Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Ingyen wifi lesz a városban
Vezeték nélküli internetes-hálózat kiépítésére nyílik lehetőség a településen az Európai Unió által erre a célra kiírt pályázat keretében. A polgármesteri hivatal által megnyert 15 ezer euró értékű pályázat keretében nyílt wifi-hozzáférést biztosítanak a borszéki lakosoknak és a turistáknak, akik ily módon a köztereken ingyen csatlakozhatnak a világhálóra.
2019-10-31
1250

Borszék az egyike annak a 142 romániai településnek, amelyek az Európai Bizottság által meghirdetett WiFi4EU program harmadik kiírásának nyertese. Az egész Európai Unió területéről beérkező pályázatokat az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége (INEA) bírálta el, amely az Európai Bizottság WiFi4EU programjának gyakorlatba ültetéséért felelős hatóság. A WiFi4EU program harmadik körben részt vevő 1780 települést összesen 26,7 millió euróval támogatja az Európai Unió. Romániából ezúttal 142 település nyert támogatást. Ezek között található például Gyulafehérvár, Vajdahunyad, Parajd.

Az egyelőre még nem derült ki, hogy Borszék esetében hány vezeték nélküli internet-hozzáférési pontot (WiFi-hotspot) telepítenek, illetve, hogy a város mely részeit érinti majd a beruházás. A pontos terveket a támogatási szerződés aláírása és a kivitelező kiválasztása után készítik el.

A pályázat kivitelezési ideje 18 hónap. Ez idő alatt a polgármesteri hivatalnak ki kell választania a szolgáltatót, aki felszereli a hálózatot, illetve szolgáltatói szerződést is kell kössön a megnevezett telekommunikációs társasággal.

A nyertes települések listája itt tanulmányozható!

A wifi-hotspot-általános ismertető

A hotspot egy nyilvános, vezeték nélküli (WiFi) internet-hozzáférési pont, hatótávolsága nagyjából 50 méter. Segítségével a vendégek csatlakozhatnak saját gépükkel az internetre.

Lényege, hogy bárki használhatja az arra alkalmas eszközzel, például laptop, PDA vagy duál modú (Wifi+GSM-rendszerű) mobiltelefonnal. Az utóbbi években a mobil eszközök szinte mindegyikében már megtalálható a wifiadapter. Az internet használata általában ingyenes, de előfordulhat térítéses is, vagy a helyi fogyasztáshoz kötik a használatát.

Hotspotok megtalálhatók éttermekben, kávézókban, repülőtereken, vasúti pályaudvarokon, könyvesboltokban, könyvtárakban, iskolákban, egyetemeken és egyéb publikus helyeken.

Az ingyenes hotspotoknál az internet használata díjtalan, esetleg valamilyen megkötéssel, sávszélességlimittel vehető igénybe. Egyes helyeken a használatát fogyasztáshoz, menühöz kötik, így biztosítva azt, hogy az internetet csak az arra jogosult vendégek használhassák. Ilyen rendszerek működtetéséhez az üzemeltetőknek egy speciális szoftverre, úgynevezett captive portálra van szükségük, amely a routeren, vagy egy külső gépen fut és kezeli a hozzáféréseket. Ezen captive portálok működésének lényege, hogy a böngésző addig nem tölt be a bejelentkezési lapon kívül más oldalt, amíg a felhasználó be nem írja a szükséges azonosítót. Újabban jelentek meg hirdetés alapú hotspotok, ahol az internet hozzáférésért nem kell fizetni, cserébe reklámokat kell nézegetni meghatározott időközönként.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia