Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Kölcsönből segítjük a fejlesztést
Hitelt kényszerült felvenni Borszék önkormányzata annak érdekében, hogy ne akadjanak el az integrált fejlesztési pályázat részeként zajló kivitelezési munkálatok a városban. Ennek oka többrétű, egyrészt az önrészek többszörös növekedése, másrészt a szakminisztérium részéről érkező kifizetések késlekedése is hozzájárult a döntés meghozatalához.
2023-10-25
237
Mosneag Gellért

Az európai uniós, de más forrásokból származó, beruházásokra szánt pályázati támogatások mind önrészt igényelnek az önkormányzatoktól, amelyhez a hitelfelvétel egyre szükségesebbé válik. Enélkül lemaradnak a versenyben, és vissza nem térő lehetőségek úszhatnak el. A témával kapcsolatban májusban még konferenciát is tartottak Csíkszeredában a székelyföldi önkormányzatok részvételével, amelyen zöme ez alkalomból jelezte, hogy mindenképpen kölcsönhöz fognak folyamodni.

Ezek sorából Borszék sem maradt ki – fogalmazott Mik József polgármester. Az elöljáró kiemelte, több oka is van annak, amiért ez a döntés született. Egyrészt, ez év végéig be kell fejezni a 43 millió lej értékű integrált fejlesztési pályázat munkálatait. Mint ismeretes, ennek keretében a Zimmethausen Iskolaközpont és a régi kultúrház épületeinek teljes körű felújítása zajlik, szociális lakások épülnek, illetve 4 kilométernyi új útszakasz készül, valamint 22 ezer négyzetméternyi közterület is megújul. A pályázat által finanszírozott összeg 25 millió lej, emellett viszont a szakminisztérium részéről több hónapos késéssel érkeznek meg a pénzek. „A kivitelezőknek nem mondhatjuk, hogy majd megkapják a pénzüket, de azért dolgozzanak. Inkább mi kifizetjük őket, a megpályázott összeget pedig majd megkapjuk” – nyomatékosított a polgármester.

Hozzátette, azt is szem előtt tartották a döntés meghozatalakor, hogy hitel hiányában az integrált fejlesztésen kívül egyéb beruházásra nem lett volna lehetőség a közeljövőben. „A kölcsön révén felszabadult forrásokat több más projekt kivitelezésére tudjuk fordítani. Ilyen például a borvízforrások felújítása, a tömbházszigetelések folytatása, járdák felújítása és egyebek”.

A fürdőtelepülés önkormányzata összesen 12 millió kölcsönt vett fel. Ebből 2 millió lejt az Állami Kincstártól 5 éves futamidőre, illetve 10 millió lejt egy kereskedelmi banktól 10 éves futamidőre. Mint azt az elöljáró kifejtette, ehhez hozzájön még a gyógyfürdő megépítésére évekkel ezelőtt felvett kölcsön, amely 2025-ben fut ki, a fennmaradt, kifizetendő összeg 2,6 millió lejt tesz ki. „Jelen pillanatban a három kölcsönre évente kifizetendő részletünk 3 millió lej, ez az összeg a következő években csökkeni fog.” A polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy az önkormányzatnak évi több mint 15 millió lejes bevétel mellett 7 millió a működési költsége, így a megmaradt, közel 8 millió lejből lehet fedezni a kifizetendő részletet és eszközölni más beruházásokat. „Sokak számára ijesztőnek tűnhet egy ekkora kölcsön. Jelen pillanatban az eladósodási arányunk 24%, ezzel még könnyen megbirkózunk. Látni kell, hogy megnőttek a pályázati önrészek, az árak, ez nem egy lokális helyzet. Kevés az az önkormányzat, amely nem kényszerült kölcsönre. Úgy érzem, hogy más településekhez képest még hitellel együtt is jó helyzetben vagyunk” – jelentette ki Mik József.

 

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia
Ghiseul.ro