Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Nu mai aduceți urși în zona Borsecului!
Prezența urșilor cauzează tot mai multe neplăceri pentru locuitorii din Borsec. Prezența animalelor sălbatice este aproape zilnică, aceștia intrând chiar în centrul orașului în timpul zilei. Cu probleme similare se confruntă și localitățile Tulgheș și Corbu. Iar autoritățile, în loc să contribuie la rezolvarea problemei, intensifică situația prin relocarea, fără consultări prealabile, a urșilor pe teritoriile administrative ale localităților amintite.  
2021-11-18
1825

Menționăm faptul că cele trei unități administrativ teritoriale se confruntă des cu apariția acestor specii de animale în intravilanul localităților, care pun în pericol viața locuitorilor, ai turiștilor și ale bunurilor acestora. Din această cauză ne-am hotărât să înaintăm o petiție semnată de către primarii celor trei localități către Garda Forestieră Brașov, prin care protestăm împotriva relocării de urși din alte unități administrativ teritoriale pe teritoriile celor trei unități administrativ teritoriale, respectiv Borsec, Corbu și Tulgheș din județul Harghita.

Precizăm faptul că sunt sesizări cât mai dese cu privire la apariția acestor animale nu numai noaptea ci și ziua din partea părinților, copiilor, locuitorilor care lucrează în trei schimburi, sesizând nesiguranța cu ocazia deplasărilor la și de la serviciu.

Prin apelul de urgență 112 sunt nenumărate sesizări cu privire la prezența acestor animale în zonele locuite.

În vederea combaterii acestui fenomen, fiecare localitate cu respectarea art. 2(3) coroborat cu art.4(3) din Ordonanța de Urgență nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a constituit echipa de intervenție în vederea luării de măsuri și decizii imediate în caz de nevoie.

Cu privire la relocarea exemplarelor de urs brun de la alte unități administrativ teritoriale, din informațiile deținute reiese faptul că recent au fost relocați pe fondul de vânătoare din zonă doi urși. Conducătorii echipelor de intervenție nu au fost întrebați, înștiințați dacă sunt sau nu sunt de acord cu un astfel de transfer.

Primarii unităților administrativ teritoriale se confruntă zilnic cu această problemă și sunt direct răspunzători în fața locuitorilor, ai turiștilor, de siguranța acestora și a bunurilor.

Suntem total împotriva unor astfel de decizii luate fără consultarea prealabilă a conducătorilor de echipe de intervenție, respectiv primarii acestor localități.

Interesul primordial al echipelor de intervenție este siguranța prin protejarea locuitorilor orașului Borsec, comunei Corbu și Tulgheș și a bunurilor acestora ca urmare a înmulțitii și a aparițiilor cât mai dese a urșilor în intravilanul localităților care pun în pericol atât viața locuitorilor, turiștilor cât și siguranța bunurilor lor, iar prin astfel de decizii considerăm că este zădărnicit tot efortul depus în această cauză.

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro