Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Egy lépéssel közelebb a 7 millió euróhoz
Átment a kezelő hatóság alkalmassági szűrőjén az az integrált pályázat, amelyet a Regionális Operatív Program keretében (POR) nyújtott be a borszéki önkormányzat. A 7 millió euró értékű beruházás révén új ingatlanok épülnének, több középületet is felújítanának, illetve bővítenék a település úthálózatát, valamint a közterek egy része is ráncfelvarráson esne át.
2020-07-24
874

Átment a kezelő hatóság alkalmassági szűrőjén az az integrált pályázat, amelyet a Regionális Operatív Program keretében (POR) nyújtott be a borszéki önkormányzat. A 7 millió euró értékű beruházás révén új ingatlanok épülnének, több középületet is felújítanának, illetve bővítenék a település úthálózatát, valamint a közterek egy része is ráncfelvarráson esne át.

A pályázat egyik eleme a fürdőtelepülésen található művelődési ház teljes körű belső és külső felújítása. Az ingatlan a helyi könyvtárnak adott otthont évtizedeken keresztül. A gyönyörű épület az üdülőhely központjában helyezkedik el, a Hétvezér sugárúton. Az épület kőalappal rendelkezik, kívül- belül vakolt téglafalai vannak, fapadlóval, bádog fedéllel és a borszéki önkormányzat tulajdonában van, a Hargita megyei műemlékek jegyzékében szerepel.
A felújítás során könyvtárat alakítanak ki az épületben, illetve lesz kiállító és multimédiás terem is. Az elképzelések szerint iskola utáni és nyugdíjas foglalkoztatások egyaránt lennének a felújított ingatlanban, ugyanakkor különböző képzések, tematikus kiállítások és más jellegű tevékenységeknek is otthont ad majd az épület.

Ugyancsak a beruházás részeként lebontanának négy, szociális lakásoknak otthont adó villát, helyükre két új ingatlan épülne a Petőfi Sándor és a Nádas utcákban. Előbbi kétszintes lesz, földszint és manzárt, és 12 lakásnak ad majd otthont. Utóbbi esetben is ugyanolyan kétszintes épületről beszélünk, ezúttal 8 lakással. Az új lakrészek továbbra is szociális lakásként állnának az igénylők rendelkezésére.

Szintén az uniós pályázat keretében végeznék el a Zimmethausen Iskolaközpont épületének teljes körű felújítását. A tervek szerint hőszigetelnék az ingatlant, ugyanakkor az épület belső terét is teljesen felújítanák. Kicserélnék a villany és fűtéshálózatot, a szaniter vezetékrendszert. Az osztálytermeket LED-es lámpatestekkel szerelnék fel, két új, 200 kw-os kazánt is működésbe helyeznének. A beruházás során teljesen új bútorzatot és felszerelést is kapna a tanintézmény. Felújítanák az udvart, ennek során egy 26m*16m méretű sportpályát alakítanának ki, illetve teljesen új játszótér is épülne, és persze a zöldövezet sem maradhat el.

A kivitelezés során bővítenék az úthálózatot a település terjeszkedési irányába, ennek során az új szociális lakásoknak otthont adó ingatlanokhoz is felújítanák az útszakaszt. Ugyancsak modernizálnák többel között a következő útszakaszokat: az Új és Nádas utcák közötti összekötő utat, a panziók fele vezető összekötő utat,a Nagymező úthálózatát, a Bánya, Mezei, Nyír és Faget utcák egy-egy szakaszát. A felújítandó útszakaszok hossza eléri a 4 kilométert. Ezen a szakaszokon új közvilágitási hálózat is ki fog épülni. Továbbá a polgármesteri hivatal mögött parkolót, játszóteret és sportpályát alakítanának ki, rendeznék a Kossuth forrás és a volt 55-ös villához közeli tereket, akárcsak az ortodox templom mögötti és a Kerek sportpálya melletti területeket. Teniszpályák, játszóterek, sétányok épülnének ezeken a helyszineken. A felújítandó közterek felülete meghaladja a 22 ezer négyzetmétert. Az integrált pályázat értéke eléri a 7 millió eurót, amelyből vissza nem téritendő támogatás 5 millió euró.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia