Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
S-a instituit starea de alertă
România a ieșit la miezul nopții din starea de urgență, după 60 de zile și se instituie starea de alertă pentru 30 de zile. Deciziile au fost luate în prima ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a desfășurat joi seara. Redăm, pe scurt, măsurile anunțate.
2020-05-15
1163
 • Din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, locul de muncă și alte spații închise este obligatorie purtarea măștii, în așa fel încât să acopere nasul și gura
 • Instituțiile publice și operatorii economici publici și privați au obligația organizării activității, astfel încât munca să se defășoare de la domiciliul angajaților. Dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru să ia măsuri pentru: asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea mâinilor, respectarea regulilor în birourile cu spații comune, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum o oră, pe parcursul a minimum trei ore, în tranșe de minim 20% din personal
 • Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități economice de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor iau măsuri pentru organizarea activităților astfel: accesul să fie organizat pentru a fi asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client și persoană și o distanță minimă de 2 mp pentru oricare două persoane apropiate, să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală depășește 37,3 grade Celsius și să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea algomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat și a ghișeelor.
 • Operatorii de transport persoane respectă reguli specifice.
 • Este suspendată activitatea de servire și consum în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor sau ale altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații. Sunt exceptate, cum erau exceptate și înainte, prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a produselor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiul destinat acestui scop.
 • E suspendată activitatea în centrele comerciale cu suprafața de peste 15.000 mp.
 • Sunt exceptate: vânzarea alimentelor, produselor alimentare, optică medicală, curățătorie și activitatea celor care au acces din exterior.
 • Se prelungește măsura suspendării zborurilor și a transportului rutier de persoane dinspre și către Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, pentru o perioadă de 15 zile, începând din 15 mai
 • Sunt exceptate zboruri de transport, de intervenție, umanitare.
 • Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie. Există și aici excepții.
 • Se reia activitatea cabinetelor stomatologice.
 • Se reia activitatea în ambulatorii - consultații doar cu programare prelabilă.
 • Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu.
 • Pentru cei care nu au această posibilitate se poate opta pentru carantină instituționalizată.
 • Din această noapte, cei care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin.
 • Localitățile carantinate și unde nu a fost ridicată carantina rămân sub această restricție.
 • Se mențin închise punctele de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr Tr Severin, Moldova Nouă, Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia
 • Din 15 mai e permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane - nu mai trebuie declarație
 • Se deschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă.
 • Interdicția deplasării în afara localității, cu excepțiii: scop profesional, activități agricole, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vîrstnice, deces membru de familie.
 • Cursurile rămân suspendate în școli, după 2 iunie e posibilă pregătirea pentru elevii din clase terminale
 • Din 15 mai se reiau și slujbele în afara bisericii. Este un prim pas pentru a face o evaluare în decurs de 14 zile a acestei măsuri şi a putea, în etapa următoare, să se dea voie să se ţină slujbe şi în biserică. Aceste reguli care au fost evaluate şi enunţate împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică vor fi într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii cu Secretariatul pentru Culte.
 • Se deschid hotelurile şi în acest context vom avea un ordin comun, împreună cu ministrul Economiei care va specifica regulile.
 • Regulile pentru deschiderea saloanelor de îngrijire corporală se vor regăsi într-un ordin comun cu ministrul Economiei şi ministrul Muncii.
 • În cazul redeschiderii muzeelor, regulile vor fi detaliate într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii cu ministrul Culturii.
 • Se reiau în acest context şi activităţile desfăşurate în cabinetele de stomatologie, cu reguli aferente, pe care le veţi găsi într-un ordin al ministrului Sănătăţii. Pacienţii pentru cabinetele de stomatologie care au şi patologie COVID se vor putea trata în cabinete special desemnate.
 • Odată cu 15 mai, se reiau şi activităţile medicale pentru patologia non-COVID, care, specific, se vor desfăşura după reguli sanitare epidemiologice în unităţile sanitare desemnate non-COVID.

Sursă: Hotnews.ro

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro