Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Újfent Borszékre várjuk a gasztronómia szerelmeseit!
Második kiadásához érkezett a borszéki multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivál. A július 12-14. között zajló esemény célja ezúttal sem kevesebb, mint az, hogy ráirányítani a figyelmet Borszék fontosságára mint fürdőváros az európai szintű gyógyturizmus piacán.
2019-07-09
680

  A fesztivál azoknak szól, akik értékelik az autentikus helyi kultúrát és gasztronómiát, valamint a hely gyógyvizeinek adottságait. A Secvențe Kulturális Egyesület, Borszék Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Önkormányzata által szervezett fesztivál koncepcióját így fogalmaztuk meg: multikulturális művészeti és kulináris világok fesztiválja. Második kiadásán is három napon át kínálunk reggeltől éjfélig tartó programokat az egész család számára. 

Testnek és léleknek egyaránt szeretnénk táplálékot adni, ennek szellemében állítottuk össze idei programkínálatunkat. Elég, ha csak a PHOENIX ,  ÖRÖKSEG,  SEMNAL M , KRYPTON együttesek neveit halljuk, és máris tudjuk, hogy tüzes esték elé nézhetünk. Táncolhatunk a jászvárosi fúvószenekar ritmusára, a rétyi FÚVÓ SHOCK együttes dallamára, vagy éppen a 4S Street és Kalandor zenéjére a sípálya mellett felállított színpadon.

Az idei kiadás egyik fénypontja az új kezelőbázis és wellnesközpont épületében bemutatandó kamarakoncert lesz, melynek során Pethő Rebeka és Pethő Csaba fuvola-gitár koncertjét lesz alkalmunk követni. Az esemény a Bukaresti Balassi Intézet közreműködésével jöhetett létre, amely idén is rendezvényünk egyik kiemelt stratégiai partnere. Az intézet, akárcsak tavaly, ezúttal is több programmal bővítette fesztiválunk kínálatát.   

Az egyedi helyszín egyúttal lehetőséget is ad arra, hogy a közönség megismerkedhessen az új fürdő épületével, amely pár hónapon belül megnyitja kapuit és belép a kezelőbázisok országos és nemzetközi körforgásába.

A fesztivál központi helyszíne a „bográcsok küzdőtere” lesz, ahol több ország csapata is elkalauzol bennünket a kulináris világ változatosságába. Szlovákiai, magyarországi, moldovai, örmény, albán és iráni konyha ízeit kóstolhatjuk, és természetesen nem hiányoznak majd a székely és a pásztor jellegű bográcsos készítmények sem. Az idei kiemelt meghívottaink a bogrács világ fővárosaként emlegetett Lendva, valamint a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend csapata. Utóbbiak két 600 literes üstben fogják elkészíteni a magyar konyha remekműveit.

A vasárnap fénypontja a „bográcsok küzdőterén” megtartott főzőverseny lesz, melyhez ezúttal is vannak értékes díjaink, neves szakértőkből álló zsűrink, és egy álomszerű helyszínünk, ahová minél több csapat érkezését várjuk. Az étkek fölött mondanak „ítéletet” Cosmin Dragomir, a GastroArt blog szerzője, Cristian Tabără neves televíziós szakember, illetve Konyari Sándor magyarországi mesterszakács.

A fesztivál során programok sokaságát kínáljuk ingyen. Oktató jellegű kézműves foglalkozások, interaktív műhelyek, helyi termékek vására, fotókiállítások és könyvbemutatók, filmvetítések, illetve különböző sportvetélkedők és bemutatók várják az érdeklődőket. Utóbbiak között igazi csemegének számít majd az erős emberek (strongman) bemutatója. A tavalyi sikert követően idén is megtartjuk a szabadidős sportokról szóló konferenciánkat. Meghívottaink ebben a témában a Csomolungma csúcsát idén meghódító Teofil Vlad, illetve Toma Coconea, Avram Iancu és más neves sportolók. 

Kulturális kínálatunk három fotókiállítást, illetve díjnyertes ismeretterjesztő filmek szabadtéri vetítését is tartalmazza. Az idei programsorozat újdonságának számítanak könyvbemutatóink. Székely Ervin legújabb önéletrajzi ihletésű, sajátos, váradi hangnemű és szellemiségű romantikus regényét ismerhetjük meg, melynek címe Szerelmes szakácskönyv szingliknek. Ugyanezen program keretében  a GastroArt Kiadó gondozásában megjelent Misztótfalusi Kis Miklós 1695-ben kiadott szakácskönyvének román fordításával kerülhetünk közelebbi kapcsolatba.

Természetesen a gyerekeket sem felejtettük el. Számukra gyerekműhelyt szervezünk, melynek során mézeskalács rajzolás, bábukészítés és főzőtanfolyam is lesz. Illetve az érdeklődőknek lehetőség adódik ingyenes kutyafogathajtó túrákra is.

„Hisszük, hogy Borszék végre elfoglalhatja méltó helyét a nemzeti és európai balneoklimatérikus turizmus körforgásban. Kulturális sokszínűsége, helyi öröksége és természeti adottságai mindenképpen alkalmassá teszik erre a szerepre” – fogalmazott a szervezők nevében Dan Burlac.

A Borszék Bogrács Fesztivál receptje nem titkos: sok jókedv, egy csipetnyi művészettel, multikulturalítással és kulináris élménnyel fűszerezve, és máris kész a mesebeli élmény.

A részletes programmal hamarosan jelentkezünk a fesztivál hivatalos közösségi oldalán. (https://www.facebook.com/CeaunBorsecFestival/) 

Kiemelt támogatók : Romaqua Group Borszék

Támogatók : Cotnari, Ciuc, Iuliu`s Panzió, Havasi Gyopár Panzió, Ágnes Panzió, Korona Panzió, Silvanus Panzió, Rózsa Panzió, Eden Panzió, Hóvirág Panzió, Intim Panzió, Hostel Fitness, Bella Villa, Sport Villa, Mókus Villa, Pálma Panzió, Montana Villa, Kisbolt kézműves tárgyakkal, Eti Kemping, Borostyánkő Panzió, Kerek Panzió, Ely Panzió, MARK & MARK COM Kft.

Stratégiai partnerek: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, Albánia Bukaresti Nagykövetsége, Szlovákia Bukaresti Nagykövetsége,  Gastroart blog, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ,  Erdélyi Kárpát-Egyesület, Dancurás Hegyimentő Egyesület Gyergyószentmiklós

Médiapartnerek: TVR, Rock Fm , Time New Roman , Agerpres ,  Radio România Tg. Mureș,  Marosvásárhelyi Rádió Románia, Székelyhon, Krónika, Transindex, Maszol, Hargita Népe, Informația Harghitei, Mix Fm, Gyergyó TV, Erdély TV, Hargita TV, Visithargita.com.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia