Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Tanévkezdés újdonságokkal
A lego matematika alternatív oktatási módszer bevezetését is jelenti az új tanév kezdete a borszéki Zimmethausen Iskolaközpontban. Több mint háromszáz diák és óvodás kezdte el az új oktatási évet, utóbbiak teljesen megújult épületbe térhetnek vissza napokon belül.
2019-09-19
1271
Rédai Botond
Már csak a takarítás és a rendrakás van hátra az óvoda épületében. Hamarosan teljesen újravarázsolt ingatlanba térhetnek vissza a gyerekek

„Talán az egyetlen tanintézmény vagyunk a megyében, ahol idéntől meg tudjuk honosítani a lego matematika oktatási módszert. Nagy álmom válik ezzel valóra” – osztotta meg az örömhírt beszélgetésünk kezdetén Ferenczy József iskolaigazgató. A tanintézmény vezetője elmondta, a módszert már több országban alkalmazzák hatékonyan a matematika játékos oktatására. Hozzátette, testvérintézményükben, az edelényi (Magyarország-szerk.megj.) Szent Miklós Görögkatolikus Iskolában is volt alkalma ismerkedni a módszerrel, tapasztalni annak hatékonyságát. „Erről a módszerről annyit kell tudni, hogy aki megismeri ennek a működését, rögtön elkötelezett híve lesz. Eljött annak az ideje, hogy végre letegyük a krétát, és a gyerekeket a technológia segítségével vezessük be az életbe. Ezzel a módszerrel az iskolások tulajdonképpen játszva tanulnak és olyan számításokat végeznek, amelyeket krétával a táblán nehezen lehetne illusztrálni” – magyarázta az igazgató. Kiderült, az oktatási módszer gyakorlatba ültetéséhez szükséges eszközöket megvásárolták, ehhez a borszéki Romaqua nyújtott anyagi támogatást. Októberben pedig magyarországi küldöttség érkezik majd az iskolába, hogy segítsenek a módszer gyakorlatba ültetésében.

Teljesen megújult az óvoda

Mint arról korábban beszámoltunk, nyáron kezdődött el az iskolaközpont keretében működő Tündérkert óvoda teljes körű felújítása. A 45 millió forintos magyar állami támogatásból végzett munkálatot nem sikerült befejezni tanévkezdésre,  emiatt az óvodai és napközis csoportok más épületekben kezdték el az oktatást.   Az igazgató szerint jelentős beruházás volt ez, ezért tulajdonképpen senki nem ideges azért, mert két-három hetet más ingatlanokba kell vinni a gyerekeket. A kivitelezés során teljes belső felújítást végzett a kivitelező. Kicserélték a víz- és villanyhálózatot, valamint a fűtésrendszert. Teljesen megújultak a mosdók, az osztálytermek, étkezde és a tanári is, ahol szükséges, ott padlócsere is történt. A térelválasztó ajtókat is kicserélték a munkálatok során, a bútorzatot viszont nem érintette a jelenlegi munkálat, hiszen az még nagyon jó állapotban van. A beruházás finanszírozását a magyar kormány által három évvel ezelőtt elindított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében kapta meg a tanintézmény.

Az önkormányzat nélkül nehéz helyzetben lenne az iskola

„Épülhet bármi egy településen, az iskola és az óvoda mindenkor az első helyen kell legyen. Borszéken ebből a szempontból nincsen probléma, hiszen sikerül minden évben fejleszteni, újítani, a helyi önkormányzat hatványozottan partner ebben” – fogalmazott Ferenczy József. Az igazgató hangsúlyozta, a tanintézmény épületeinek fenntartása rendkívül költséges, az állam által biztosított fejkvóta még a fűtési költségek fedezésére sem lenne elég. „Szerencsére a polgármesteri hivatal jelentős anyagi áldozatot vállal minden évben ahhoz, hogy az oktatás minden szükséges feltétele meg legyen teremtve” – nyugtázta az intézményvezető.

Szintén az iskola és városháza közötti hatékony együttműködést emelte ki Mik József polgármester. Az elöljáró szerint nevetségesen alacsony az a finanszírozás, amit a fejkvóta alapján biztosít az állam a borszéki iskolaközpontnak. „Az önkormányzat évente jelentős összeggel támogatja az iskolát, ami az állami finanszírozás dupláját is kiteszi. Fontos számunkra, hogy gördülékenyen és jó körülmények között zajlódjon az oktatás” – jelentette ki a városvezető. Az elöljáró örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy magyarországi finanszírozással sikerült teljesen újjávarázsolni a helyi óvoda épületét.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia