Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Este în pericol viitorul liceului din Borsec?
Dacă cea mai recentă prevedere a ministerului de resort este efectiv pusă în practică, liceul tehnologic din oraș va avea un viitor destul de amar. Potrivit noului ordin, liceele care au avut promovabilitate zero în sesiunea de bacalaureat din această vară vor primi interdicție de a mai înființa clase de-a IX-a   începând din 2020.
2019-10-02
1993
Pagina de Facebook al Liceului Zimmethausen
Ilustrație: Elevii învață arta gastronomiei

 Un ordin al Ministrului, 5090/2019, care a fost publicat deja în Monitorul Oficial, arată că în liceele la care niciun elev nu a luat Bacalaureatul în sesiunea de vară din 2019, nu vor putea trimite anul acesta la minister propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a! Este pentru prima dată în ultimii ani când performanța de la examenul național este legată de înființarea claselor de liceu, scrie Edupedu.ro.

În noua metodologie pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul școlar viitor, 2020-2021, la Articolul 9, alin 1, actul citat arată că „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul / filiera / profilul / specializarea /calificarea profesională / programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”.

De această prevedere este afectat și Liceul Tehnologic Zimmethausen, unde promovabilitatea la bacalaureatul din această vară a fost zero.

„Nu am primit încă nici-o comunicare oficială în acest sens. Cred că această prevedere nu se va pune în practică. Este discriminatoriu și contrar legii fundamentale” – a explicat Ferenczy József. Potrivit directorului liceului tehnologic prevederea din ordinul de ministru este greșită și nu rezolvă problemele cu care se confruntă sistemul de educație. El a menționat faptul că motivele promovabilității mici din Borsec sunt multiple. Pe de o parte copii nu prea văd sensul învățării, mentalitatea unor părinți în legătură cu școala nu este adecvată. În același timp sistemul de învățământ este unul prost conceput. „Să luăm de pildă exemplul nostru: la bacalaureat se cere matematică avansată și literatură, iar noi predăm gastronomie și turism. Nu ar fi mai eficient pentru acești copii să dea examen din profesia pe care și-au însușit-o?”.

Potrivit directorului instituției, această prevedere, dacă este lăsată în această formă,periclitează viitorul liceului tehnologic. „Personal cred că în cazul liceelor tehnologice nu bacalaureatul ar trebui să fie măsura eficienței educației. Ci faptul că absolvenții își pot găsi un loc de muncă sau nu.” El a subliniat faptul că toți absolvenții din acest an și-au găsit loc de muncă în profesia pe care și-au însușit-o. „Ministerul Educației în fiecare an inventează ceva care pune în pericol viitorul școlii din Borsec, dar până acum nimic nu a fost pus în practică. Sper că și de această dată se vor răzgândi” – a precizat directorul.

Orașul are nevoie de liceul tehnologic

"Copiii pot izbuti în viața și fără bacalaureat, asta e clar. Dar pentru viitorul liceului din oraș ar fi bine ca unii să treacă cu brio peste acest examen” –a punctat primarul localității. Mik József a explicat faptul că actorii implicați în procesul de învățământ ar trebui să caute și să identifice soluțiile prin care se poate ieși din această situație de criză. „Pentru oraș este importantă această instituție de învățământ. Sper ca ministerul de resort se va răzgândi.”

Se cere eliminarea interdicției

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la interdicția de a mai înființa clase de-a IX-a aplicată de Ministerul Educației liceelor cu rată zero de promovare a Bacalaureatului. Potrivit site-ului Edupedu.ro Instituția condusă de Renate Weber îi cere oficial Ministerului Educației să elimine această interdicție. Avocatul Poporului consideră că „măsura drastică luată de Ministerul Educației pentru liceele cu zero promovabilitate la examenul de bacalaureat sesiunea 2019 reprezintă, în opinia noastră, o încălcare gravă a dreptului la învățătură, dar și o situație posibil discriminatorie”.

 

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro