Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Borszék Bogrács Fesztivál: a gasztronómia csúcsa
Fotókiállítások, sportvetélkedők, filmnézés, hagyományos termékek vására és kiváló zenei és kulináris élmény – ezek voltak a Borszék Bogrács Fesztivál három napjának hozzávalói.
2019-07-14
959
Borszék Bogrács Fesztivál
A Magyarországi Ízőrző Lovagrend 600 literes üstjeivel a fesztivál egyik fénypontjai voltak

A péntek-vasárnapi időszak kiemelkedő helyszíne a sípálya mellett berendezett „Bográcsok Küzdőtere” volt, ahol a kulináris világ rejtelmeibe kaphatott betekintést az, aki megkóstolta a szakácsok mesterműveit.

 A pénteki napot takarítási akcióval kezdtük. Több mint félszáz 18 év alatti fiatal járta végig a fürdőtelepülés központját összegyűjtve az ott talált hulladékot. Ezt követően Mik József borszéki polgármester és Simion Suciu, a Román Tájékozódási Futó Szövetség alelnöke jelenlétében dördült el a startpisztoly tájfutó versenyünkön. Közel 80 résztvevő mérte össze erejét három különböző útvonalon: fehér (2 km.), piros (3,5 km.), fekete (5 km.). A résztvevők közel fele 18 éven aluli volt, ami igencsak örvendetes a sportág borszéki jövőjét illetően. A versenyzők között találhattuk Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét is, aki családjával vett részt a futamon. A verseny legidősebb versenyzője a 87 esztendős nagyernyei (Maros megye) Dopovec Gyula volt. Gyuszi bácsi, mint azt kérdésünkre bevallotta, nyugdíjas éveiben ismerkedett meg a sportággal, és körülbelül egy évtizede állandó résztvevője a versenyeknek. Természetesen, a szervezők a díjátadási ünnepség során színpadra hívták Gyuszi bácsit és oklevelet, illetve ajándékot adtak át neki, megköszönve kitartását és a sportág iránti hűségét és szeretetét. 

 A délutáni órákban a magasba repülhettünk a madarakkal, érezhettük a tengeri szellőt a messzi Skandináviában, vagy a lombok susogását a Kárpátok erdeiben, találkozhattunk elbűvölő vadállatokkal. Hogyan valósult meg mindez? Ellátogattunk a Milvus fotókiállításra, amely a borszéki új kezelőbázis és wellnessközpontban tekintettük meg.

 A Vad Magyaroszág című nagyszerű dokumentumfilm vetítése után a Wi-Fi, Kalandor és 4S Street zenekarok biztosították a kiváló zenét és a fantasztikus hangulatot az esti órákra.

A szombat főszereplői a bográcsok voltak

Nem bánta meg, aki szombaton is úgy döntött, Borszékre veszi az irányt és nálunk tölti a napját. A sípálya környékén berendezett „Bográcsok Küzdőterén” ugyanis muravidéki, magyar, albán, székely, moldáv és román konyha ételeit készítették bográcsban a jelenlevő csapatok. Megkóstolhattuk a négyféle húsból készült lendvai bográcsételt, a kisinyói „șurba-t”, a dunaföldvári halászlevet, a „zabosfai ízőrzők” pacalpörköltjét vagy a borszéki székelyek által főzött gulyást. A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend csapata két 600 literes üstben készítette el a magyar konyha remekműveit.

A bográcsok mellett programok kavalkádja közül választhatott a nyájas vendég. Könyvbemutatók és szabadtéri sportokkal kapcsolatos konferencia, Fonyód várost bemutató fotókiállítás, jazz és fuvola-gitár koncertre is hívtuk az érdeklődőket. Utóbbi két eseményünk az újonnan épült gyógyközpontban kapott helyet.

Az esti órák a zene szerelmeseinek voltak fenntartva. A kozmesti és a rétyi fúvószenekarok, a magyarországi Örökség, illetve a hazai román rockzene egyik legendás csapata, a Krypton biztosították a kiváló hangulatot.  

Kiváló hangulat vasárnap is

Vasárnapra is maradt látni és kóstolni való. A „Bográcsok Küzdőterét” ezúttal tizennégy csapat foglalta el, ki-ki elkészítve a maga receptje szerinti bográcsételt. A Kónyári Sándor magyarországi mesterszakács, Cristian Tabără televíziós szakember és Cosmin Dragomir, a GastroArt blog szerkesztője alkotta zsűri a bélbori M&M&M csapata főztjét találta a legjobbnak. A győztesek krumplis báránypörköltet készítettek pásztor módra.

A gyerekek sem maradtak tétlenül a nap folyamán. Mézeskalács díszítéssel tölthették el idejüket, bábelődast és bábkiállítást is megtekinthettek, valamint a bábkészítést is gyakorolhatták.

Igencsak nagy sikert aratott a jelenlevők között a „strongman”, vagyis az erős emberek bemutatója. A hatalmas kerekeket dobáló, több száz kiló súlyt felemelő vagy éppen teherszállító autót vontató férfiak látványa lenyűgözte a nézősereget.

A fesztivál záróakkordja pedig a legendák estéje volt. A román rockzene legendái vették birtokukba a színpadot, a Semnal M és a Phoenix játéka igazán méltó lezárása volt a fesztiválnak.

Jövőre még többet és még jobban

A Secvențe Kulturális Egyesület, Borszék Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Önkormányzata által szervezett fesztivál koncepcióját így fogalmaztuk meg: multikulturális művészeti és kulináris világok fesztiválja. „Úgy gondolom, hogy ezt a koncepciót ezúttal is sikerült gyakorlatba ültetnünk. Egy nagyszerű hétvégén vagyunk túl, és úgy érezzük, sikerült szintet lépnünk a fesztivál rendezése során. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult mindehhez, illetve a helyszínre érkezőknek, akik reméljük jól érezték magukat rendezvényünkön” – fogalmazott Dan Burlac, a fesztivál főszervezője. Az esemény partnerei a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ illetve a Bukaresti Magyar Intézet voltak.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia