Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
70 la sută din bugetul local se va cheltui pentru investiții
În prima sa ședință ordinară a anului Consiliul Local a aprobat bugetul pentru anul 2024. Primăria va gestiona anul acesta suma de 40,8 milioane de lei, iar aproape 70,5% din acest total va fi direcționat către investiții. Chiar dacă realizarea proiectelor mari finanțate de Uniunea Europeană continuă să fie o provocare, lista de dezvoltare pentru acest an cuprinde nu mai puțin de 29 de proiecte.
2024-02-01
667
Renovarea clădirii liceului Zimmethausen a fost finalizată

Veniturile bugetului local pentru anul curent se ridică la aproximativ 29,53 milioane de lei, la care se adaugă excedentul bugetar de 11,27 milioane de lei din anii precedenți. Din suma menționată, 14,33 milioane de lei provin din proiecte noi obținute din fonduri europene. Conform proiectului de buget, 8,34% din venituri sunt alocate cheltuielilor de personal, 11,19% pentru cheltuieli de întreținere și funcționare, iar 6,4% reprezintă proporția alocată pentru rambursarea creditelor. 1,23% din buget este destinat culturii, sportului și sprijinului pentru biserică, înregistrând o creștere de aproape 50% față de anul trecut. Restul bugetului, adică 70,5%, se va aloca investițiilor.

Proiecte finanțate de Uniunea Europeană și investiții proprii

În ceea ce privește proiectele finanțate de Uniunea Europeană, vor continua lucrările la proiectul integrat de dezvoltare implementată prin Programul Operațional Regional. Acestea includ renovarea clădirii liceului Zimmethausen, construirea de locuințe sociale și reabilitarea spațiilor publice și a drumurilor. Renovarea școlii a fost deja finalizată, iar alte proiecte sunt încă desfășurare, printe acestea numărându-se construcția de locuințe sociale noi și reabilitarea vechiului centru cultural. Aceste investiții vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Un progres semnificativ s-a înregistrat anul trecut în ceea ce privește reabilitarea a 4 kilometri de drum și a 22.000 de metri pătrați de spațiu public, aceste lucrări urmând a fi finalizate la începutul toamnei. Valoarea totală a proiectului POR este de 41,519 milioane de lei, din care 24,385 milioane de lei sunt finanțate de Uniunea Europeană, iar restul de 17,134 milioane de lei provin din bugetul local.

Anul acesta, vom putea realiza dezvoltări semnificative în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre acestea se numără înființarea unui centru de colectarea a deșeurilor selective prin aport voluntar (4,78 milioane lei), construirea unui număr de 7 insule ecologice digitalizate (482.110 lei) și construirea de locuințe de serviciu (8,91 milioane lei). În cazul acestui ultim proiect, lucrările pot începe în primăvară, construcția stației de colectare selectivă fiind de asemenea în derulare. Proiectul de creare a insulelor ecologice este în faza de semnare a contractului.

În cadrul PNRR vom implementa și un sistem de transport în comun. Prin contractul în valoare de 9,20 milioane de lei deja semnat, orașul Borsec va achiziționa două autobuze electrice și două microbuze electrice, iar cinci stații de încărcare vor fi instalate, altele 2 stații de încărcare în localitățile Corbu și Tulgheș. Termenul de finalizare a implementării proiectului este iunie 2026.

În ceea ce privește dezvoltările finanțate exclusiv din bugetul local, nu vor lipsi nici acestea în acest an. De exemplu, pentru trotuarele de pe strada Dózsa György sunt alocate 300.000 de lei, iar pentru cele de pe strada Topliței 550 mii lei. Pentru izolarea termică a blocului A de pe str.Topliței am alocat 780.000 lei, pentru reabilitarea izvorului nr.10, Kossuth 350.000 lei. Avem în plan ca în urma rectificării bugetului local, anul acesta să începem și reabilitarea termică a blocurilor J și K și să începem construcția unui WC public nou în stațiune.

 De asemenea, este important să menționăm investiții care vor fi realizate cu sprijinul guvernului. Potrivit informațiilor recente, renovarea bazei sportive va începe în primăvară. Investiția în valoare de 18 milioane de lei este finanțată și realizată de Compania Națională de Investiții (CNI). De asemenea, se află în curs procedura de licitație pentru construcția unei piscine, care va fi realizată, de asemenea, cu sprijinul CNI. În cadrul programului Anghel Saligny, se pregătește extinderea sistemului de apă și canalizare, în acest caz primăria trebuie să identifice proprietățile private afectate de proiect. De asemenea, se află în faza de pregătire realizarea parcului de distracții "Speranța", specialiștii lucrând la elaborarea planului urbanistic zonal (PUZ).

Vom reveni cu detalii privind bugetul pe pagina noastră de socializare.

 

Înapoi
Calendar evenimente
Izvoarele - ziar de interes local
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro