Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Kérdéses a borszéki szaklíceumi oktatás jövője?
Ha valóban gyakorlatba ültetik a szakminisztérium legújabb rendelkezését, igencsak keserű jövő elé tekinthet a borszéki líceumi szakoktatás. Az új megkötés szerint jövőre nem indítható kilencedik osztály azokban a tanintézményekben, amelyekben idén nyáron senki nem ment át az érettségin.
2019-10-02
1152
Zimmethausen Szaklíceum Facebook oldala
Illusztráció: A gasztronómiai szakma alapjait tanulják a diákok

Váratlanul érte a tanintézményeket a beiskolázási tervekről szóló, 2019/5090-es számú, múlt héten megjelent minisztériumi rendeletben az a kitétel, miszerint azok a tanintézmények nem indíthatnak a jövő tanévtől kilencedik osztályt, ahol idén – a nyári vizsgaszesszióban – senkinek sem sikerült az érettségi vizsgája. Az előírás igen fájdalmasan érintheti a borszéki iskolát is. Hiszen az idei nyári érettségin a hat vizsgázóból egynek sem sikerült átmenő osztályzatot szereznie.  A teljesen újszerű megkötésről az érintettek a sajtóból értesültek.

„Még egyelőre nem érkezett hivatalos közlés. Szerintem nem fogják a gyakorlatba ültetni. Ha megteszik, akkor elvágják a gyerekek lehetőségét arra, hogy továbbtanuljanak, így ezek a fialatok el fognak kallódni” – fogalmazott honlapunk számára Ferenczy József. A  borszéki Zimmethausen Iskolaközpont igazgatója szerint ez az előírás már önmagában diszkrimináció, és az alaptörvénnyel ellentétes.  

Ez nem oldja meg a rendszer problémáit

A tanintézmény vezetője szerint többrétű probléma vezet oda, hogy a településen nagyon kevés diáknak sikerül az érettségije. Meglátása szerint egyrészt van egy alapmentalitás a gyerekekben: nem nagyon látják értelmét, hogy tanuljanak. Másrészt néha a szülők hozzáállása a gyerekhez, a tanuláshoz is hagy kívánnivalót.  Hiszen a mai társadalom nem nagyon látja értelmét az érettséginek, hogy mitől lesz jobb a gyereknek, ha sikerül a vizsgája. Ugyanakkor a tanügyi rendszer állapota is komoly problémákat okoz. „Vegyük a mi példánkat: a tanügyi rendszer azt kéri, hogy a gyerek emelt szintű matematikából érettségizzen, de mi gasztronómiát tanítunk. Nem inkább abból a szakmából kellene érettségizzenek, amit tanulnak? Számonkérik tőlük a matematikát és az irodalmat, és mi tanítunk nekik gasztronómiát és turizmust. A szememben az a jó gyermek nálunk a líceumban, aki megtanul négy év alatt főzni egy ételt. Akkor valóban van tartalma és értelme annak, hogy tanult egy szakmát” – fejtette ki a tanintézmény vezetője. Hangsúlyozta, nem attól lesz sikeres valaki az életben, hogy átment a matematika érettségi vizsgán, hanem attól, hogy a szakiskola elvégzése után munkába tud-e állni. „Ez sokkal nagyobb értéket jelent, mint egy érettségi diploma.” Az igazgató kiemelte, a többi tantárgy is fontos, azonban a hangsúlyt a szakoktatásra kellene fektetni, és abból kellene érettségizni is.

Minden évben kitalálnak valamit

Az intézményvezető szerint ez a rendelkezés, amennyiben ebben a formában marad, veszélybe sodorja a borszéki iskolaközpont jövőjét. „Sajnos nálunk csak abban mérik az oktatás eredményességét, hogy sikerült-e az érettségi. Holott nem ez kéne legyen az oktatás eredményességének a fokmérője, hanem az, hogy hány gyermek tud elhelyezkedni szakmájában 18-19 évesen.” Kiemelte, az idei végzősök közül, noha egynek sem sikerült az érettségije, a nyár folyamán mindenki munkába tudott állni, és ez az igazi megvalósítás. „Az oktatási rendszer nem felel meg annak, ami a valós szükséglet. Ezt a gyerekek is érzik, átlátják, és pontosan tudják. A szakminisztériumban minden évben kitalálnak valamit, amivel veszélyeztetik a fennállásunkat, ám eddig semmit nem ültettek gyakorlatba. Remélem ezt sem fogják.”

A városnak szüksége van az iskolaközpontra

„A gyerekek meg tudják állni a helyüket érettségi nélkül is, azonban az iskolaközpont jövője szempontjából jó lenne, ha néhányan átmennének a záróvizsgán is” – jelentette ki Mik József. A borszéki polgármester úgy fogalmazott, nincs helye a bűnbakkeresésnek, inkább a megoldáson kellene dolgozni. „Le kell ülni az érintett feleknek, és megtalálni az útját annak, hogy túllépjünk ezen a nehéz helyzeten. Hiszen Borszéknek szüksége van a líceumra. Reméljük a minisztériumban meggondolják magukat a rendelkezéssel kapcsolatban.”

A legújabb információk szerint a Nép Ügyvédje már hivatalosan is kérte a szakminisztériumtól a szóban forgó paragrafus törlését a rendeletből. A fejleményekkel még visszatérünk.

 

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia