Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
2020.10.22
Idén is vásárolt könyveket a városháza
Több tucatnyi magyar és román kiadvánnyal bővült idén is a borszéki könyvtár állománya. A városi önkormányzat ezúttal több mint 6 ezer lejt fordított vásárlásra.
2020.10.19
Holnaptól igényelhető a fűtéspótlék
Október 20-től ismét igényelhetik a fűtéspótlékot a borszéki lakosok a városháza szociális ügyekkel foglalkozó részlegén, amely tegnaptól az alsóborszéki kultúrotthon földszintjén várja ügyfeleit. 
2020.10.17
Megyeszintű korlátozások lépnek érvénybe vasárnaptól
Újabb járványügyi korlátozások lépnek életbe vasárnap 23 órától Hargita megyében a folyamatosan növekvő koronavírusos esetszámok miatt. Általános jellegű intézkedésekről van szó, kiegészítve esetszám szerinti specifikus rendelkezésekről. Borszéken egyelőre nem haladta meg az 1,5-t az ezer lakosra jutó igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt 14 napban.
2020.10.16
Elkezdődött a polgármesteri hivatal felújítása
Több mint egymillió lejes beruházás révén újítják fel a borszéki városháza épületét, a munkálatot európai uniós alapokból finanszírozzák. A munkálatok a napokban el is kezdődtek, ezért október 19-től az ügyfélszolgálatot bonyolító irodák a kultúrotthon földszintjén folytatják tevékenységüket.
2020.09.28
Ezúttal is Mik Józsefnek szavaztak bizalmat a borszékiek!
A négy évvel ezelőttit megközelítő részvétellel zajlott le vasárnap a helyhatósági választás Borszéken. A szavazatszámlálás után kiderült, Mik József polgármester folytathatja munkáját a település élén.
2020.09.25
Vasárnap önkormányzati választások!
Polgármestert, önkormányzati testületi képviselőket, illetve megyei önkormányzati képviselőket és megyei tanácselnököt választunk vasárnap. A koronavírus-járvány terjedése ellen hozott intézkedések miatt rendhagyónak is mondható az idei voksolás, ám ugyanakkor biztonságos is. Így mindenkit arra buzdítunk, éljen a választás lehetőségével, jelenjünk meg minél többen az urnáknál, mutasson erőt a borszéki közösség.
2020.09.08
Elöljáróinkat választjuk a hónap végén
Idén szeptember 27-én, vasárnap tartják Romániában a helyhatósági választásokat. Borszéken, a hagyományokhoz híven, a polgármesteri hivatal, illetve a Zimmethausen Iskolaközpont épületében alakítják ki a két szavazókörzetet.
2020.09.02
Gasztronómiai és szabadídős fesztivál Borszéken!
Szeptember 4-6 között Borszék Bogrács Fesztivált tartunk!
2020.08.05
Az energiahatékonyságot növelő beruházásra készül Borszék
A közvilágításra elhasznált energiamennyiség több mint 80 százalékát spórolja meg Borszék, amint megvalósul az a korszerűsítési program, amelyet júliusi soros ülésen hagyott jóvá a helyi képviselő-testület.
2020.07.29
A lovak szeretetéből vállalkozás lett
Egyedi jelenségre lehettek figyelmesek július derekától a borszékiek és a településre látogató turisták. A vadnyugatra emlékeztető lovaskocsi kezdte ugyanis rendszeresen járni a fürdőtelepülés utcáit.
2020.07.24
Egy lépéssel közelebb a 7 millió euróhoz
Átment a kezelő hatóság alkalmassági szűrőjén az az integrált pályázat, amelyet a Regionális Operatív Program keretében (POR) nyújtott be a borszéki önkormányzat. A 7 millió euró értékű beruházás révén új ingatlanok épülnének, több középületet is felújítanának, illetve bővítenék a település úthálózatát, valamint a közterek egy része is ráncfelvarráson esne át.
2020.07.16
Jóváhagyták a készenléti állapot meghosszabbítását!
A kormány jóváhagyta a készenléti állapot meghosszabbítását, de semmiféle új korlátozást nem fog bevezetni, illetve enyhítésekre sem kerül sor – derült ki a szerda esti kormányülést követően.
2020.07.10
Medveprobléma: egyre nagyobb gondot jelent
Egyre sűrűbben járnak be a medvék a városba, immár a település központjában is feltűnnek a vadállatok, akár fényes nappal is. A polgármesteri hivatal már több átiratban is kért segítséget az illetékes hatóságoktól a probléma kezeléséhez, mindeddig hasztalanul. A hatóságok segítségére hiába várunk, villanypásztor beszerzésével és felállításával próbálunk védekezni a medvék ellen.    
2020.07.03
Bejárnak a városba a medvék
Medvék nehezítik a borszékiek mindennapjait. A vadállatok a település nyugati bejáratánál járnak be a városba, sokszor immár nappal is felbukkannak a környéken. A polgármesteri hivatal elővigyázatosságra inti a lakosságot.
2020.07.02
Borszék várja vendégeit!
Fürdővárosunk készen áll arra, hogy biztonságban fogadja turistáit. Vendéglátóegységeink zöme meghozta a hatóságok által előírt szükséges intézkedéseket, köztereink is készen állnak a vendégek fogadására. Mi több, szombaton megnyitja kapuit egyik legnagyobb attrakcióink, a nyári bobpályánk.
2020.07.01
Közlemény: Borszéken is felbukkant a koronavírus
Bármennyire is szerettük volna, sajnos városunkat sem kerülte el a koronavírus fertőzés. A napokban ugyanis egy borszéki lakos esetében igazolták a COVID 19-el való fertőzést. Az érintettet a csíkszeredai megyei kórház fertőző osztályán kezelik, családja otthoni elkülönítésben tartózkodik.
2020.06.26
Érdekli a borszéki fiatalokat a telekosztási program
Több mint egy évtizede kezdte el a borszéki önkormányzat azt a programot, amelynek keretében ingyen telkeket biztosítanak helyi fiataloknak lakásépítés céljából. A kezdeményezés sikerét jól mutatja a tucatnyinál is több megépült ház, illetve a jelenleg is zajló munkálatok.
2020.06.17
Egyelőre 30 nappal hosszabbították meg a készenléti állapotot
Június 17-től harminc nappal meghosszabbította a kormány a készenléti állapotot, ami jogi alapot teremt bizonyos korlátozó intézkedések megtartására. Egyelőre nem tiszta, a parlament szavazhat-e az újabb intézkedésről.
2020.06.15
Mától újabb megszorításokat szüntet meg a kormány
Hétfőtől, azaz június 15-től a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb feloldására, harmadik hullámára kerül sor Romániában.
2020.06.10
Egészségház: elkezdődtek a felújítási munkálatok
Az építkezéssel megbízott cég átvette a telepet, így elkezdődtek a borszéki egészségház felújítási munkálatai. A több millió lejes beruházás a városban nyújtandó egészségügyi szolgáltatások bővítését célozza meg, melynek során végéig teljes mértékben felújítják és kibővítik a borszéki járóbeteg-rendelők épületét.
2020.06.05
Nehéz helyzetben a borszéki vállalkozások
Borszék város polgármesteri hivatala közösségi konzultációt végzett május első három hetében, melynek célja az volt, hogy kiderítse, hogyan érintették a borszékieket a koronavírussal kapcsolatos intézkedések. A konzultáció részeként a borszéki magánvállalkozásokat, főleg a turizmusban érdekelt cégeket is megkérdeztük.
2020.06.03
Visszafogott volt a lakossági részvétel
Borszék város polgármesteri hivatala internetes felmérést végzett május első három hetében, melynek célja az volt, hogy kiderítse, hogyan érintették a lakosságot a koronavírussal kapcsolatos intézkedések.
2020.05.29
Hétfőtől nyilatkozat nélkül is elhagyhatjuk a településeket
Elfogadta a kormány csütörtök este a készenléti állapotra vonatkozó kormányhatározat módosítását. Ennek értelmében június 1-jétől több területen lazító intézkedések lépnek érvénybe.
2020.05.26
Egyelőre elmarad a Borszék Bogrács Fesztivál
A koronavírus pandémia okozta helyzet miatt nem tudjuk megtartani eredeti időpontjában a harmadik kiírásához érkezett Borszék Bogrács Fesztivált. Az igencsak nagy népszerűségnek örvendő borszéki multikulturális, művészeti és gasztronómiai eseményt a hatóságok intézkedéseinek függvényében próbáljuk megszervezni.
2020.05.22
Szabályokhoz kötik a védőmaszk viselését
 Az egészségügyi miniszter által jóváhagyott rendelet előírja, a védőmaszk kötelező viselését a járványtani szűrést, valamint a kézfertőtlenítést a veszélyhelyzet idején, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében.
2020.05.22
Köszönjük az önkéntesek munkáját!
Számos településen önkéntesek csapata segítette az idős lakosságot, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt a kijárási tilalom során. Nem volt ez másképp Borszéken sem, ahol a polgármesteri hivatal szervezésében zajlott az önkéntes szolgálat.
2020.05.15
Mától vészhelyzet van érvényben!
Kidolgozta csütörtök este a péntektől 30 napra kihirdetett vészhelyzet idején érvényes szabályokat és az emberek egészségét védeni hivatott intézkedéseket az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU). A testület döntéseit Marcel Vela belügyminiszter, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár ismertette. A fontosabb előírásokat foglaltuk össze. 
2020.05.07
Közösségi konzultáció a pandémia kapcsán
Borszék város polgármesteri hivatala internetes felmérést végez 2020. május 7-15 között, melynek célja kideríteni, hogyan érintették a lakosságot a koronavírussal kapcsolatos intézkedések.
2020.04.30
Felszerelést kaptak a borszéki egészségügyi intézmények
Több rend, saját költségvetéséből megvásárolt védőfelszerelést adott át csütörtökön a borszéki polgármesteri hivatal a település egészségügyi intézményeinek. A szükségállapot kezdete óta a városháza mintegy 60 ezer lejt költött a koronavírus megelőzése érdekében hozott intézkedésekre.
2020.04.28
Zárva maradnak az iskolák
Ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat - jelentette be hétfőn Klaus Iohannis államfő.
2020.04.27
A hivatalban nem állt meg az élet
A szükségállapot ideje alatt sem állt meg az élet a borszéki polgármesteri hivatalban. Számos pályázatot készítettek elő az elmúlt időszakban, illetve a már futó projektekkel kapcsolatban is sok tennivaló akadt. „Rengeteg a háttérmunka, ami nem igazán látszik, ám ez az előfeltétele a további fejlesztéseknek” – fogalmazott Mik József polgármester.
2020.04.21
Szükségállapotos helyzetkép, 6-ik hét!
Borszéki helyzetkép a koronavírus járvány idején, 2020. április 21-én
2020.04.14
Több mint két millió lejre adományoztak a megyei kórháznak
További felajánlások érkeztek múlt héten a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára és az intézmény továbbra is várja azok segítségét, akik hozzá akarnak járulni a koronavírus-járványra való felkészüléshez. Az eddigi segítségnyújtás meghaladta a két millió lejt. Az összefogásnak látványos eredményei is vannak: befejeződött a 91 kórházi ágyat érintő oxigénhálózat kiépítése. 
2020.04.10
Megelőző intézkedések a megyei kórház szülészeti és újszülöttgyógyászati osztályán
A koronavírus-járvány idejére, a várandósok, illetve a kismamák és újszülöttek minél biztonságosabb ellátása érdekében új szabályokat vezettek be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti-nőgyógyászati, illetve újszülöttgyógyászati osztályán.  A borszéki városháza mától rendszeresen közül információkat a megyei kórház működésével kapcsolatban.
2020.04.09
Borszéken nincsen koronavírus fertőzött
Borszéki helyzetkép a koronavírus járvány kapcsán, április 9-én.
2020.04.06
Mit tegyünk, ha koronavírusos beteggel lakunk együtt?
A legújabb rendelkezések szerint azokat, akik fertőzöttek, de nem igényelnek kórházi ápolást, arra utasítják, hogy maradjanak otthon, azonban ez rengeteg nehézség elé állítja a családtagokat, lakótársakat. Mit tehetünk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését a lakásban, és biztonságban tudjuk a beteget és magunkat is? Összegyűjtöttük az Egészségügyi Világszervezet és a szakemberek tanácsait.
2020.04.03
Válaszok a kijárási tilalomra vonatkozó leggyakoribb kérdésekre
Az alábbi információkat a Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása alapján, az RMDSZ tájékoztató oldalának segítségével gyűjtöttük össze.
2020.03.31
A legtöbben szívesen fogadják a segítséget
Teljes mértékben felforgatta életünket a koronavírus terjedése. A hatóságok békeidőben még nem tapasztalt intézkedéseket voltak kénytelenek elrendelni, ezek közül az egyik legkényelmetlenebb a kijárási tilalom. A korlátozások tekintetében az egyik legérintettebb csoport az idősebb korosztály, hiszen a betegség terjedése szempontjából ők a legveszélyeztetettebbek, így rájuk vonatkozóan a legszigorúbb a kijárási tilalom.
2020.03.30
Megszervezték az online oktatást
Hétfőn délelőtt 10 órától az országos közszolgálati televízió elindította a magyar nyelvű iskolatévé műsorát a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára. Az adásokat a TVR3, illetve a kolozsvári és marosvásárhelyi stúdiók is közvetítik a záróvizsgákra készülő diákoknak. Ezzel együtt a borszéki iskolának sikerült megszerveznie a diákok online oktatását.
2020.03.16
Közlemény: szigorításokat vezetett be a borszéki katasztrófavédelmi bizottság
Tekintettel a SARS COV-2 vírus terjedésének megakadályozására vonatkozó országos intézkedésekre, a helyi katasztrófavédelmi bizottság a mai nap folyamán megtartott ülésén meghozott 2020/1-es határozatában több korlátozó intézkedés gyakorlatba ültetéséről döntött.
2020.03.11
Közlemény: 10 javaslat a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében
Tekintettel arra, hogy Romániában igazoltan is megjelent a koronavírus (COVID-19), Borszék Polgármesteri Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy megfelelő óvintézkedésekkel csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy megfertőződjünk.  
2020.03.03
Még mindig „divat” könyvet olvasni
A digitális világ térhódításának dacára nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy a tavaly is látogatott volt a „Kamenitzky Antal” Városi Könyvtár. A meglevő olvasókör újabb tagokkal bővült, zömében gyerekekkel, de felnőttek is éltek a könyvtár adta lehetőségekkel. Az intézmény működéséről annak munkatárásával, Kiss Évával beszélgettünk.
2020.02.26
Folytatnák a borszéki tömbházszigetelést
Európai uniós forrásokból folytatná a panellakások hőszigetelési programját a polgármesteri hivatal. A fürdőtelepülésen még 3 tömbház és egy garzonlakásoknak otthont adó épületet kell felújítani, a mostani pályázat a három tömbházat érintené.
2020.02.21
A költségvetés több mint felét fejlesztésekre költik
A tavalyihoz képest jóval korábban sikerült elfogadnia az önkormányzati testületnek a 2020-as évre szóló költségvetést. Mint a számokból kiderül, 15,8 millió lejből gazdálkodik idén Borszék, ebből 6,8 millió lejt költenek fenntartásra, a többit zömében beruházásokra fordítják.
2020.02.11
Kultúra Borszéken: bőven volt, amiből válogatni
Kultúra nélkül nem létezik élhető városi közösség. Ezt a szemléletet próbálta gyakorlatba ültetni a borszéki önkormányzat 2019-ben is. A tavalyi év tekintetében kijelenthetjük, nem volt hiány kulturális eseményekben, a résztvevők száma pedig reménykeltő volt. Újfent beigazolódott, a borszékieknek szükségük van a minőségi kultúrára, még ha ebben néha kételkedtünk is. Éves visszatekintés következik, a teljesség igénye nélkül.
2020.02.05
Idén sincs hiány beruházásokban Borszéken
A tavalyihoz képest kedvezőbb előfeltételekkel indul az idei esztendő. Hiszen ezúttal már február elején véglegesíteni lehet a település költségvetését, ami kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a következő hónapokat. Mik József polgármester meglátása szerint az önkormányzat által eszközölt beruházások mellett az is fontos, hogy megerősödjék a település vállalkozói és civil szférája is, hiszen csak így lehet igazán élhető a fürdőtelepülés. 
2020.01.17
A Role zenekarral ünnepeljük a magyar kultúra napját
Verses, zenés estet tart a borszéki Művelődési Házban a csíkszeredai Role zenekar január 25-én. Az eseménnyel a magyar kultúra napja előtt kívánunk tisztelegni.
2020.01.16
Az infláció mértékével igazították ki a helyi adókat
 Az infláció mértékével arányosan, 4,6 százalékkal emelték az adótörvénykönyv előírásai szerint a 2020-as évre érvényes helyi adókat Borszéken.
2020.01.08
Vastagbélrák szűrési program indul Borszéken
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Éppen ezért rendkívül fontos a megelőzés, a szűrési programokon való részvétel. A következő időszakban Borszéken is indul egy ilyen program.  
2020.01.06
Okos tantermet avattak Borszéken
Újabb lépést tett az alternatív oktatási módszerek gyakorlatba ültetése terén a borszéki Zimmethausen Iskolaközpont. Ezúttal egy „Stiefel” interaktív okost tantermet alakítottak ki, avatóját hétfőn tartották a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által szervezett Borszéki Pedagógiai Napok és Pedagógus Lelkigyakorlat első napján.
2019.12.23
Méltó zárása volt az adventnek
A négy gyertyás adventi koszorúkon mindenik gyertya egy értéket jelképez: hit, remény, szeretet, öröm. A karácsonyvárás négy állomásának is tekinthetjük ezeket: minden vasárnap egy-egy ima által jelennek meg ezek az értékek a szívünkben és az otthonainkban.
2019.12.20
Mik József: addig nyújtózunk, ameddig a takaró ér
Sikerekkel és kudarcokkal egyaránt tarkított esztendőt tudhat maga mögött Borszék Polgármesteri Hivatala. Beruházásokból nem volt hiány a 2019-es évben, néhány fontos kérdésben azonban nem sikerült előre lépni. Mik József polgármester értékel a következő sorokban.
2019.12.10
Már csak a hó hiányzik a sípályák megnyitásához
Amennyiben az időjárási körülmények is megfelelően alakulnak, a téli vakáció kezdetére megnyithatja kapuit a sísportok kedvelői számára a borszéki Reménység Síközpont. A tél beálltával az ugyanitt található nyári bobpályát leszerelték.
2019.12.05
Mikulásjárással folytatódott az adventi sokadalom
Gyerekzsivaj és kacagás töltötte be csütörtök délben a borszéki művelődési ház nagytermét. A városháza Mikulása örvendeztette meg a kicsiket ajándékkal, akik verssel, énekkel és a fehér szakállas számára készített süteménnyel hálálták meg a figyelmességet.
2019.12.03
Idén is adventi kultúrkavalkáddal ünnepelünk
A vasárnap lezajlott ünnepélyes adventi gyertyagyújtással kezdetét vette ünnepségsorozatunk, amelynek révén a borszékiek adventi időszakát szeretnénk hangulatosabbá, meghittebbé tenni. Több neves fellépő, minőségi kulturális előadások és karácsonyi vásár is szerepel az idei advent naptárban.
2019.11.29
Színpadon az amatőr színjátszók
Két helyszínen is találkoztak november során a Hargita megyei amatőr színjátszó csoportok: november 16-án Homoródújfaluban, november 17-én pedig Csíkvacsárcsiban tarttotak seregszemlét.
2019.11.27
Zumba Szendike megsegítéséért!
Jótékonysági zumba órát tartunk november 29-én, 18 órától a borszéki kultúrotthonban Lucaci Szende támogatására, akinek sajnos még mindig egészségi problémái vannak.
2019.11.26
Dolgoznak a 49-es villa felújításán
Javában zajlik Borszék egyik legpatinásabb ingatlanjának európai forrásokból történő felújítása. A műemlék épületként nyilvántartott valamikori 49-es villa kulturális, múzeumi, turisztikai, oktatási tevékenységeknek, konferenciák lebonyolításának fog helyet adni.
2019.11.25
A megyei átlag kétszerese a borszéki részvétel
Újfent jól vizsgáztak a fürdőváros szavazói a vasárnap, november 24-én megtartott államelnöki választás első fordulójában. A borszéki részvétel ugyanis habár mintegy tíz százalékkal maradt el az országos átlagtól, ugyanakkor duplája a megyei részvételi aránynak.
2019.11.22
Államfőválasztás: elérkeztünk a második fordulóhoz
Vasárnap zajlik le Romániában az államfőválasztás második fordulója. Ezúttal is több mint kétezer borszéki lakost várnak a településen kialakított két szavazókörzetben. Az első fordulóban országosan 47,77%-os volt a részvétel, míg Borszéken ez az arány 45,21%-ot mutatott.
2019.11.19
Készül a gyergyói térség egységes turisztikai honlapja
A G10 Egyesülethez tartozó települések turisztikai fejlesztése a célja annak a Leader programon keresztül megvalósítandó beruházásnak, amelynek finanszírozási szerződését hétfőn írták alá a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség gyulafehérvári székhelyén.
2019.11.11
Közel az országos átlaghoz a borszéki részvétel
Jól vizsgáztak a fürdőváros szavazói a vasárnap, november 10-én megtartott államelnöki választás első fordulójában. A borszéki részvétel ugyanis alig maradt el az országos átlagtól, ugyanakkor fölülmúlja a megyei részvételi arányt.
2019.11.07
Államfőválasztás: gyakorlati tudnivalók a szavazásról
Vasárnap zajlik le Romániában az államfőválasztás első fordulója. A szavazási eljárás legfontosabb gyakorlati tudnivalóit közöljük. Borszéken egyébként, a hagyományokhoz híven, a polgármesteri hivatal, illetve a Zimmethausen Iskolaközpont épületében alakítják ki a két szavazókörzetet.
2019.10.31
Ingyen wifi lesz a városban
Vezeték nélküli internetes-hálózat kiépítésére nyílik lehetőség a településen az Európai Unió által erre a célra kiírt pályázat keretében. A polgármesteri hivatal által megnyert 15 ezer euró értékű pályázat keretében nyílt wifi-hozzáférést biztosítanak a borszéki lakosoknak és a turistáknak, akik ily módon a köztereken ingyen csatlakozhatnak a világhálóra.
 
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Fotógalériánkbólfotógaléria megtekintése
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia