„Din păcate, în zilele noastre, noile >> gadgeturi << oferă din ce în ce mai multă posibilitate de petrecere a timpului liber şi a distracţiei atât pentru copii și cât şi pentru adulți. Este dificil să concurezi cu lumea virtuală, dar nu este imposibil”, a declarat Kiss Éva. Potrivit doamnei bibliotecar, în primul rând copiii trebuie învățați, prin poveşti şi basme, că cititul poate fi o experiență distractivă, relaxantă și poate fi o experiență împărtășită cu părinții, ceea ce încă este foarte important pentru ei. „Mulți adulți au vizitat biblioteca noastră pentru că au văzut unele cărţi în mâinile unui coleg de la servici, ceea ce ia determinat să îşi dorească să citească, să devină vizitatori regulaţi. Ne străduim ca atunci când cumpărăm cărţi, să le selectăm în aşa fel încât să răspundă nevoilor cititorilor noștri.”
A îndrăgi experienţa de a citi
Așa cum am menționat, nu este întâmplător faptul că deja de la grădiniţă, copiii sunt familiarizaţi cu biblioteca, cărțile, atmosfera bibliotecii și cu secțiunea pentru copii, care este veselă şi plină de culoare. În acest demers partener ne este grădiniţa, doamnele educatoare îi aduc pe cei mici, potenţiali cititori, la bibliotecă, le prezintă instituţia, cărțile, citesc poveşti sau chiar colorează. „O relație la fel de bună avem şi cu doamnele învăţătoare, cu profesorii, avem multe programe comune. Elevii vizitează regulat biblioteca, obținând de la profesori puncte recompensă pentru cărțile pe care le-au citit, ținând cont de dificultatea și volumul acestora. Desigur, ei îşi aleg cartea dorită.” În acest fel, în mai multe clase s-a dezvoltat un spirit de competiție pentru lectură. Potrivit doamnei bibliotecar, Kiss Éva, s-a dezvoltat un program între bibliotecă şi Liceul Tehnologic „Zimmethausen”, prin colaborarea doamnelor profesoare Carmen Țepeș și Daniela Hângan. Acest program nu include doar vizita regulată la bibliotecă, ci și prezentarea cărţilor citite sub formă de poster, schiță, desene pe tricouri sau chiar şi oral.
Din experienţele anterioare deducem că elevii, copiii citesc cu drag dacă îşi aleg singuri cărţile. Literatura clasică pentru copii, lectura obligatorie, a rămas în urmă. Locul lor a fost luat de cavalcada colorată a literaturii contemporane pentru copii, unde sunt căutate povești pentru băieți și fete, basme și diverse serii. Biblioteca a reușit să achiziționeze aceste cărți în ultimii ani, adăugând multe cărți noi, pline de culoare, cărţi care să ne îndemne spre citirea cu drag." Este important de menționat faptul că, citirea cărților la o vârstă fragedă, ajută copii să devină cititori activi.”
Bibliotecara a subliniat faptul că şi populația adultă folosește din ce în ce mai mult serviciile instituției, iar preferințele lor de lectură sunt diversificate. „Cumpărarea cărţilor a fost în aşa fel, încât să avem mai multe genuri în biblioteca noastră. Cititorii noștri au posibilitatea să aleagă dintre romane de gen: ficțiune, crimă, romantism, thriller, spiritual, istoric și multe altele. Cu toate acestea, putem spune că majoritatea oamenilor caută cărțile renumite, recent dobândite.”
După cum am aflat, în anul 2019 stocul de cărți a crescut cu 311 de cărți noi, dintre care 166 buc. în limba maghiară și 135 buc. în limba română, având valoarea totală de 10.104 lei. Extinderea stocului de cărţi va continua şi în acest an, desigur nici programele care deja funcționează bine nu vor fi neglijate. De asemenea, Kiss Éva a subliniat ajutorul necondiţionat oferit de Sárpátki Ágnes, astfel pe parcursul anului trecut, la bibliotecă au reușit să organizeze mai multe prezentări de carte.
Înapoi
Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001
Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00
Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro