Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
Ne-am împrumutat pentru a sprijini dezvoltarea
Primăria orașului Borsec a fost nevoită să contracteze un împrumut pentru a asigura buna desfășurare a lucrărilor de construcție care fac parte din proiectul integrat de dezvoltare al orașului. Decizia a fost determinată de mai multe motive, inclusiv creșterea semnificativă a contribuției proprii necesare și întârzierile în plățile venite de la ministerul de resort.
2023-10-25
392
Mosneag Gellért

Proiectele de investiții finanțate din surse europene și guvernamentale necesită contribuții proprii din ce în ce mai mari din partea autorităților locale, ceea ce face ca împrumuturile să devină tot mai necesare. Fără aceste împrumuturi, localitățile riscă să piardă oportunități irecuperabile. În această privință, în luna mai, a fost organizată o conferință la Miercurea Ciuc, la care au participat autoritățile locale din Ținutul Secuiesc, și majoritatea au confirmat că vor apela la împrumuturi.

„Borsec nu a fost o excepție în această privință” - a declarat primarul Mik József. Acesta a subliniat că au existat mai multe motive pentru care s-a luat această decizie. Pe de o parte, proiectul integrat de dezvoltare în valoare de 43 de milioane de lei trebuie finalizat până la sfârșitul acestui an. Acest proiect implică renovarea completă a clădirilor Liceului Tehnologic Zimmethausen și a vechii case de cultură, construirea de locuințe sociale, dezvoltarea a 4 kilometri de drumuri noi și reabilitarea a 22.000 de metri pătrați de spații publice. Finanțarea asigurată din fonduri europene pentru acest proiect este de 25 de milioane de lei, dar plata acestor fonduri este în întârziere. „Nu putem spune constructorilor că vor primi banii ulterior, dar să lucreze acum. Mai degrabă îi plătim acum, iar suma alocată va fi primită ulterior” – a subliniat edilul. 

De asemenea, s-a luat în considerare și faptul că, fără împrumut, nu ar fi existat posibilitatea de a efectua alte investiții în viitorul apropiat, în afara proiectului de dezvoltare integrată. „Prin intermediul împrumutului, putem aloca resursele eliberate pentru alte proiecte. Printre acestea se numără renovarea izvoarelor de apă minerală, continuarea izolării blocurilor de locuințe, reabilitarea trotuarelor și altele."

Primăria orașului Borsec a contractat un împrumut total de 12 milioane de lei. Dintre aceștia, 2 milioane de lei au fost împrumutați de la Trezoreria Statului, pe o perioadă de 5 ani, și 10 milioane de lei de la o bancă comercială, pe o perioadă de 10 ani. La aceste sume se adaugă și împrumutul contractat pentru construirea Fontana Spa&Balneo, care va expira în 2025, pentru care suma rămasă de plătit este de 2,6 milioane de lei. „În prezent, rata anuală de rambursare pentru cele trei împrumuturi este de 3 milioane de lei, iar această sumă va scădea în următorii ani.”

 Primarul a subliniat faptul că primăria are un venit anual de peste 15 milioane de lei, cheltuielile de funcționare ridicându-se la 7 milioane de lei. Astfel rămâne o sumă de aproape 8 milioane de lei, care, pe de o parte, poate acoperi rambursarea împrumuturilor, iar în același timp asigură fonduri pentru efectuarea altor investiții. „Pentru mulți, un astfel de împrumut poate părea înfricoșător. În acest moment, rata noastră de îndatorare este de 24%, ceea ce nu este un procent foarte mare. Trebuie să avem în vedere faptul că contribuțiile proprii, precum și costurile de realizare a proiectelor au crescut, și acesta nu este doar o problemă locală. Puține sunt primăriile care nu au fost nevoite să apeleze la împrumuturi. Cred că, în comparație cu alte orașe, suntem într-o poziție bună, chiar și cu împrumuturile" - a declarat Mik József.

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro