Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Mai multe investiții sunt în curs de desfășurare, iar altele noi sunt în curs de inițiere
S-a început reabilitarea clădirii școlii din Borsec, iar renovarea spațiilor publice este preconizată să înceapă în luna iunie – vorbim de două investiții de o importanță majoră pentru oraș, care au ajuns în faza de execuție. În același timp, alte câteva proiecte intră în faza de construcție, iar altele sunt în curs de proiectare. În cele ce urmează am analizat împreună cu primarul Mik József situația actuală a dezvoltării localității.
2022-06-16
984
Rédai Botond
Garajul construit lângă dispensarul uman pentru serviciul de ambulanță va fi finalizat până la sfârșitul lui iunie

Am relatat de mai multe ori despre reabilitarea clădirii Liceului Tehnologic Zimmethausen ca parte a unui proiect de dezvoltare integrat prin Programul Operațional Regional (POR). Ceea ce face ca această investiție să fie semnificativ mai dificilă este faptul că, pe durata lucrărilor, procesul educațional din clădire trebuie suspendat și mutat în locații externe. Pentru clasele I-IV acest lucru s-a realizat deja, orele de curs se desfășoară în clădirea Casei de Cultură, încă de la începutul primăverii. Conform planurilor, la toamnă restul claselor vor începe anul școlar în clădirea modulară care va fi construită lângă sala de sport. Între timp executantul a început lucrările, care vor include izolarea clădirii și o renovare completă al interiorului. Clădirea va fi termoizolată, pereții vor fi termoizolate cu vată bazaltică de 10 cm, iar planșeul de sub pod cu vată minerală de 20 cm., va fi înlocuită rețeaua de electricitate și de încălzire, iar sistemul sanitar va fi modernizat. Sălile de clasă vor fi dotate cu iluminat tip LED și vor fi instalate două cazane noi de 200 kW. Proiectul va include mobilier și echipament complet nou. De asemenea, curtea va fi renovată pentru a crea un teren de sport, de 26m x 16m, un loc de joacă și, bineînțeles, o zonă verde. Un element important al investiției este instalarea unui sistem de control al accesului pe bază de carduri, atât pentru profesori, cât și pentru elevi, astfel sporind securitatea instituției. De asemenea, o parte a acoperișului va fi supraînălțat și la mansardă se va construi o sală multifuncțională de 150 de locuri, care va oferi un spațiu adecvat pentru diverse evenimente, întâlniri, discuții și ședințe.

Renovăm și spațiile publice

Tot în cadrul proiectului POR, în următoarele săptămâni va începe renovarea spațiilor publice din Borsec. În cadrul acestui proiect, curtea din spatele primăriei va fi renovată și vor fi create locuri de parcare. În același timp, actualul teren de fotbal din beton va fi înlocuit cu un teren de sport cu gazon artificial, se va renova curtea grădiniței, iar terenul de joacă din spatele grădiniței va fi complet reconstruit.

În zona din spatele bisericii ortodoxe va fi creat un mic parc, care va include un amfiteatru cu un design unic pentru diverse evenimente. Desigur, va exista și un loc de joacă cu promenade frumoase.

Zona din jurul izvorului Kossuth va fi, de asemenea, reînnoită, cu alei pietonale, mobilier urban și, bineînțeles, un loc de joacă.

Zona din fața vechii policlinici va deveni un parc cu o sală de sport în aer liber, un loc de joacă, terenuri de tenis și cu promenade frumoase.

Lângă terenul de fotbal Kerek, va exista un teren de tenis cu gazon și, desigur, un loc de joacă și alei pietonale precum și locuri de parcare.

În zona fostei case de flori, în zona Poiana Mare, vor fi construiți 4 km de drum nou, iar străzile Mezei, Făget, Uzinei, Minei vor fi reînnoite, iar strada Mesteacănului va fi extinsă.

O veste bună este că a ieșit din impas proiectul de instalare al unui sistem de încălzire pe biomasă pentru mai multe clădiri publice. Proiectul finanțat de UE va oferi un sistem de încălzire mult mai rentabil decât cel actual pentru primărie, dispensarul uman din apropiere, grădiniță, remiza PSI și casa de cultură. Proiectul presupune construirea unui centru de încălzire containerizat în curtea primăriei, care va găzdui un cazan de 500 kW și toate echipamentele necesare. Primarul Mik József a declarat că doar după o a treia procedură de achiziție publică s-a găsit un contractant pentru acest proiect. În acest scop valoarea lucrărilor a fost majorată cu 16%, care se ridică acum la 1,5 milioane de lei. S-a semnat contractul de construcție, astfel încât aceste lucrări vor putea începe în câteva săptămâni.

În luna iunie va începe și renovarea iluminatului public. Acest lucru este important pentru localitate deoarece se va economisi peste 80% din energia utilizată pentru iluminatul stradal. Se vor achiziționa 680 de corpuri noi de iluminat tip LED pentru a le înlocui pe cele vechi de pe stâlpii existenți. Noile corpuri de iluminat vor avea o putere cuprinsă între 22 kw și 70 kw și un consum anual de energie de 19077 kw, ceea ce reprezintă cu 86% mai puțin decât consumul anual al sistemului actual. Funcționarea eficientă va fi, de asemenea, susținută de un sistem modern de control de la distanță. Valoarea totală a proiectului finanțată de către Ministerul Mediului, este de 1,034 milioane de lei, din care aproape 500.000 de lei este finanțarea nerambursabilă, diferența urmând să fie acoperită din bugetul local.

Pe scurt despre lucrări și proiecte

S-a menționat mai devreme că vom construi o casă de pompare lângă vechea casă de flori. Primarul a spus că se întocmesc planuri, că acestea vor fi depuse în luna iunie și că, dacă totul decurge conform planului, ar putea începe lucrările.

Nu numai că începem investiții, dar inițiem și altele noi. Am solicitat o finanțare nerambursabilă de 7,9 milioane de lei pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare în cadrul programului de dezvoltare Anghel Saligny anunțat de Guvern. În acest caz, ne concentrăm pe cartierele în care aceste renovări nu au mai fost făcute până acum. Vorbim aici despre străzile Gheorghe Doja, Topliței și despre zona Poiana Mare. În acest sens, studiul de fezabilitate a fost finalizat, iar planul de construcție este în curs de elaborare. În cadrul aceluiași program am depus cerere de finanțare și pentru construcția rețelei de gaze. În acest caz, valoarea lucrărilor va ajunge la 28 de milioane de lei.

De asemenea, decurg pregătirile pentru renovarea bazei sportive de pe strada Stadionului. După cum am anunțat, în luna martie al acestui an, Ministerul Dezvoltării a aprobat o finanțare nerambursabilă în valoare de 18 milioane de lei pentru renovarea completă a unității. Fondul Național de Investiții (CNI) este responsabil pentru această investiție, fiind  anunțată deja procedura de achiziție publică pentru proiectare și construcție.

De asemenea, avansăm încet cu proiectul bazinei de înot planificată lângă pârtia de schi. Consiliul local a aprobat proiectul printr-o hotărâre de consiliu, aceasta urmând a fi realizat tot prin intermediul CNI. Primarul și-a exprimat speranța că piscina va fi finalizată în câțiva ani.

Garajul construit lângă dispensarul uman pentru serviciul de ambulanță va fi finalizat până la sfârșitul lui iunie.  După cum a spus Mik József, construcția a trebuit să fie suspendată din cauza frigului, dar ar trebui să fie finalizată în câteva săptămâni. "Cu acest lucru vom finaliza activitățile din jurul dispensarului. Suntem constant în discuții cu specialiști pentru a extinde gama de servicii medicale specializate", a explicat primarul.

O veste foarte importantă este aceea că s-a ajuns la un acord cu Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM) pentru preluarea clădirilor unor izvoare de apă minerală pe o perioadă de 15 ani.  Printre acestea se numără izvoarele Lázár (Izv. 6), László (Izv. 5), Boldizsár (Izv. 3), Kossuth (Izv. 10), Petőfi (Izv. 11).

„Întotdeauna a fost o problemă faptul că aceste clădiri nu erau curățate și întreținute. Datorită preluării, putem cheltui legal bani pe aceste clădiri. În acest an, facem doar reparațiile cele mai necesare și pregătim planurile de proiectare pentru o renovare completă a acestor clădiri, pe care sperăm să o finalizăm în anul 2023."

În ceea ce privește izolarea clădirilor de blocuri, nu s-a obținut niciun ban în cadrul programului PNRR. Așadar, deocamdată nu avem altă opțiune decât să realizăm aceste investiții din resurse proprii. După cum a explicat primarul, vom începe cu izolarea blocului E3 de pe strada Pietrii pentru care va fi lansată în curând o procedură de achiziție publică. Locuitorii blocului vor contribui cu 20% din valoarea lucrărilor, sumă pe care o vor putea rambursa în 24 de rate lunare. Suma exactă va fi comunicată în perioada următoare.

Au fost întâmpinate dificultăți în renovarea zonelor rezidențiale din jurul blocurilor de apartamente. În cursul întocmirii proiectelor de execuție au apărut probleme legate de drepturile de proprietate, care trebuie rezolvate pentru ca să putem continua proiectul.

Pe lângă acestea, lucrăm din greu pentru a ne asigura că spațiile noastre publice sunt în stare bună pentru sezonul turistic de vară.. Efectuăm mici renovări, plantăm flori și cosim iarba de pe spațiile publice.

 

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro