Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Borszéki turizmus: telített és pörgős nyarunk volt
A panziótulajdonosok szerint évről-évre egyre több turista látogat Borszékre. Amennyire örömteli a hír, annyira aggasztó is egyben, hiszen a sok pozitívum mellett jelentős hiányosságokkal is küszködik a fürdőtelepülés. A nyári turisztikai idény végeztével újfent annak próbáltunk utána járni, ki hogyan látja a turizmus helyzetét a fürdővárosban.
2019-09-25
1064
CNIPT Borszék
Vonzó célpont a turisták számára a fürdőtelepülés

„Mindenkinek lényegesen jobb idénye volt, mint tavaly nyáron” – osztotta meg gondolatait Sárpátki Melánia. A panziótulajdonos, aki egyben a helyi Turisztikai Szövetség elnöki tisztségét is betölti, kiemelte, az általa működtetett vendáglátó egységben hozzávetőlegesen harmadával nőtt a turisták által eltöltött éjszakák száma. Meglátása szerint ez a trend érvényes a többi borszéki panziók zömére is. „Talán az egyik legnagyobb vonzerőnk a földrajzi adottságunk” – fejtette ki Sárpátki, aki szerint ezzel együtt a vendégek felismerték azt is, hogy Borszékről a közeli látnivalókon túl a sóvidékre és a moldvai régióba is könnyen el lehet jutni, így több kirándulással tarkítják vakációjukat, akár a szállásadójuk szervezésében is. A vendéglátó hozzátette, a kirándulások szervezése során egyre többször kell szembesülniük azzal, hogy kevés az idegenvezető, és a meglévők is az idősebb korosztályhoz tartoznak már. „Nincsenek fiatalok, akik átvegyék ezt a szakmát, nem látják az érvényesülési lehetőséget ebben. A helyi középiskolában hiába részesül több fiatal is turisztikai szakképzésben, nem igazán akarnak a szakmában dolgozni, legalábbis nem itthon” – nyomatékosított a panziótulajdonos. Meglátása szerint ez lenne az egyik legfontosabb feladat, hogy a borszéki fiataloknak vonzóvá tenni a helyi vendéglátást. Ám ez egy hosszas és következetes munka eredménye lehet csak.

Nincs mese, a szállásadóknak is fejleszteniük kell

Telített és pörgős nyarunk volt – ez már Fazakas Annamáriától, egy helyi panzió ügyvezetője részéről hangzott el. Elmondta, az ő esetükben is mintegy harmadával nőtt a vendégéjszakák száma a tavaly nyárhoz képest. És ami még érdekesebb, a fürdővárosban az általános tapasztalat az, hogy míg a múlt év nyarán a turisták mintegy hatvan százaléka külföldi volt, idénre ez az arány megváltozott: a Borszékre érkezők majdnem kétharmada belföldi. „Ez a tendencia természetesen a kormány által kiadott vakációs jegyeknek tulajdonítható. Bátran kijelenthetjük, az egyik legfelkapottabb fürdőtelepülése vagyunk az országnak” – jelentette ki az ügyvezető. Majd gyorsan hozzátette, a sok pozitívum mellett, ami a településre vonzza a turistát, számos olyan hiányossággal is szembesülni kell, ami hosszú távon jelentős kockázatot jelent. Az ügyvezető szerint nincs elég szálláshely, kevés az étkezési lehetőség, nincs elég programkínálat, ami hosszabb időre lekötné az idelátogató turistákat, illetve jelentős a munkaerőhiány is. „Mindez elég nagy problémát jelent, és nem feltétlenül az önkormányzat dolga a megoldás keresése. Minden menedzsernek meg kell értenie, befektetés nélkül már nem lehet hosszú távra tervezni” – hangsúlyozta Fazakas. Hozzátette, az ősz folyamán mindenképpen tárgyalóasztalhoz kell ülnie a borszéki turizmusban érintett feleknek, és megoldásokat kell keresni a felmerülő problémákra.

A kínálat szélesítése a kulcs

„Tapasztalataink szerint a Borszéken eltöltött éjszakák száma jelentősen növekedett, viszont ezt nehéz statisztikai adatokkal alátámasztani” – jelentette ki Mik József. A polgármester szerint, habár kevésnek számít, nem feltétlenül az alig több mint 700 szálláshely jelenti a legnagyobb gondot a településen. „Nincsenek többletszolgáltatások, nincsenek éttermek, nincsenek magánberuházások, kevés a civil szférából érkező kezdeményezés. A turisztikai szolgáltatások zömét az önkormányzat biztosítja, ez pedig nem feltétlenül jó irány” – fogalmazott az elöljáró.  Kiemelte, a polgármesteri hivatal sípályát és hamarosan bobpályát működtet, fürdőt tart fenn és kezelőbázist épít. Ugyanakkor az önkormányzat szélesítené úgy a nyári, mint a téli kínálatot: kalandparkot, korcsolyapáját létesítene, hópánkó pályát építene. Mindezek mellett gondot fordítanak arra is, hogy a közterületek egész évben megfelelő állapotban legyenek. Utóbbi jelentős összegeket emészt fel a város kasszájából, hiszen nagy kiterjedésű területekről van szó. „Úgy gondolom, itt az ideje az együtt gondolkodásnak, annak, hogy a panziósok is határozottabban lépjenek a fejlesztések irányába” – jelentette ki a városvezető.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia