„Nu ne mai putem plânge în privința bugetului local. Bineînțeles, întotdeauna este loc de mai bine, dar din moment ce primim și o parte din redevența pe apele minerale extrase, veniturile noastre au crescut cu 4 milioane de lei pe an” - a explicat edilul. Primarul din Borsec a spus că și suma din redistribuirea după impozitele pe venitul persoanelor fizice arată o tendință ascendentă. Este adevărat că din alocarea din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale taxei pe valoarea adăugată (TVA) la început de an încă nu am primit nimic, dar acest lucru se poate schimba pe parcursul anului.
Avem venituri de peste 23 de milioane de lei
După cum a subliniat Mik József, am reușit să închidem 2021 pe un trend pozitiv, puțin peste 3 milioane de lei fiind realocați pentru ciclul bugetar actual. „Astfel, conform calculelor preliminare, în acest an dispunem de circa 23,5 milioane de lei. Adică cu aproape 5 milioane de lei mai mult decât suma planificată pentru anul 2021”. Primarul a subliniat că 12,5% din venituri vor merge la cheltuielile pentru personal, 20,77% pentru costuri de întreținere și exploatare, 6,66% la rambursarea împrumutului luat în anul 2016, pe o perioadă de 10 ani, pentru construcția centrului balnear, iar 1,88% pe cultură, sport și sprijinul cultelor. Partea rămasă, adică aproape 56% din bugetul total, se va cheltui pe investiții.
Vor începe mai multe lucrări
„Anul trecut am depus foarte mult efort pentru pregătirea proiectelor. Anul acesta ne vom axa mai mult pe lucrări, va fi anul implementărilor” - a subliniat Mik József. De exemplu, în cadrul proiectului integrat realizat prin Programul Operațional Regional se vor începe lucrările de modernizare a 4 kilometri de drumuri. În plus, va fi renovată parcarea din spatele primăriei, tot aici se va amenaja un loc de joacă și un teren de sport. Se vor amenaja zonele din apropierea izvorului Kossuth, a fostei Vile nr. 55, precum și zonele din spatele Bisericii Ortodoxe și de lângă terenul de sport Kerek. În aceste locații se construiesc terenuri de tenis, locuri de joacă, promenade. Suprafața spațiilor publice care se vor renova depășește 22 de mii de metri pătrați. Proiectul include și renovarea Casei de Cultură din Borsecul de Sus, demolarea și construirea unor locuințe sociale noi.
Una dintre pietrele de temelie ale proiectului POR este renovarea completă a clădirii Liceului Tehnologic Zimmethausen. În legătură cu aceasta este în derulare o altă procedură de achiziție publică. Față de licitația anterioară nereușită, de data aceasta patru firme au depus deja oferte, astfel este de așteptat ca această lucrare să înceapă în primăvară. Ceea ce face această investiție mult mai dificilă este faptul că în timpul lucrărilor trebuie suspendată activitatea în clădire și reorganizată în alte locații exterioare. „Nu va fi o sarcină ușoară, iar mutarea trebuie rezolvată cât mai curând posibil, pentru că într-o parte a clădirii sunt probleme la încălzire. Acum toată lumea trebuie să facă acest sacrificiu, atât profesorii cât și elevii.”
Un proiect al UE, pentru un sistem de încălzire cu biomasă pentru clădiri publice, ar putea trece la stadiul următor, bugetul a fost recalculat, iar licitația va avea loc în curând. Valoarea investiției ajunge la 1,5 milioane de lei.
Tot în anul 2022 începe renovarea iluminatului public, iar pentru aceasta administrația locală va cheltui aproape 800.000 de lei. Tot în primăvară va avea loc și prima etapă de lucru în legătură cu renovarea zonelor dintre blocuri.
Primarul a vorbit și despre alte proiecte mai mici care vor fi implementate tot în acest an. De exemplu, în cartierul unde se află sera de flori se va construi o instalație de pompare a apei care ar putea rezolva problema presiunii apei din zonă. Conducerea orașului are în vedere și amenajarea unui adăpost pentru câini, deoarece trebuie rezolvată problema câinilor fără stăpân. De asemenea, ar urma să fie amenajat un depozit pentru deșeuri de construcție, unde ar putea fi depozitate deșeurile provenite de pe șantiere. În zona caselor pentru tineri se construiește rețeaua de energie electrică, banii pentru această investiție sunt asigurați de primărie, dar durata lucrării depinde exclusiv de firma Electrica. Primăria dorește să cumpere o varietate de utilaje, ceea ce ar face procesul de management al orașului mai ușor.
Conform planurilor, am rezolva problemele de încălzire a sălii de sport și am cumpăra echipamente noi pentru instalația de încălzire. Dorim să ne extindem oferta în ceea ce privește programele culturale. „Județul Harghita a declarat anul 2022 anul gastronomiei și ne dorim să ne alăturăm acestei inițiative. Sperăm că pensiunile și proprietarii de restaurante vor fi și ei parteneri.”
După zece ani, în sfârșit se deschide centrul wellness
„După un deceniu se pare că se îndeplinește în sfârșit unul dintre cele mai mari vise ale noastre” - a declarat primarul. El a declarat faptul că în ultima perioadă s-au înregistrat progrese semnificative privind construcția centrului wellness. Mobilierul din interior va fi finalizat până pe 10 februarie, iar predarea tehnică a clădirii este de așteptat să aibă loc până la sfârșitul aceleași luni. În martie vor începe pregătirile pentru punerea în funcțiune. Primarul a subliniat că nici aceasta nu va fi o treabă ușoară. Primăria va semna un contract cu o firmă cu experiență în acest domeniu. Această firmă va fi responsabilă de gestionarea întregului proces: stabilirea prețurilor, strategia de prețuri, dezvoltarea proceselor operaționale interne și multe altele. „Sperăm că nu vor exista piedici în obținerea autorizațiilor. Partea de spa cu siguranță va fi inaugurată în luna iunie, dar autorizarea serviciilor care oferă diferite tratamente este un proces mai complicat.”
Volumul de lucru în creștere, resurse umane puține
Primarul a subliniat că, pe lângă proiectele în derulare, în curând vor fi disponibile altele noi în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în cadrul POR precum și în cadrul altor apeluri UE. Conform planurilor, în Borsec ar urma să fie înființate 6 stații de încărcare electrică, Administrația Fondului pentru Mediu oferă finanțare de 100%. „Ar fi păcat să nu ne folosim de acești bani, fiind o investiție mai mult pentru viitor.” – a precizat edilul. Municipalitatea ar urma să înființeze transportul public local prin cumpărarea de autobuze electrice mai mici, se are în vedere și înlocuirea autobuzului școlar cu un vehicul similar. Deși reînnoirea energetică a clădirilor publice se va rezolva în mare măsură prin proiectele deja câștigate, în viitor primăria ar urma să investească în sisteme de panouri solare pentru reducerea costurilor de energie.
„Renovarea pavilioanelor de deasupra izvoarelor cu apă minerală este extrem de importantă pentru noi. Dorim să reconstruim pavilionul izvorului din piață și al izvorului Lobogó” – a menționat primarul. În plus, suntem în negocieri cu conducerea Asociației Naționale a Apelor Minerale (SNAM) pentru preluarea clădirilor izvoarelor nr. 3,5,6,10,11, în vederea renovării acestora.
Totodată, administrația orașului ar urma să continue programul de izolare termică a blocurilor în cadrul programului oferit prin PNRR.
„Ne dorim și un parc industrial, aceasta este o mare oportunitate pentru locuitorii din Borsec.” Edilul a remarcat că se mărește volumul de muncă pentru angajații primăriei, astfel se dorește extinderea personalului în special la departamentul de investiții. De aceea, în ultima perioadă au fost anunțate mai multe posturi vacante, urmând ca în viitorul apropiat să se anunțe noi concursuri.
Management urban: amendăm nepăsarea
După cum a subliniat Mik József, administrația locală pregătește schimbări semnificative în domeniul managementului urban. Am dori să punem mai mult accent pe colectarea selectivă a deșeurilor, vom înființa stații de compostare și vom putea procesa și deșeurile lemnoase. Deoarece dezvoltarea turismului este una dintre pietrele de temelie ale strategiilor pentru următorii ani, este extrem de important ca Borsecul să fie curat și întreținut. „Punem foarte mult accent și în același timp cheltuim foarte mulți bani pentru întreținerea zonelor publice și a celor verzi. Cu toate acestea, am constatat că unii proprietari își neglijează propriile zone. În acest an vom pune capăt acestor situații” - a menționat primarul. El a spus că în Consiliul local s-a adoptat o hotărâre în acest sens. În conformitate cu aceasta, proprietarii zonelor private neglijate, a spațiilor verzi necosite vor primi un avertisment pentru a rezolva problema. În cazul în care nu se vor conforma, personalul primăriei va cosi suprafețele în cauză și contravaloarea lucrării se va factura proprietarului, după cum urmează: 5 lei/mp pentru terenul din fața imobilului, caselor, curților, 2 lei/mp pentru suprafețe mai mari.
Taxa de turism trebuie achitată
„Operatorii din domeniul turismului trebuie să înțeleagă că taxa turistică le servește și lor interesele” - a subliniat primarul din Borsec. Începând din acest an, primăria va acorda mult mai multă atenție colectării taxei de 1% din veniturile operatorilor din turism. „După calculele noastre, ar trebui să avem cel puțin 100.000 de lei venit pe an din acest tip de taxă, din care doar o sumă foarte mică ajunge în conturile noastre. Pentru o unitate din domeniul turismului, aceasta taxă nu este o povară mare. Cu toate acestea, toată lumea trebuie să facă acest sacrificiu, iar de beneficii ne vom bucura împreună. Venitul din această taxă va fi utilizat exclusiv pentru promovarea orașului și a stațiunii. Dacă promovarea este eficientă, în stațiune vor sosi și mai mulți turiști, iar de câștigat vor avea operatorii în turism.”
Înapoi
Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001
Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00
Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro