Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Mik József: addig nyújtózunk, ameddig a takaró ér
Sikerekkel és kudarcokkal egyaránt tarkított esztendőt tudhat maga mögött Borszék Polgármesteri Hivatala. Beruházásokból nem volt hiány a 2019-es évben, néhány fontos kérdésben azonban nem sikerült előre lépni. Mik József polgármester értékel a következő sorokban.
2019-12-20
1139
Benkes Zsolt
A nyári bobpálya megépítése az év egyik legfontosabb megvalósítása

Az év eleji pénzügyi bizonytalanság a hivatal működését nem igazán befolyásolta, mert volt pénzünk, amit át tudtunk hozni az előző évről – kezdte értékelését az elöljáró. Rögtön hozzátette, ebből nem azt kell érteni, hogy nem merültek fel problémák. Hiszen az a tény, hogy még áprilisban sem volt elfogadott költségvetése az országnak, rendkívül megnehezítette a tervezést. E nélkül pedig elég nehézkes egy város vezetése. „Sajnos az a káosz, amiről beszéltem az év eleji beszámolómban, végig kisért egész évben. Igazából mi próbálunk tervezni, viszont mindig beleütközünk abba a bürokráciába és káoszba, ami kormányzati szinten uralkodik. Például a jövedelmi adóval kapcsolatos számítási rendszernek köszönhetően legalább egymillió lejjel kevesebb pénz jön be idén a költségvetésbe” – jegyezte meg a polgármester. Kiemelte, szerencsére évek óta úgy gazdálkodik a városháza, hogy csak azokat a költségeket és fejlesztéseket tervezik be, amire megvan a fedezet. „Ennek fényében, amit elképzeltünk idén, abban nagyrészt sikerült haladni. Úgy a beruházásainkkal, mint az alintézményeink működésének biztosításával.”

Sikersztori a bobpálya

Az idei esztendő egyik legfontosabb megvalósítása a bobpálya megépítése volt. A városvezető szerint ezzel kapcsolatban ki kell hangsúlyozni, Borszék volt az egyetlen fürdőtelepülés az országból, amely kész tervekkel jelentkezett a turisztikai minisztériumnál, és így finanszírozást is kaphatott a projektre, amit el is tudott költeni. A bobpálya működtetésének első hetei pedig megmutatták, hogy az 5,25 millió lejes beruházásnak igen nagy lesz a hozadéka. Általa sikerült azt is elérni, hogy a téli szezonon kívül is legyen tevékenység a síközpontban.

Szintén fontos megvalósításként értékelte az elöljáró, hogy a magyar kormány 45 millió forintos támogatásával és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének közvetítésével megvalósított teljes körű óvodafelújítás révén korszerű körülmények között tanulhatnak a gyerekek. Ugyancsak fontos lépés az orvosi lakások építésének a megkezdése, melynek egy helyi vállalkozó a kivitelezője. Ha tartani tudják az ütemtervet, akkor jövő év végére ez el is készülhet. Szintén jelentős lépés, hogy elkezdődött a 49-es villa felújítása is.

Szintén a megvalósítások közé lehet sorolni, hogy elkészültek az egészségház és a városháza épületeinek a felújítási tervei. „Kezdődik a közbeszerzési eljárás mindkét beruházás tekintetében. Reméljük, hogy kivitelezőt is sikerül találnunk. Sajnos Borszék esetében is érződik az országos tendencia, hogy nem jelentkeznek a cégek a közbeszerzési eljárásokra. Például a biomassza fűtésrendszer kiépítésére, amit szintén uniós pályázatból szeretnénk kivitelezni, két közbeszerzési eljárás járt le, egyetlen jelentkezőnk sem volt.”

Mások feladatát is elvégezték

A polgármester kiemelte, jelentős összeget költött el az önkormányzat idén árvízvédelemre. Hiszen az elmúlt nyáron két esetben is elöntötte a víz az alsóborszékieket. Az önkormányzat önerőből takarította ki a patakmedreket, hidakat javítottak meg, és ahol indokolt volt, támfalakat is építettek. 487 ezer lejt költöttek el erre az idén. „Hangsúlyoznunk kell, hogy a vízügy, akihez tartozna az árvízvédelem, évek óta semmit nem tesz Borszéken annak érdekében, hogy megoldja ezt a kérdést. Az önkormányzat végül úgy döntött, hogy saját költségére végzi el a szükséges árvízvédelmi munkálatokat. Hiszen hiába is küldtünk átiratokat a felelős intézményekhez, egy lej támogatást sem kaptunk erre a célra.”

Azok a fránya régi épületek

Nem sok változás van a fürdőtelepülés központjának utcaképét rondító régi épületek helyzetével kapcsolatban. Az elöljáró szerint a szóban forgó ingatlanokra alkalmazták az ötszörös adóra vonatkozó törvényt, jövőre pedig hasonlóképpen fognak cselekedni az elhanyagolt területekkel is. „Úgy érzem viszont, hogy ez nem segítség nekünk, ezzel sokat nem fogunk elérni. Ennél sokkal drasztikusabb döntésre, törvényre lenne szükség, amit nem mer senki meghozni, felvállalni.” A városvezető elmondta, az elmúlt időszakban magánberuházók érdeklődtek a város két impozáns épületének, a régi mozi, illetve a 19-es villa a felújításával kapcsolatban. „Remélem ez irányban lesz pozitív fejlemény a következő időszakban, hiszen ezek az ingatlanok a fürdőtelepülés fősétányának az utcaképét rondítják jelenleg. Örömteli lépés ugyanakkor, hogy a régi poliklinika épületét elkezdték felújítani, szállodát alakítanak ki benne.”

Előtérben a népszerűsítés

Az elöljáró szerint nagyon fontos, hogy Borszéket minél jobban és minél több szinten népszerűsíteni lehessen. Hiszen ennek közvetetten a szállásadók a haszonélvezői. Az adótörvénykönyv 1-2 százalék közötti turisztikai adó kivetését teszi lehetővé, ezzel a borszéki városháza is élt. Így jövőtől a szállásadóknak 1 százalékot kell befizetniük bevételük után a városkasszába. „Nem nagy összeg ez, és rendkívül fontos, hogy mindenki megértse, ezt az összeget kizárólagosan a népszerűsítési kampányokra fordítjuk. Ez mindenkinek a hasznára válik majd.”

Vannak problémák is

Nem csak sikertörtének a hamarosan záruló esztendő. Mik József elmondta, csalódást keltő, hogy nem sikerült befejezni a panellakások szigetelési programját. „Úgy látszik, hogy a tervben szereplő értékekből nem igazán lehet megoldani a kivitelezést. Ahogy Csíkszereda sem tud haladni a tömbházlakások szigetelésével kivitelező hiányában, úgy sajnos mi se. Nem mondtunk le róla, jövőre ismét próbálkozunk.” Ugyancsak megoldásra váró probléma a kóborkutyák kérdése. Tavaly jelentős összeget költött erre az önkormányzat, egy erre szakosodott cégnek fizetve annak érdekében, hogy begyűjtse a gazdátlan ebeket. A cég ellen nagyon sok feljelentés történt állatvédők részéről, így az megszüntette ezt a szolgáltatását. „Idén kerestünk céget, senki nem vállalta a begyűjtést, az állatmenhelyek pedig tele vannak. Eléggé kilátástalan a helyzet, tanácstalanok vagyunk. Van egy helyi civil kezdeményezés a kérdésben, a napokban lesznek egyeztetések, lássuk mit szeretnének. Sajnos a kamionok egyre több kutyát hoznak, azok szaporodnak. Az ivartalanítással kell jövőben valamit próbálkozzunk, hogy legalább csökkentsük a számot. De hogy teljesen megoldjuk a kérdést, annak nem igazán látom esélyét.”

Kultúrafogyasztók a borszékiek

Az idei év megmutatta, a városban van igény a minőségi kultúrára és a szórakozásra. A városháza próbált is eleget tenni ezeknek az igényeknek, számos programot szervezve az esztendő során. „Köszönet, hogy vannak olyan emberek, akik szívvel-lélekkel vállalják ezek megszervezését. Itt ki kell emelni Sárpátki Ágnes személyét, aki saját kapcsolatait felhasználva emeli a rendezvények számát és minőségét.”

A vesszőparipa…

„Nagyon lassan haladunk, próbálunk előre lépni. Nagyon kellene már a bútorzat, hiszen azt be kell építeni egyes épületelemekbe, így nehéz folytatni a munkálatot. Két közbeszerzés is lejárt már ebben a témában, a másodikra érkezett egyetlen ajánlat” – ezt az épülő wellness központtal kapcsolatban mondta a városvezető. Hozzátette: „Most már nagy teher ez számunkra, szeretnénk, ha minél hamarabb át tudnánk adni használatba. Jóslatokba viszont nem szeretnék bocsátkozni.”

A jövőbe is fektetnek

Mik József kiemelte, a városháza számára mindig is fontos volt az oktatás jó körülményeinek a biztosítása. Éppen ezért örvendetes, hogy gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a helyi Zimmethausen Iskolaközpont és az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola között. Utóbbinak közreműködésével ismerkedhettek meg a borszéki diákok és tanárok egyaránt a Lego oktatási szemlélettel. A gyerekek robotot építenek és programoznak be, angolt tanulnak és matematikai számításokat végeznek Lego játékok segítségével. Ezen a téren további fejlesztések is lesznek már a jövő esztendő elején.

„Továbbra is támogattuk természetesen a Gyulafehérvári Caritas otthongondozói programját, illetve a Böjte-ház működését is. Ha összesíteni kellene, úgy látom, felemás évet zárhatunk. Van, amivel elégedett vagyok, van, amivel kevésbé. Amit viszont egyértelműen látok, hogy nagyobb összetartás kellene legyen a településen belül. Hiszen a turizmus jelenti a település jövőjét. Látjuk, hogy fejlődőben van ez az ágazat a mi esetünkben is, viszont egyre nagyobbak az elvárások és az igények. Ezeknek pedig meg kell felelni. És ezért mindenkinek dolgozni kell” – nyugtázta a városvezető, majd hozzátette: „Szeretném megköszönni a városháza és az alárendelt intézmények munkatársainak az idei áldozatos munkájukat, és kívánok nekik és városunk minden lakójának Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt.”

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia