Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Știri
2 ani de mandat. Realizări și perspective.
Reabilitarea școlii, a spațiilor comunitare și a mai multor clădiri publice, construcția unui centru wellness, o suplimentare a bugetului și turismul estival - o serie de subiecte de actualitate despre care am discutat cu domnul primarul Mik József, la jumătatea mandatului său. 
2022-12-07
399

Au trecut doi ani de la alegerile municipale din anul 2020, perioadă care s-a dovedit a fi una aglomerată la Borsec, mai multe proiecte fiind inițiate, multe sunt în curs de realizare sau vor fi implementate în curând, iar unele vor fi finalizate în această perioadă. Această perioadă a fost marcată și de un eveniment foarte important: stațiunea Borsec și-a recăpătat statutul de stațiune balneo-climaterică.

Printre proiectele finalizate se numără renovarea exterioară a clădirii primăriei, pentru care bugetul a fost asigurat din fonduri europene. În același timp din fonduri proprii a fost realizată o renovare completă și în interiorului clădirii primăriei. Anul trecut a fost finalizată și modernizarea completă a clădirii dispensarului din Borsec, aceasta găzduind acum un cabinet de medicină de familie, un cabinet stomatologic și un birou al organizației Caritas, filiala Borsec. Aici se va muta în curând stația de ambulanță, pentru care a fost construit un garaj din bugetul local.

 În prezent, este în curs de execuție o investiție de 2 milioane de lei, care este finanțată prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Sistemul de încălzire pe bază de biomasă va oferi o soluție rentabilă de încălzire pentru 5 clădiri publice: grădinița, Casa de Cultură, primăria, dispensarul și remiza PSI.

Primarul a menționat că în ultimii doi ani au fost realizate o serie investiții, mai mici, fie din bugetul propriu, fie din proiecte cu finanțare europeană:  renovarea stațiilor de autobuz din localitate precum și construirea unui loc de joacă în stațiune au fost realizate din resurse proprii, în timp ce modernizarea Vilei 49 a fost realizată printr-un proiect cu finanțare EU. În plus, a fost renovat iluminatul public și continuă izolarea termică a blocurilor de locuințe. În perioada următoare, baza sportivă va fi reînnoită și extinsă, iar rețeaua de apă și canalizare va fi extinsă în viitorul apropiat.

Ca parte a Programului Operațional Regional (POR), în orașul Borsec este în curs de desfășurare o investiție integrată cu patru componente. În acest an a început renovarea completă al Liceului Tehnologic Zimmethausen, procesul de învățământ desfășurându-se pe timpul lucrărilor în locații externe. În același timp, se planifică modernizarea Casei de Cultură din Borsecul de Sus, lucrările urmând să înceapă în primăvară. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi construite locuințe sociale, vor fi renovate spații publice și se vor construi 4 km de drumuri. Proiectul are o valoare de peste 30 de milioane de lei.

FONTANA - inaugurare în luna decembrie

După o așteptare de 12 ani, iată că a sosit unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a stațiunii turistice Borsec: pe 15 decembrie FONTANA Spa&Balneo Borsec își deschide porțile. Primarul oMik József a subliniat că drumul de aproape 12 ani de la începerea lucrărilor a fost foarte greu, dar acum simte că este aproape de împlinirea acestui vis, care va duce la renaşterea turismului din staţiune. Edilul a precizat faptul că turismul este viitorul Borsecului, iar după deschiderea centrului chiar se va putea vorbi de turism adevărat şi stațiunea va putea păşi într-o altă dimensiune. „Nu puteam să vorbim despre relansarea turismului fără a reporni tratamentul balnear. De aceea am decis că vom fi o primărie care va investi în turism. Am construit pârtie de schi, pistă de bob de vară și alte facilități, și am reușit să realizăm unul dintre cele mai frumoase centre wellness și de tratament din țară”

Dificultăți și oportunități

Vorbind despre dificultățile ultimelor ani, primarul a subliniat faptul că valoarea contribuției proprii în cazul diferitelor proiecte europene sau guvernamentale a crescut considerabil îl ultimele luni ca urmare a creșterii prețurilor la energie. Conform calculelor actuale, această valoare cumulată se ridică la 15 milioane de lei. Urșii au cauzat, de asemenea, multe probleme în timpul verii, gestionarea situației reprezentând o adevărată provocare pentru primărie.

Dacă vorbim de aspecte poztive, Mik József a declarat că bugetul local a crescut cu 40% în ultimul an datorită realocării redevenței miniere pentru ape. În același timp, el a apreciat că recâștigarea titlului de stațiune balneoclimaterică este unul dintre cele mai mari succese al ultimilor ani

În ceea ce privește turismul, edilul a explicat că atât vara cât și iarna sunt active în Borsec. Cu toate acestea, statisticile nu arată acest lucru, iar această problemă trebuie rezolvată în perioada următoare.

Potrivit primarului, pe lângă dezvoltarea infrastructurii, primăria a pus accent și pe viața culturală a orașului, care este bogată în evenimente, cu o serie de festivaluri și spectacole organizate în timpul verii. Ceea ce este foarte îmbucurător este faptul că din ce în ce mai mulți oameni vin să citească la biblioteca orașului, iar primăria actualizează în mod regulat colecția de cărți. Primarul a subliniat că, în anul care urmează, se dorește să se pună accent și pe îmbunătățirea infrastructurii din Borsecul de Jos. Printre altele, vor fi renovate trotuarele de-a lungul drumurilor de pe strada Topliței și Gheorghe Doja și spațiile dintre blocurile de locuințe.

"Foarte puțini oameni aveau speranță că stațiunea își poate reveni după declinul prin care a trecut. Cu toate acestea, văd că munca continuă și și îmbunătățirile din ultimii ani le redă localnicilor încrederea că stațiunea Borsec își poate recăpăta reputația de odinioară. Acesta este obiectivul care ne ghidează în activitatea noastră zilnică, este ceea ce dorim să realizăm și este ceea ce fac/facem în fiecare zi. Iar munca noastră dă roade", a declarat primarul Mik József.

 

Înapoi
Calendar evenimente
Contact rapid

Date de contact Primăria Borsec
Adresa: strada Carpați nr. 6/A, Borsec
Telefon: +40-266-337 001

Orar Primăria Borsec
Luni: 09.00 – 13.00
Marti: 09.00 – 13.00
Miercuri: 09.00 – 13.00
Joi: 09.00 – 13.00
Vineri: 09.00 – 13.00

Purtător de cuvânt
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Newsletter
Abonati-vă la newsletter pentru a primi cele mai noi informații!
Arhiva stiri
 
 
 
Stațiunea balneară Borsec are resurse bogate și diverse, dintre care sunt remarcabil de importante resursele sale naturale.
Dintre resursele naturale, au un rol remarcabil de importante apele minerale, datorită valorii lor comerciale și balneologice.
BorsecPanorame superbe, izvoare de energie și ospitalitatea borsecenilor – e invitația noastră, o invitație sănătoasă în Poiana Zânelor

Mulțumim pentru sprijin fotografilor :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

Pagina este sub constructie!
Contact
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Str. Carpați, Nr. 6/A, localitate Borsec, județ Harghita, 535300, România
Ghiseul.ro