termen lung, dar planificarea pentru aceasta a început deja.

Anul acesta se va finaliza renovarea dispensarului: deja s-au finalizat lucrările interioare, iar în primăvară investiția va continua cu lucrările din exterior. De asemenea, conform planificărilor se vor finaliza lucrările la clădirea primăriei și a vilei cunoscută sub numele de Vila 49. Dacă procesul de achiziții publice se desfășoară fără probleme, se va construi şi cazanul pe bază de biomasă, care va deservi cinci clădiri publice. Se speră că în acest an va începe şi renovarea clădirii şcolii, depinde de contractul care urmează să fie încheiat cu autoritatea contractantă și de fluiditatea procesului de achiziții publice.

O altă informaţie importantă: în urma deciziei luate la sfârşitul lunii ianuarie de către Consiliului Local, locuitorii Borsecului se pot bucura de reduceri la serviciile care aparțin primăriei. Începând cu data de 28 ianuarie, deja se poate aplica pentru „Cardul Borsec”, care oferă reduceri între 20-50 la sută pentru utilizarea pârtiilor de schi și a pistei de bob de vară.

Rédai Botond

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro