Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Se renaște pavilionul Izvorului Principal
Bogățiile Borsecului sunt apele minerale, care atrag sute și mii de turiști de demult. Musafirii sosiți la Borsec caută aceste izvoare și gustă cu plăcere din ele. Avem vreo 15 izvoare publice, dar de această dată vă vorbesc despre cele două izvoare: Principal și Elisabeta.
2021-07-09
1134

Izvorul Principal (izvorul Borsecului cum s-a numit pe vremuri) a fost captat pentru prima dată în 1770 și analizat de medicii austrieci în anul 1803. Izvorul Elisabeta a fosta captat în 1864 și a primit numele Elisabeta după regina Elisabeta, soția împăratului Franz Iosif I. la aniversarea de 10 ani de la cununia lor. De-a lungul anilor s-au făcut reparații curente și capitale. Ultimele în 1962 după proiectele inginerului Mihail Vernescu din București. În curând vom vedea interiorul pavilionului renăscut, cu două portrete uriașe reprezentând pe împăratul Franz Iosif I. și al Elibatei (SISSI), iar la mijloc deasupra clopotului care adăpostește apa clocotitoare a izvorului Principal, plachetă în bronz cu portretul lui Franz Iosif. Pe partea stângă a peretelui de marmură avem au tablou impresionant cu descrierea Borsecului, făcut de Vasile Alecsandri, care în luna iunie 1844 a stat la Borsec și a imortalizat viața mondenă de atunci. Nuvela a apărut în 1845 la Iași în revista Calendarul Foaiei Sătești. Pe peretele din dreapta vedem un alt tablou cu dimensiuni similare despre Borszek cu extrase  în limba maghiară din lucarea lui Hankó Vilmos: Ținutul Secuiesc, apărut la Budapesta în 1896, respetciv din lucrarea lui Borszéki Béla: Ape minerale și ape medicinale, lucrarea apărură la Budapesta în 1979, plus patru fotocopii mărite după vederi de odinioare, reprezentând vilele Speranța, Aurora, Szini și Bellevue. Ansamblul acestora evocă atmosfera băilor din secolul al XIX-lea și momentul 1873, când împăratul Franz Iosif I.la Târgul Internațional de la Viena  a înmânat Medalia de aur pentru apa minerală din Borsec.

Ideea acestei călătorii în istorie a venit de la regretata Veronica Lăzăroiu, ingineră și soția directorului general Radu Lăzăroiu care în pelerinajul făcut în Europa Occidentală, și vizitând celebrele băi din Karlovy Vary, Marienbad, Bad Ischl s. a. a văzut și a simțit atmosfera acestora și s-a gândit că ar fi un brand pentru BORSEC evocarea acestei atmosfere nostalgice. Și iată că visul se realizează. În viitorul apropiat paviolionul se redeschide (în weekkenduri) turiștilor însetați. Felicitări pentru idee și pentru realizare. Avem încă o locație cu care se va mândri localitatea. Mulțumiri Societății ROMAQUA GROUP S.A. Mulțumiri lui Simon Lehel pentru faptul că ne-a atras atenția asupra acestor schimbări.

Autor:  Farkas Aladár

 

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro