Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
2021.05.15
Részben eltörölték a szabadtéri maszkviselés kötelezettségét
Elfogadta a kormány pénteken késő este a Klaus Iohannis elnök által csütörtökön bejelentett, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését célzó határozatot.
2021.05.14
Elkészültek az orvosi szolgálati lakások
Orvosok számára épített szolgálati lakásokat Borszéken a marosvásárhelyi Studium–Prospero Alapítvány Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.  Az ingatlan ünnepélyes átadására pénteken késő délután került sor.
2021.05.13
Meghosszabbították a vészhelyzeti állapotot
A kormány döntése értelmében május 13-ától újabb 30 napra meghosszabbíttották a veszélyhelyzetet Románia egész területén. Ezúttal viszont néhány enyhítést is közöltek az eddig érvényben levő intézkedések tekintetében.
2021.05.11
Interneten is fizethetők a borszéki adók
Borszék Önkormányzata csatlakozott ahhoz az online platformhoz, amelynek segítségével otthonról, vagy munkahelyről is pillanatok alatt kifizethetők a helyi adók, illetékek és büntetések. Nincs sorban állás, nem kell személyesen bejönnie a hivatalba, és a nap bármely órájában elérhető ez a szolgáltatás. Az alábbiakban egy kis útmutatót készítettünk, amellyel könnyebbé szeretnénk tenni a regisztrálást.
2021.04.27
Közel 20 millió lejből gazdálkodunk
Az idei költségvetés több mint felét beruházásokra fordítjuk, amelyek közül kiemelkedik a 18 helyszínt érintő integrált fejlesztési pályázat. Ennek egyik legfontosabb elemének, a Zimmethausen Iskolaközpont teljes körű felújításának és berendezésének a kivitelezése még idén ősszel elkezdődik. A büdzsét áprilisi soros ülésén fogadta el a helyi önkormányzati testület.
2021.04.26
Szombattól várjuk a bobozni vágyókat!
Már csak az utolsó simítások vannak hátra a létesítmény felszerelésében, így május 1-tól, szombattól újra használható a nyári bobpályánk.
2021.04.01
Több millió lejes fejlesztés kezdődik Borszéken
Közel 31 millió lejből újulhat meg Borszéken az iskola, a kulturális központ, utakat korszerűsítenek és szociális otthonokat építenek. Az ezzel kapcsolatos aláírt finanszírozási szerződést adta ma át Mik József polgármesternek a fürdőtelepülésen tett látogatása során Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. A munkálatok az iskola felújításával már idén ősszel elkezdődhetnek.
2021.03.25
Borszékre látogat a Bekecs Néptáncszínház
Újfent fellép a borszkéki színpadon a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház. Ezúttal a Reliktum című folklorműsort adják elő a helyi közönségnek.
2021.03.15
Indul az oltáskampány harmadik szakasza
Ma kezdődik a koronavírus elleni oltáskampány harmadik szakasza, és a déli órákban lehetőség nyílik a regisztrációra, valamint a Hargita megyei oltóközpontokba történő előjegyzésre is, köztük található a borszéki oltóközpont is.
2021.03.12
Egészségház: megújult beltér várja a pácienseket
Megszépült és modern belső tér áll a borszékiek rendelkezésére a felújított egészségházban. Az épület rehabilitációjának munkálatai tavaly júniusban kezdődtek, idén még néhány külső műveletet kell elvégeznie a kivitelezőnek.
2021.03.02
Megnyílt az oltási központ Borszéken
Lehet iratkozni a borszéki oltási központban a koronavírus elleni vaccinára, a programálásokat a rendelkezésre álló oltóanyag függvényében végzik.
2021.02.19
Több szolgáltatással is bővülne a sípálya környéke
Igazi szórakoztató központtá alakul a borszéki Reménység sípálya és annak környéke. A több mint 7,5 millió lejesre becsült fejlesztés során több új szolgáltatás bevezetését és attrakció építését tervezi a polgármesteri hivatal, az ezzel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmány már elkészült.
2021.02.01
Lakóövezeti felújítások lesznek
A sípályák a szezon indulásától kezdve maximális kihasználtsággal működtek, ez is feledteti az elmúlt év nehézségeit – fogalmazott Mik József. Borszék város polgármestere pozitívan tekint az új esztendőre, reményei szerint a következő hónapokban enyhíteni fognak a szigorú vírusvédelmi intézkedéseken.
2021.01.15
Felemás év a kultúra területén
A koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések a turizmus mellett az előadóművészet, a kultúra területét is súlyosan érintették a tavaly. Országszerte elmaradtak a fesztiválok, koncertek, színházi előadások. Nem volt ez másképp Borszéken sem.
2021.01.12
Kezdődik a koronavírus oltási kampány második szakasza!
Közzétették azoknak a betegségeknek a listáját, amelyekkel lehet kérvényezni a COVID-19 elleni vakcinát az oltáskampány második szakaszában, amely várhatóan január 15-e után kezdődik el Romániában. Mint arról már beszámoltunk, Borszéken a felújított egészségházban alakítanak ki oltási központot a térség lakói számára.
2020.12.22
Közösségi konzultáció: a turizmus és az oktatás a prioritások között
A turisztikai beruházásokra fektetnék a legnagyobb hangsúlyt azok, akik kitöltötték a Borszéki Polgármesteri Hivatal által, a jövő évi költségvetés összeállításával kapcsolatban meghirdetett közösségi konzultációs kérdőívet. Az akció december 11-18 között zajlott kizárólag interneten, a válaszokat a városháza közösségi oldalán közzétett kérdőívben lehetett megadni.
2020.12.08
Ingyen wifi használható a borszéki köztereken
Vezeték nélküli internetes-hálózatot építettek ki Borszéken az Európai Unió által erre a célra kiírt pályázat részeként. A polgármesteri hivatal által még tavaly megnyert 15 ezer euró értékű beruházás révén nyílt wifi-hozzáférésre van lehetőség a borszéki lakosoknak és a turistáknak, akik ily módon a köztereken ingyen csatlakozhatnak a világhálóra.
2020.12.07
Az országos átlaghoz közeli a borszéki részvétel
Több mint hatszáz személy járult urnákhoz vasárnap Borszéken a parlamenti választások keretében. A legtöbb szavazatot az RMDSZ kapta, az ideiglenes országos eredmények szerint pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte a választásokat.
2020.12.04
Szombat este ünneplőbe öltözik a város
A diszvilágítás szombat esti felkapcsolásával Borszéken is karácsonyi hangulatba öltözik a város. Noha a koronavírus miatt az idei adventi események elmaradnak, a városvezetés számára fontos, hogy ünnepi köntösbe öltözzön a település.
2020.12.04
Mutassunk erőt a vasárnapi parlamenti választásokon!
Szenátorokat és parlamenti képviselőket választunk vasárnap. A koronavírus-járvány terjedése ellen hozott intézkedések miatt a szeptemberi helyhatósági választásokhoz hasonlóan rendhagyónak mondható a voksolás, ám ugyanakkor biztonságos is. Így mindenkit arra buzdítunk, éljen a választás lehetőségével, jelenjünk meg minél többen az urnáknál, mutasson erőt a borszéki közösség.
2020.12.03
Negyven százalékkal gyarapodik a helyi költségvetésünk!
Kihirdette múlt héten pénteken Klaus Iohannis államfő a bányatörvénynek azt a módosítását, melynek révén az ásványvízipari kitermelés után fizetett illetékek 80 százaléka a megyei és a helyi közigazgatási egységekben maradnak. Az előzetes számítások szerint Borszék esetében ez 4 millió lejes többletbevételt jelent, ami mintegy 40%-al gyarapítja a város költségvetését.
2020.11.27
Saját költségvetésből biztosítja az iskolai táblagépeket az önkormányzat
Több más gyergyószéki önkormányzathoz hasonlóan Borszék is saját költségvetéséből oldja meg a tabletek megvásárlását azon diákok számára, akik nehézségekkel küszködnek az online oktatáshoz való hozzáférésben. Összesen 100 ezer lejt fordítanak erre a célra.
2020.11.19
Kétmillió lejjel társult a megyei tanács a fürdőépítésbe
A helyi önkormányzati testület rendkívüli ülése keretében írta alá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve Mik József polgármester azt a társulási szerződést, mely által a megyei önkormányzat kétmillió lejjel vesz részt az új wellness- és fürdőközpont további munkálataiban. Az eseményt élőben követhettük a Facebook közösségi oldalon.
2020.11.16
A „kARakTeres” művészet otthona
Borszék fürdőtelepülésén sétálva, a Hétvezér sétány egyik szegletében egy különleges cégtáblára lehetünk figyelmesek. A „kARakTer” kézműves műhelybe lépve mintha egy másik világba toppantunk volna. A Kopacz házaspár, Tekla és György alkotta környezet a „handmade” művészet rejtelmeibe kalauzol minket.
2020.11.10
Albui Istvánt választották Borszék alpolgármesterének
Első soros ülését tartotta hétfőn Borszék új önkormányzati testülete. Ez alkalomból a fürdőtelepülés új alpolgármesterét is megválasztották: a következő négy évben Albui István töltheti be a tisztséget.
2020.11.06
Újabb országos korlátozó intézkedések lépnek életbe hétfőn!
Korlátozó intézkedéseket dolgozott ki és foglalt határozatba az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), amelyek hétfőtől lépnek érvénybe.
2020.10.29
Beiktatták Borszék polgármesterét és új képviselő testületét
A borszéki kultúrotthonban megtartott ünnepélyes ülésen tette le esküjét Mik József RMDSZ színekben újraválasztott polgármester és az önkormányzati testület 11 tagja. Az eseményen Hargita megye prefektusa, Ion Proca és Bende Sándor, az RMDSZ parlamenti képviselője is részt vett.
2020.10.26
Mik József: köszönjük a bizalmat!
A helyhatósági választások eredménye mindenki számára ismert. Mik József a leadott szavazatok 73 százalékával nyert újabb polgármesteri mandátumot, az önkormányzati testületben pedig 7 RMDSZ képviselő került, a többi helyeken az EMSZ, PSD és PNL pártok osztoznak. Borszék régi-új elöljárójával értékeltük néhány mondatban a választásokat.
2020.10.22
Idén is vásárolt könyveket a városháza
Több tucatnyi magyar és román kiadvánnyal bővült idén is a borszéki könyvtár állománya. A városi önkormányzat ezúttal több mint 6 ezer lejt fordított vásárlásra.
2020.10.19
Holnaptól igényelhető a fűtéspótlék
Október 20-től ismét igényelhetik a fűtéspótlékot a borszéki lakosok a városháza szociális ügyekkel foglalkozó részlegén, amely tegnaptól az alsóborszéki kultúrotthon földszintjén várja ügyfeleit. 
2020.10.17
Megyeszintű korlátozások lépnek érvénybe vasárnaptól
Újabb járványügyi korlátozások lépnek életbe vasárnap 23 órától Hargita megyében a folyamatosan növekvő koronavírusos esetszámok miatt. Általános jellegű intézkedésekről van szó, kiegészítve esetszám szerinti specifikus rendelkezésekről. Borszéken egyelőre nem haladta meg az 1,5-t az ezer lakosra jutó igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt 14 napban.
2020.10.16
Elkezdődött a polgármesteri hivatal felújítása
Több mint egymillió lejes beruházás révén újítják fel a borszéki városháza épületét, a munkálatot európai uniós alapokból finanszírozzák. A munkálatok a napokban el is kezdődtek, ezért október 19-től az ügyfélszolgálatot bonyolító irodák a kultúrotthon földszintjén folytatják tevékenységüket.
2020.09.28
Ezúttal is Mik Józsefnek szavaztak bizalmat a borszékiek!
A négy évvel ezelőttit megközelítő részvétellel zajlott le vasárnap a helyhatósági választás Borszéken. A szavazatszámlálás után kiderült, Mik József polgármester folytathatja munkáját a település élén.
2020.09.25
Vasárnap önkormányzati választások!
Polgármestert, önkormányzati testületi képviselőket, illetve megyei önkormányzati képviselőket és megyei tanácselnököt választunk vasárnap. A koronavírus-járvány terjedése ellen hozott intézkedések miatt rendhagyónak is mondható az idei voksolás, ám ugyanakkor biztonságos is. Így mindenkit arra buzdítunk, éljen a választás lehetőségével, jelenjünk meg minél többen az urnáknál, mutasson erőt a borszéki közösség.
2020.09.08
Elöljáróinkat választjuk a hónap végén
Idén szeptember 27-én, vasárnap tartják Romániában a helyhatósági választásokat. Borszéken, a hagyományokhoz híven, a polgármesteri hivatal, illetve a Zimmethausen Iskolaközpont épületében alakítják ki a két szavazókörzetet.
2020.09.02
Gasztronómiai és szabadídős fesztivál Borszéken!
Szeptember 4-6 között Borszék Bogrács Fesztivált tartunk!
2020.08.05
Az energiahatékonyságot növelő beruházásra készül Borszék
A közvilágításra elhasznált energiamennyiség több mint 80 százalékát spórolja meg Borszék, amint megvalósul az a korszerűsítési program, amelyet júliusi soros ülésen hagyott jóvá a helyi képviselő-testület.
2020.07.29
A lovak szeretetéből vállalkozás lett
Egyedi jelenségre lehettek figyelmesek július derekától a borszékiek és a településre látogató turisták. A vadnyugatra emlékeztető lovaskocsi kezdte ugyanis rendszeresen járni a fürdőtelepülés utcáit.
2020.07.24
Egy lépéssel közelebb a 7 millió euróhoz
Átment a kezelő hatóság alkalmassági szűrőjén az az integrált pályázat, amelyet a Regionális Operatív Program keretében (POR) nyújtott be a borszéki önkormányzat. A 7 millió euró értékű beruházás révén új ingatlanok épülnének, több középületet is felújítanának, illetve bővítenék a település úthálózatát, valamint a közterek egy része is ráncfelvarráson esne át.
2020.07.16
Jóváhagyták a készenléti állapot meghosszabbítását!
A kormány jóváhagyta a készenléti állapot meghosszabbítását, de semmiféle új korlátozást nem fog bevezetni, illetve enyhítésekre sem kerül sor – derült ki a szerda esti kormányülést követően.
2020.07.10
Medveprobléma: egyre nagyobb gondot jelent
Egyre sűrűbben járnak be a medvék a városba, immár a település központjában is feltűnnek a vadállatok, akár fényes nappal is. A polgármesteri hivatal már több átiratban is kért segítséget az illetékes hatóságoktól a probléma kezeléséhez, mindeddig hasztalanul. A hatóságok segítségére hiába várunk, villanypásztor beszerzésével és felállításával próbálunk védekezni a medvék ellen.    
2020.07.03
Bejárnak a városba a medvék
Medvék nehezítik a borszékiek mindennapjait. A vadállatok a település nyugati bejáratánál járnak be a városba, sokszor immár nappal is felbukkannak a környéken. A polgármesteri hivatal elővigyázatosságra inti a lakosságot.
2020.07.02
Borszék várja vendégeit!
Fürdővárosunk készen áll arra, hogy biztonságban fogadja turistáit. Vendéglátóegységeink zöme meghozta a hatóságok által előírt szükséges intézkedéseket, köztereink is készen állnak a vendégek fogadására. Mi több, szombaton megnyitja kapuit egyik legnagyobb attrakcióink, a nyári bobpályánk.
2020.07.01
Közlemény: Borszéken is felbukkant a koronavírus
Bármennyire is szerettük volna, sajnos városunkat sem kerülte el a koronavírus fertőzés. A napokban ugyanis egy borszéki lakos esetében igazolták a COVID 19-el való fertőzést. Az érintettet a csíkszeredai megyei kórház fertőző osztályán kezelik, családja otthoni elkülönítésben tartózkodik.
2020.06.26
Érdekli a borszéki fiatalokat a telekosztási program
Több mint egy évtizede kezdte el a borszéki önkormányzat azt a programot, amelynek keretében ingyen telkeket biztosítanak helyi fiataloknak lakásépítés céljából. A kezdeményezés sikerét jól mutatja a tucatnyinál is több megépült ház, illetve a jelenleg is zajló munkálatok.
2020.06.17
Egyelőre 30 nappal hosszabbították meg a készenléti állapotot
Június 17-től harminc nappal meghosszabbította a kormány a készenléti állapotot, ami jogi alapot teremt bizonyos korlátozó intézkedések megtartására. Egyelőre nem tiszta, a parlament szavazhat-e az újabb intézkedésről.
2020.06.15
Mától újabb megszorításokat szüntet meg a kormány
Hétfőtől, azaz június 15-től a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb feloldására, harmadik hullámára kerül sor Romániában.
2020.06.10
Egészségház: elkezdődtek a felújítási munkálatok
Az építkezéssel megbízott cég átvette a telepet, így elkezdődtek a borszéki egészségház felújítási munkálatai. A több millió lejes beruházás a városban nyújtandó egészségügyi szolgáltatások bővítését célozza meg, melynek során végéig teljes mértékben felújítják és kibővítik a borszéki járóbeteg-rendelők épületét.
2020.06.05
Nehéz helyzetben a borszéki vállalkozások
Borszék város polgármesteri hivatala közösségi konzultációt végzett május első három hetében, melynek célja az volt, hogy kiderítse, hogyan érintették a borszékieket a koronavírussal kapcsolatos intézkedések. A konzultáció részeként a borszéki magánvállalkozásokat, főleg a turizmusban érdekelt cégeket is megkérdeztük.
2020.06.03
Visszafogott volt a lakossági részvétel
Borszék város polgármesteri hivatala internetes felmérést végzett május első három hetében, melynek célja az volt, hogy kiderítse, hogyan érintették a lakosságot a koronavírussal kapcsolatos intézkedések.
2020.05.29
Hétfőtől nyilatkozat nélkül is elhagyhatjuk a településeket
Elfogadta a kormány csütörtök este a készenléti állapotra vonatkozó kormányhatározat módosítását. Ennek értelmében június 1-jétől több területen lazító intézkedések lépnek érvénybe.
2020.05.26
Egyelőre elmarad a Borszék Bogrács Fesztivál
A koronavírus pandémia okozta helyzet miatt nem tudjuk megtartani eredeti időpontjában a harmadik kiírásához érkezett Borszék Bogrács Fesztivált. Az igencsak nagy népszerűségnek örvendő borszéki multikulturális, művészeti és gasztronómiai eseményt a hatóságok intézkedéseinek függvényében próbáljuk megszervezni.
2020.05.22
Szabályokhoz kötik a védőmaszk viselését
 Az egészségügyi miniszter által jóváhagyott rendelet előírja, a védőmaszk kötelező viselését a járványtani szűrést, valamint a kézfertőtlenítést a veszélyhelyzet idején, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében.
2020.05.22
Köszönjük az önkéntesek munkáját!
Számos településen önkéntesek csapata segítette az idős lakosságot, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt a kijárási tilalom során. Nem volt ez másképp Borszéken sem, ahol a polgármesteri hivatal szervezésében zajlott az önkéntes szolgálat.
 
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Fotógalériánkbólfotógaléria megtekintése
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia