Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
După un an de mandat
Renovarea școlii și a spațiilor publice, construirea unui centru de tratament și wellness, suplimentarea bugetului local și sezonul turistic de vară - o serie de teme de actualitate pe care le-am discutat cu primarul Mik József la sfârșitul primului an de mandat.
2021-09-29
810
Móga Attila

A trecut un an de la alegerile locale din 2020, iar anul acesta pentru Borsec s-a dovedit a fi unul plin de activități. Implementarea mai multor investiții va începe în curând, iar unele se finalizează în această perioadă. 

Poate că una dintre cele mai importante investiții din ultimii ani este realizată prin Programul Operațional Regional, un proiect de peste 31 de milioane de lei. Vor fi renovate mai multe clădiri publice din Borsec, vor fi construite locuințe sociale și se vor realiza mai multe investiții în infrastructură. Clădirea Liceului Tehnologic Zimmethausen va fi, de asemenea, complet renovată ca parte a acestui proiect. Conform planurilor inițiale, lucrările ar fi trebuit să înceapă în această toamnă, dar acest lucru va întârzia câteva luni.

 După cum a declarat primarul Mik József, în ultimele luni au fost anunțate două proceduri de achiziții publice, dar nu s-a prezentat nimeni. Edilul a subliniat că prețurile mari ale materialelor de construcții și creșterea salariilor în industria construcțiilor au afectat în mod semnificativ această investiție. „Proiectanții au recalculat valoarea investiției, aceasta s-a mărit cu 41 la sută. Între timp, guvernul a anunțat modul cum va susține aceste diferențe de preț. Noii coeficienți au fost aprobați prin hotărâre de consiliu și poate urma o nouă procedură de achiziție publică. Sper că recalcularea valorii investiției va trezi interesul firmelor de specialitate și vom putea să trecem la următoarea etapă”- a explicat primarul.

 O veste bună din domeniul educației este că avem din nou la dispoziție un autobuz școlar, ceea ce înseamnă că elevii din părțile mai îndepărtate ale orașului vor fi duși la școală și apoi duși acasă cu autobuzul. Totodată sala mare de sport din stațiune este în curs de renovare. Odată ce lucrările se vor finaliza, orele de educație fizică și sport se vor ține în această locație, unde tot autobuzul școlar va transporta elevii.

 De asemenea, despre proiectul POR menționat anterior, putem spune că licitația care include procedura de achiziție publică pentru renovarea drumurilor și a zonelor publice, se apropie de finalizare. În acest caz, nu a fost necesară ajustarea bugetului, 4 companii au venit cu oferte, iar acestea acum sunt în curs de evaluare. Firma câștigătoare va întocmi planurile de construcție în timpul iernii, iar lucrările sunt preconizate să înceapă din primăvară. Prin acest proiect se vor renova un total de 4 kilometri de drumuri și mai mult de 22.000 de metri pătrați de spațiu public. 

Ca parte a proiectului integrat, vom demola patru vile care adăpostesc locuințe sociale, iar în locul lor vom construi două imobile noi pe străzile Petőfi Sándor și Nadășa. Primul va avea două etaje, parter și mansardă și va găzdui 12 apartamente, al doilea imobil va fi tot cu două etaje, dar cu 8 apartamente. Procedura de achiziții publice pentru aceste lucrări se va anunța în curând.

Buget local suplimentat cu peste un milion de lei

Este o bucurie faptul că ne dezvoltăm și economic, orașul a primit resurse semnificative, astfel bugetul local fiind suplimentat cu peste un milion de lei. Am primit 330 de mii lei de la Consiliul Județean și un surplus de 770 mii lei din redistribuirea impozitului pe venit. Dorim să realizăm cât mai multe din aceste sume: de exemplu, se va construi un zid de sprijin și pod de beton peste pârâul din spatele blocului lung. Vom reconstrui magaziile de lemne arse în vara acestui an. Dorim să asfaltăm străzile mici care au rămas în afara diverselor proiecte, printre altele strada care leagă străzile Topliței și Mesteacănului, o mică secțiune din strada Pietrii și o parte din străzile Gheorghe Doja și Cerbului. O altă acțiune importantă este că vom cumpăra un nou sistem de acces pe pârtiile de schi, astfel putem să ne alăturăm sistemul unic județean operat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita.

După cum am aflat de la domnul primar, în următoarele săptămâni se vor finaliza lucrările de renovare la clădirea dispensarului uman, precum și reabilitarea completă a Vilei 49. În ultima vreme s-a vorbit despre renovarea zonelor rezidențiale din jurul blocurilor. Proiectarea acestor lucrări este în curs de realizare, ca de altfel și a izolării termice a blocurilor rămase de izolat.  Aceste lucrări vor începe cel mai devreme din primăvara anului viitor.

A fost finalizat planul de construcție pentru centrul de agrement planificat lângă pârtia de schi, cererea de finanțare fiind transmisă către guvern. „Este probabil ca anul viitor să începem să construim unele elemente din proiect din fonduri proprii, totuși sperăm că în timp vom putea obține resurse din sprijin guvernamental sau din proiecte"- a remarcat edilul.

Nu putem să nu amintim despre centrul de tratament în construcție, unde s-a început livrarea și instalarea mobilierului. De asemenea, PUG-ul și Planul de mobilitate urbană sunt în curs de elaborare, astfel vor avea loc în luna octombrie două consultări publice.

Stația de autobuz situată vizavi de primărie este în prezent în curs de renovare și este în curs de planificare construirea a două stații de autobuz: în Borsecul de Sus și la blocurile de pe strada Topliței. Nu am amintit proiectul privind construcția unui sistem de încălzire cu biomasă pentru instituțiile publice. Și în acest caz am recalculat valoarea investiției, prețul construcției va crește cu 16 la sută și vom anunța în curând a treia achiziție publică.

Problema privind urșii se agravează

Problema privind intrarea urșilor în oraș este tot în creștere. „Din ce în ce mai mulți urși vin în zona Borsecului de Sus. După întuneric deja îți este frică să ieși. Această situație este foarte gravă, din fericire nu s-a întâmplat încă nici o tragedie ”, a spus Mik József. Primarul a subliniat că au  fost făcute demersurile corespunzătoare pe baza decretului guvernamental emis în vară, care permite împușcarea sau mutarea urșilor agresivi: am semnat un contract cu firma de vânătoare și cu medicul veterinar, am avut discuții și cu reprezentanții jandarmeriei. „Am cerut deja mutarea unui urs și a unei ursoaice cu pui. Din păcate, acest proces este încă prea birocratic, nu putem decât să sperăm că nu se va întâmpla nimic grav. Noi facem tot posibilul pentru a face față acestei situații ”- a declarat edilul.   

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro