Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Șase luni pline de evenimente, combinate cu momente istorice
Ajungând la jumătatea anului, facem un rezumat succint al evenimentelor care au avut loc în primele 6 luni decurse până acum. Am avut un semestru plin de activități, în care ne-am concentrat pe proiectele de dezvoltare urbană. Raportul nostru se axează în mare parte pe acestea.
2023-06-23
821
Construim noi locuințe sociale

În ședința ordinară din ianuarie, consiliul local a aprobat bugetul pe anul 2023. După cum am putut afla la acel moment, veniturile orașului pentru acest an se ridică la 45,4 milioane de lei, cu 23 de milioane de lei mai mult decât bugetul planificat la începutul anului 2022. Din suma menționată, nu mai puțin de 30 de milioane de lei reprezintă valoarea contractelor câștigate prin proiecte europene. 5,88% din venituri au fost alocate cheltuielilor de personal, 6,20% au fost direcționate către cheltuieli de întreținere și funcționare, 3,06% reprezintă rata creditului de stat contractat în 2016 pentru construirea băii cu o durată de rambursare de 10 ani, 0,80% au fost alocate culturii, sportului și susținerii bisericilor. Partea rămasă, adică 84% din bugetul total, a fost alocată investițiilor.

Tot în perioada de iarnă s-a încheiat renovarea sălii de sport. Clădirea construită în anul 2008 cu fonduri guvernamentale a fost supusă unei renovări generale, ceea ce a îmbunătățit semnificativ condițiile din incintă. În timpul lucrărilor centrala termică a clădirii a fost modernizată împreună cu echipamentele aferente. Sala de sport a primit o centrală termică nouă, de 100 kW, iar țevile de încălzire au fost înlocuite. Acest lucru a dus la o îmbunătățire semnificativă a confortului termic din clădire, iar sistemul de încălzire este acum eficient și economic. În plus, pe clădire a fost montat un acoperiș nou, astfel încât problemele de scurgere au fost eliminate. În același timp, clădirea a fost supusă unei renovări generale interioare. În ceea ce privește costurile de reparație, noul acoperiș a costat aproape 380.000 de lei, pentru modernizarea sistemului de încălzire fiind cheltuiți 452 mii lei, în timp ce reparațiile interioare au costat 44 mii de lei. Astfel, costul total a fost de 876.000 de lei, fondurile au fost asigurate din bugetul propriu al primăriei.

În perioada acoperită de raport s-a materializat proiectul extinderii rețelei electrice în strada  Nouă. , s-a stabilit că extindem rețeaua electrică în Strada Nouă. Investiția realizată din bugetul de 2,65 milioane de lei va satisface în prima instanță nevoile a 36 de gospodării. Rezolvarea problemei alimentării cu energie electrică în această zonă are menirea să rezolve o problemă stringentă pentru beneficiarii programului de alocare de terenuri pentru construcția de locuințe și pensiuni.

Pe măsură ce ne apropiam de primăvară, am anunțat startul unor investiții majore.  A început, de exemplu, renovarea vechiului centru cultural, extinderea rețelei de drumuri, construcția de locuințe sociale și renovarea a 22.000 de metri pătrați de spațiu public. Toate aceste proiecte fac parte dintr-un proiect integrat de dezvoltare în valoare de 39 milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Regional, care include și renovarea clădirii Gimnaziului Zimmethausen.

Această perioadă ne-a oferit și un moment istoric. După o pauză de două decenii, a sosit momentul mult așteptat: începând cu luna aprilie FONTANA Spa&Balneo își așteaptă pacienții pentru tratamente balneo-medicale. Acesta este un pas extrem de important în procesul de a reașeza orașul Borsec pe harta turismului balnear din țară. Tratamentele balneare, fizioterapeutice și de kinetoterapie sunt asigurate de terapeuți calificați și echipamente moderne și eficiente. Printre tratamentele prescrise de medic se numără hidroterapia, hidrokinetoterapia, kinetoterapia, termoterapia, diferite terapii fizioterapeutice și de masaj medical.

Tot în decursul acestor 6 luni am putut afla faptul că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat construcția unei piscine bazin de înot didactic și de agrement. Proiectul a fost realizat în conformitate cu normele și recomandările federațiilor de profil și cuprinde un bazin de antrenament cu dimensiunile de 25 m x 15,40 m și o adâncime variabilă între 1.20 - 1.80 m. De asemenea, proiectul clădirii prevede spații anexe vestiare (separate pe sexe, echipate cu dușuri și grupuri sanitare) și spații tehnice. Bazinul de înot va avea șase culoare, iar temperatura apei va fi între 25 și 28 de grade Celsius. În incintă se va amenaja și o sală de fitness și aerobic, un cabinet medical, precum și o tribună cu capacitatea de 100 de persoane. Capacitatea maximă a vestiarelor este planificată pentru 50 de persoane pe oră. Energia necesară pentru funcționarea facilității va proveni în mare parte din surse regenerabile. În acest scop vor fi instalate panouri pe clădire.

 

Înapoi
Calendar evenimente
Izvoarele - ziar de interes local
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro