Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Borsecul se reconstruiește cărămidă cu cărămidă
A fost un an cu succese și eșecuri deopotrivă, un an în care Borsecul a avut multe investiții, dar în care au rămas nerezolvate și probleme importante. Vă prezentăm retrospectiva anului din partea primarului Mik József.
2019-12-20
1274
Benkes Zsolt
Una dintre cele mai importante realizări din 2019: pista de bob de vară

„Incertitudinea financiară de la începutul anului nu a afectat foarte mult activitatea primăriei, deoarece am avut bani în fondul de rezervă rămași din anii precedenți. Dar asta nu înseamnă că nu am întâmpinat greutăți” – a declarat primarul. Edilul consideră că este foarte greu să conduci un oraș și să planifici activitatea pe un an întreg dacă nici în luna aprilie nu știi bugetul pe care-l poți folosi. De asemenea, haosul și birocrația care domină activitatea instituțiilor centrale fac și mai grea viața primarilor. „De exemplu noul mod de calcul al sumelor provenite în buget din impozitele pe venit ne privează de o sumă enormă, de aproximativ un milion de lei față de bugetul de anul trecut. Din fericire, suntem atenți asupra modului în care gestionăm fondurile primăriei, inițiind numai proiecte pentru care avem acoperire. De asemenea, am reușit să asigurăm funcționarea instituțiilor subordonate în parametrii optimi.”

Pista de bob de vară, o poveste de succes

După spusele primarului, una dintre cele mai importante realizări în acest an a fost construirea pistei de bob de vară. De menționat faptul că Borsecul a fost singura stațiune turistică din țară care a putut prezenta un proiect de dezvoltare gata de implementare, și astfel a reușit să atragă fonduri din partea ministerului de resort. „Primele săptămâni ale funcționării pistei au arătat faptul că a meritat investiția de 5,25 milioane lei. Cu această facilitate vom avea activitate în Complexul de Schi ”Speranța” și în afara sezonului de iarnă”.

De asemenea, o realizare importantă a fost renovarea clădirii care găzduiește grădinița Poiana Zânelor. Au fost înlocuite instalațiile electrice și sanitare, sistemul de încălzire, ușile de acces în săli, iar interiorul clădirii a fost complet zugrăvit, fiind efectuate și reparațiile necesare. În același timp cu lucrările interioare, a fost reparat și gardul ce înconjoară locul de joacă din spatele clădirii. Exteriorul imobilului a căpătat o culoare nouă, lucrările exterioare de reabilitare termică a grădiniței fiind deja executate în anii trecuți. Lucrările de renovare a clădirii au fost finanțate prin Programul de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul-Carpatic, inițiat de guvernul maghiar în 2016 și a avut un buget de aproximativ 45 milioane de forinți, adică în jur de 140 000 de euro.

Un pas important în dezvoltarea serviciilor medicale din localitate o constituie începerea construirii caselor pentru medici, lucrări care vor fi finalizate anul viitor. Au fost realizate planurile de execuție pentru renovarea clădirii dispensarului uman, precum și pentru reabilitarea termică a clădirii primăriei, la începutul anului viitor putând fi începute procedurile de achiziții pentru execuția lucrărilor. O veste îmbucurătoare este faptul că se lucrează la renovarea vilei 49, una dintre perlele Borsecului.

Primarul a subliniat că municipalitatea a cheltuit o sumă semnificativă de bani în acest an pentru lucrările de protecție împotriva inundațiilor. Au fost curățate albiile pâraielor din Borsecul de Jos, au fost reparate poduri și au fost construite ziduri de susținere. În total au fost cheltuiți 487 mii lei în acest scop. „Trebuie să subliniem faptul că aceste lucrări ar trebui efectuate de către administrația națională a apelor. Însă instituția nu a derulat nici o investiție în acest sens în orașul nostru de mulți ani. Degeaba am solicitat ajutor financiar din partea instituțiilor abilitate, nici nu am fost băgați în seamă.”

Nu există multe schimbări în privința situației clădirilor vechi din centrul stațiunii aflate în paragină. Potrivit primarului, au fost aplicate suprataxe pe aceste clădiri, la fel se va proceda și în cazul terenurilor neglijate din stațiune. „Cred că aceste taxe nu prea ne ajută. Am avea nevoie de măsuri mult mai drastice, o lege care să ne ofere o rezolvare cât mai rapidă a situației. Însă nimeni nu îndrăznește să facă acest pas...”. De la primar am aflat faptul că totuși există speranțe: mai mulți investitori privați s-au interesat de renovarea a două dintre clădirile emblemă ale orașului, cinematograful vechi și Vila 19.  Și ca o veste bună, au început deja renovarea clădirii policlinicii, în care va fi amenajat un hotel.

Este foarte importantă promovarea stațiunii, iar finanțarea campaniilor de promovare necesită fonduri. Primăria a introdus începând de anul viitor taxa hotelieră de 1 la sută pentru proprietarii de pensiuni și hoteluri. Aceste sume vor fi plătite exclusiv din venituri. „Este o sumă infimă care trebuie plătită. Este important ca toată lumea să înțeleagă că fondurile colectate vor fi cheltuite pentru promovarea stațiunii, ceea ce va fi de folos și pentru cei care lucrează în industria hotelieră.”

O nereușită a anului în curs o constituie faptul că nu s-a realizat finalizarea programului de reabilitare termică a blocurilor din oraș. Motivul este faptul că nu s-a găsit nici o firmă care să efectueze lucrările. Tot o problemă nerezolvată este și situația câinilor comunitari din stațiune. „Anul trecut am cheltuit o sumă enormă pentru strângerea câinilor fără stăpâni. În acest an nu am mai găsit nici o firmă care să ofere acest serviciu. Avem o inițiativă civică în acest sens, vom discuta cu inițiatorii în următoarele zile. Sper să putem rezolva acest aspect.”

Pentru primarul Mik József, importantă a fost și promovarea vieții culturale din localitate. În acest scop au fost organizate mai multe spectacole, expoziții de artă, prezentări de cărți. S-a văzut că din partea locuitorilor există cerințe pentru evenimente de calitate.

Un ultimii ani s-a vorbit foarte mult de importanța bazei de tratament pentru viitorul turismului din localitate. Din cauza întârzierii investiției s-a ajuns la o stare de nerăbdare din partea factorilor implicați. Primarul a explicat în câteva cuvinte și faza în care se află acum investiția. Trebuie montat mobilierul, iar cu această etapă vor putea fi finalizate și anumite lucrări interioare adiacente.  Se pare că odată cu repetarea procesului de achiziție pentru mobilier, a fost depusă doar o ofertă concretă în acest sens. „Este deja o mare povară pentru noi această mega-investiție. Sperăm să o putem finaliza cât mai curând, și în sfârșit să putem deschide noua bază de tratament.”

Edilul a subliniat faptul că a fost întotdeauna o prioritate pentru primărie asigurarea de condiții bune pentru educație. Prin urmare, este foarte binevenită fructuoasa relație care s-a materializat între Liceul Tehnologic Zimmethausen din Borsec și Școala Greco-Catolică Sfântul Nicolae din Edelény, Ungaria. Prin acest parteneriat a fost introdus un proiect de învățământ alternativ, prin care jucării Lego sunt folosite pentru îmbogățirea cunoștințelor în clasele primare din Borsec. 

„Cu unele aspecte ale anului sunt mulțumit, cu altele nu prea. A fost un an în care s-a muncit foarte mult, și doresc pe această cale să mulțumesc colegilor mei și tuturor factorilor implicați pentru efortul depus în folosul comunității din Borsec. Vă doresc un Crăciun Fericit și un An Nou plin de bucurii și împliniri!”

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro