Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Screening de cancer colorectal la Borsec
Cancerul colorectal este o afecțiune gravă. Între 4 și 5 persoane (raportat la 100 de persoane) suferă de acest tip de boală de-a lungul vieții. De aceea screening-ul populațional este extrem de important.
2020-01-08
1943

Cancerul colorectal poate fi prevenit sau depistat și tratat într-un stadiu incipient, datorită screening-ului. Dacă se depistează leziunile premaligne, acestea pot fi îndepărtate endoscopic, astfel se reduce la zero riscul apariției cancerului colorectal. Dacă este descoperit la timp, acest tip de cancer poate fi tratat ușor și tratamentul are, de obicei, rezultate foarte bune. Totodată, tratamentul nu este foarte laborios, comparativ cu cel necesar pacienților aflați în stadii avansate.

Screening-ul este destinat persoanelor (atât bărbați cât și femei) cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 (inclusiv) de ani. Sunt evaluați o dată la 2 ani, prin metoda propusă (depistarea hemoragiilor oculte în scaun prin metoda imunochimică).

Ce se întâmplă în timpul screening-ului?

După primirea acestei invitații, veți intra în posesia unui kit de recoltare individuală, care conține și informațiile de utilizare. După ce ați recoltat mostre din scaun, recipientul va fi expediat către un laborator specializat, care va realiza analizele, pentru a descoperi urme de sânge în scaun, unul dintre indicatorii cancerului colorectal (de colon). Rezultatele analizelor vă vor fi comunicate de către laborator. Dacă au fost descoperite urme de sânge sau orice alt element ce indică posibilitatea prezenței cancerului colorectal, veți fi nevoiți să realizați o colonoscopie la un laborator de endoscopie digestivă.

Pentru acest program de screening a fost negociat un preț preferențial al testului FIT în valoare de 50 RON/ test. Programul se derulează pe o perioadă de 3 luni, odată cu începutul anului 2020. Mai multe detalii cu privire la programul de screening populațional pentru prevenirea cancerului colorectal, puteți să obțineți la sediul Primăriei orașului Borsec sau la dispensarul medical din localitate.

 

 

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro