Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Egy évnyi mandátum után
Iskola és közösségi terek felújítása, wellness-központ építése, költségvetés kiegészítés és nyári turista idény-számos aktuális kérdés, amelyekről beszélgettünk Mik József polgármesterrel mandátuma első évének végén.
2021-09-29
291
Móga Attila
Wellness-központ-folyamatban a bútorzat beszerelése

Egy év telt el a 2020-as helyhatósági választások óta, Borszéken mozgalmasnak bizonyult ez az esztendő is. Több beruházásnak az előkészítése is zajlott, ezek kivitelezése kezdődik hamarosan, néhánynak pedig ebben az időszakban érünk a végére.

Talán az elmúlt évek egyik legfontosabb beruházása a Regionális Operatív Programon keresztül, több mint 31 millió lejből megvalósuló pályázat. Ez által több borszéki középület megújul, szociális lakások épülnek, illetve több infrastrukturális beruházás is zajlik majd. Az uniós pályázat keretében végzik el a Zimmethausen Iskolaközpont épületének teljes körű felújítását is. Az eredeti tervek szerint a munkálatokat már az ősz folyamán el kellett volna kezdeni, ám ez néhány hónapot csúszni fog.

Mint arról Mik József polgármester beszámolt, ezzel kapcsolatban két közbeszerzési eljárást is meghirdettünk az elmúlt hónapokban, egyetlen jelentkező sem volt. Az elöljáró kiemelte, az építőiparban tapasztalt nagymértékű alapanyagár és bérnövekedés jelentősen befolyásolja ezt a beruházás.  „A tervezők végeztek az újra számolással, 41 százalékkal nő az érték. Időközben a kormány kiközölte annak a módját is, hogyan fogja ezeket az árkülönbözeteket támogatni. Az önkormányzati testület jóváhagyta az új együtthatókat, következhet a közbeszerzési eljárás újabb kiírása. Remélem így már lesz érdeklődő erre a munkálatra, és a tél folyamán elmozdul a holtpontról ez az ügy” – magyarázta a polgármester. Kifejtette, a kivitelezést a lehető leghamarabb el szeretnék kezdeni, remélhetőleg már tavasszal sor kerülhet erre. Ennek érdekében már megvannak a helyszínek az osztályok elköltöztetésére, így nem lesz fennakadás az oktatási folyamatban.

Ami jó hír a tanintézménnyel kapcsolatban, hogy sikerült újraindítani az iskolabuszt. Ez azt jelenti, hogy a távolabbi városrészekről autóbusz viszi a diákokat iskolába és haza is szállítja őket. Ugyanakkor a fürdőtelepen található sportcsarnokban is javítások zajlanak. Ezek befejeztével ezen a helyszínen lesznek a tornaórák, amelyekre szintén az iskolabusz fogja szállítani a tanulókat.

Ugyancsak a már említett POR pályázathoz tartozó fejlemény, hogy a pályázatba foglalt út- és közterület felújításokkal kapcsolatos közbeszerzési eljárás a végéhez közeledik. Ebben az esetben nem volt szükség a költségvetés kiigazítására, 4 vállalkozás tette le ajánlatát, jelenleg ezek értékelése zajlik. A nyertes cég a tél folyamán elkészíti a terveket, tavasszal pedig kezdődhet a kivitelezés. Összesen 4 kilométer utat és több mint 22 ezer négyzetméter közterületet újítunk fel a pályázat révén.

 Az integrált projekt keretében lebontunk négy, szociális lakásoknak otthont adó villát, helyükre két új ingatlan épül a Petőfi Sándor és a Nádas utcákban. Előbbi kétszintes lesz, földszint és manzárt, és 12 lakásnak ad majd otthont. Utóbbi esetben is ugyanolyan kétszintes épületről beszélünk, ezúttal 8 lakással. Az ezekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárást hamarosan kiírjuk.

 Több mint egymillió lejes költségvetés kiegészítés

Szintén örömteli fejlemény, hogy a költségvetés kiegészítés során jelentős forrásokhoz jutott a város. 330 lejt a megyei önkormányzattól kaptunk, ugyanakkor a személyi jövedelemadóból származó visszaosztás során 770 ezer lejes többletben részesült az önkormányzat. Ezekből az összegekből több munkálatot is el szeretnénk végezni. Így például a hosszú tömbház hátánál támfallal erősítjük meg a patakmedret, illetve egy betonhíd is készül. A leégett fásszíneket újraépítjük még a tél beállta előtt a patak túloldalán. A különböző pályázatokból kimaradt kis utcákat szeretnénk aszfaltozni: többek között a Nyíres meg a Hévízi út közötti kis bekötőutcát, Köves utca egy kis szakaszát, illetve a Tölgyes és Szarvas utcák egy részét. Ami még nagyobb tétel, hogy új beléptető rendszert vásárolunk a sípályához, amely révén be tudunk lépni a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás által működtetett egységes, megyei rendszerbe.

Édes-vegyesen

Mint azt a polgármestertől megtudtuk, a következő hetekben kész lesznek a felújítási munkálatokkal az egészségháznál valamint a szintén teljes rehabilitáción átesett 49-es villánál. Szó volt még az elmúlt időszakban a tömbházak körüli lakóövezetek felújításáról, ennek tervezése jelenleg is zajlik. Ugyancsak tervezés alatt van az eddigi munkálatokból kimaradt tömbházak hőszigetelése. Valószínű, hogy ezen munkálatok már csak a jövő év tavaszán kezdődnek el. Elkészült a kivitelezési terve a sípálya szomszédságában elképzelt szabadidős központnak, az ezzel kapcsolatos támogatási kérelmet letettük a kormányhoz. „Valószínű, hogy jövőre elemenként elkezdjük önerőből megépíteni a létesítményt. Reméljük, hogy idővel kormányzati vagy pályázati támogatást is sikerül szerezni ehhez” – jegyezte meg az elöljáró.

Nem maradhat ki a felsorolásból az épülő wellness-központ sem, ez esetben elkezdődött a bútorzat szállítása és beszerelése. Szintén folyamatban van a PUG-nak és a városi mobilitási tervnek a kidolgozása, ezekkel kapcsolatban két közösségi konzultáció is lesz októberben.

Jelenleg is zajlik a városházával szemben található buszmegálló felújítása, illetve folyamatban van a tervezés a felsőborszéken és a hévizi úti tömbházaknál kialakítandó megállók esetében is.  

Kimaradt az eddigi felsorolásból a közintézmények számára létesítendő biomassza fűtésrendszer kiépítése. Ez esetben is újra számoltuk a beruházás értékét, ennek során 16 százalékkal nő a kivitelezési ár, a harmadik közbeszerzést írjuk ki hamarosan erre vonatkozólag.

 Súlyosbodó medvekérdés

Egyre nagyobb problémát jelent Borszék esetében a városban portyázó medvék kérdése. „Egyre több medve jár a fenti városrészbe. Sötétedés után lassan félő kijárni. Nagyon veszélyes ez a helyzet, szerencsére még nem történt tragédia” – jelentette ki Mik József. A polgármester kiemelte, az agresszív medvék kilövését vagy áthelyezését lehetővé tevő, nyáron megjelent kormányrendelet alapján megtettük a megfelelő lépéseket: megkötöttük a szerződést a vadásztársasággal, az állatorvossal, egyeztettünk a csendőrséggel.  „Már kértük az áthelyezését egy bocsos és egy másik medvének az áthelyezésére. Sajnos még mindig túlbürokratizált ez a folyamat, csak remélni tudjuk, hogy semmi komoly nem fog történni. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy kezelni tudjuk ezt a helyzetet” – fogalmazott az elöljáró.  

Szerző: Rédai Botond

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia