Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Să ajutăm familia Eigel!
Eigel Kitty Patrícia, o fetiță de 9 ani suferă de autism încă de la naștere. Din momentul în care a fost diagnosticată, viața familiei sale a fost dată peste cap. Deși are nevoie de o dezvoltare specială, totuși Kitty este un copil zâmbitor și plin de viață. Sub supravegherea constantă a mamei sale, merge la școală, este deja în clasa I-a.
2022-10-07
1251

După spusele mamei, Móga Kinga, pentru a-i îmbunătăți dezvoltarea, are nevoie de terapii speciale: participă la ședințe săptămânale de echitație - deoarece lucrul cu animalele ajută la vindecarea bolii, iar terapia logopedică este esențială pentru dezvoltarea vorbirii. În același timp ea trebuie să urmeze o dietă strictă și din cauza sensibilității la gluten. Dintre aceste activități, nici una nu se poate realiza la Borsec, periodic trebuie să se deplaseze la Toplița sau la Gheorgheni. 

Munca specialiștilor nu este finanțată de stat, dar familia, cu mijloacele sale financiare limitate, face tot posibilul pentru a-și ajuta copilul să se integreze în societate. Kitty merge la școală, în prezent este în clasa întâi și este însoțită de mama ei. Anterior a învățat la Odorheiu Secuiesc, unde a avut parte de educație specială, unde cu excepția tatălui s-a mutat toată familia. După cum ne-a explicat Kinga, copiilor le-a fost greu să nu aibă familia împreună, așa că după doi ani au fost nevoiți să se mute înapoi acasă. „Mai mulți specialiști mi-au spus că fiica mea ar trebui să meargă la o școală specială. Am mers în mai multe regiuni ale țării și am analizat opțiunile. Școlile în care ar primi îngrijire și tratament complet sunt de obicei private și costă mii de euro pe lună” - a spus Kinga. În cele din urmă, unul dintre neurologi a recomandat ca fetița să urmeze cursurile într-o școală tradițională, deoarece aceasta i-ar oferi lui Kitty un stimulent mult mai bun. Așa a ajuns fetița în clasa întâi la școala din Borsec.

Nu este ușor să asiguri nevoile zilnice

"Ei bine, ca să fiu sinceră, suntem îndatorați în acest moment, așa că este foarte dificil să facem rost de banii de care avem nevoie. Rudele și prietenii ne ajută foarte mult. Ne planificăm activitățile în funcție de câți bani avem și de cine ne poate ajuta.” După cum ne a explicat Kinga, îngrijirea completă a lui Kitty, inclusiv tratamentele și călătoriile, costă cel puțin 6.000 de lei pe lună. „Există o terapie specială care ar putea fi făcută zilnic în orașele mai mari. Acest lucru ar costa cel puțin 2.000 de euro pe lună, ceea ce nu ne putem permite în acest moment. La aceste dificultăți se adaugă și faptul că este sensibilă la gluten și, prin urmare, are nevoie de o dietă specială. În plus, mai este și fratele ei, care, desigur, are propriile nevoi și trebuie să urmeze cursurile liceale. Pentru că locuiește într-un internat, trebuie să plătim aproximativ 1.500 de lei pe lună.”

Au rămas fără mașină

Eforturile familiei sunt cu atât mai dificile cu cât tatăl a fost implicat recent într-un accident de mașină și se află încă în stare gravă la spitalul din Târgu Mureș. În urma accidentului, familia a rămas fără mașină, deoarece celălalt vehicul pe care îl dețin nu funcționează. „Acum sunt foarte disperată pentru că nu avem o mașină pentru a ne putea deplasa la activitățile noastre zilnice. Rudele, prietenii și cunoștințele încă ne mai ajută, dar nu ne putem aștepta întotdeauna ca cineva să ne împrumute mașina. Când eu și soțul meu ne-am mutat împreună, aveam planuri, voiam să construim, să progresăm, să ne dezvoltăm. Din păcate acum trebuie să ne concentrăm asupra fiicei noastre”, a spus mama fetei la încheierea discuției.

Donează și oferă sprijin familiei Eigel.

Aveți posibilitatea să o ajutați pe Kitty, ca viața ei să fie mai împlinită. Ceea ce pentru o persoană este doar o picătură de apă în ocean, pentru o altă persoană poate însemna o lume întreagă. Donațiile pot fi depuse în sediul primăriei sau în cutiile de donații care vor fi depuse în magazinele și restaurantele din oraș.

Donațiile pot fi făcute, de asemenea, într-unul dintre următoarele conturi bancare.

Vă mulțumim anticipat pentru bunăvoința dumneavoastră!

Mama poate fi contactată la numărul de telefon +40 756 528 658 (Móga Kinga)

Conturile bancare:

Banca BCR IBAN EUR: RO94RNCB0157057774380010

Banca BCR IBAN LEI: RO46RNCB0157057774380001

Banca BCR IBAN HUF: RO13RNCB0157057774380013 

 

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro