Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Borszék épített öröksége - egy jól sikerült rendezvény margójára
A „Borszék épített öröksége” eseményre szeptember közepén került sor a helyi Culturarium Egyesület szervezésében. A csupa fiatalokból álló lelkes civil szervezet kezdeményezését felkarolta Hargita Megye Tanácsa, a Visit Harghita, de támogatta Borszék város Polgármesteri Hivatala, a Romaqua Group Rt., a Fontana Spa&Balneo, a Papa la Soni panzió és az ArtMobil Kft. Is.
2023-09-20
428

Az esemény színvonalas volt és híven tükrözte a szervezéssel járó erőfeszítéseket: előadók verbuválása, a bemutatók témájának leszögezése, fényképes dokumentálás terepen (a villák díszítő elemeinek fotózása), a fényképek kiállításra való előkészítése, protokoll stb. mind időigényes és alapos odafigyelésről tanúskodik. Mindennek köszönhetően a konferencia gördülékenyen zajlott.

 Fazakas Emese, az egyesület elnöke megnyitotta a bemutatók sorát, köszöntve a jelenlévőket, kiemelve a támogatók által nyújtott segítséget, illetve a kiállítás megtekintésére invitálta a jelenlévőket. Szigeti Vajk István építész és fotográfus mintegy 50 villa díszítőelemeit örökítette meg és tárta a közönség elé. Jó volt látni ezeket a mestermunkákat, amelyek több évtizede készültek nagy hozzáértéssel és kitartó munkával. Minden résztvevő hazavihetett egy  képeslap méretű részletfotót, melynek hátoldalán QR-kód formájában elérhető Borszék város Építkezési Szabályzata. Az Egyesület honlapján megtekinthető a villákról készült többi fénykép is. Jó volna majd egy Albumban is viszont látni őket.

Az első szakmai előadást egy négytagú csoport tartotta a Govora Stúdió részéről (Catinca Mănăilă, Irina Leca, Radu Tîrcă és Ștefania Tîrcă). Ismertették azt a sziszifuszi munkát, amit négy éve folytatnak annak érdekében hogy az egykor híres Olt menti fürdő visszanyerje régi fényét. Kidolgoztak egy kézikönyvet is, melyet a 2008-ban Borszéken elkészített kézikönyv, a fennebb említett Szabályzat inspirált, és amelyben mintegy 300 oldalon leírták mindazt, amit egy tervező vagy kivitelező be kell tartson.

A Herculane Project országosan ismertté vált projekt elindítója, Oana Chirilă elmondta, hogy céljuk az, hogy Herkulesfürdő bekerüljön az UNESCO világörökség helyszínei közé. A Cserna völgyében fekvő, mintegy 2000 éves mútra visszatekintő fürdőváros a 90-es évekre jellemző kaotikus privatizáció folytán tönkrement. Az ott tevékenykedő civil szervezet gyűjtést is szervezett annak érdekében, hogy a Neptun fürdő állapotát stabilizálják. Az évek során több nyári egyetemet és kulturális projektet szerveztek.

Ana Chiricuță a romániai Nemzeti Örökség Intézete részéről volt jelen. Ismertette az Intézet szerepét, a 422/2001-es Törvény előírásait, illetve a mínősítés procedúráját, hogyan kell egy épületet javasolni, hogy felkerüljön a védett ingatlanok jegyzékébe.

Dr. Köllő Miklós építész, a gyergyószentmiklósi Larix Studió alapítója és vezetője megemlítette, hogy Borszéken három villa felújítását is ők tervezték. A csíkszeredai Levéltárban megtalálta azt az 1900-ben létrejött Szabályzatot, ami már akkor keretbe foglalta, hogy mit és hogyan lehet építeni Borszéken. Az akkor kiépült településterv a kocsiúttal, a korzóval (Hétvezér sétány), valamint a villák között kígyózó, sétákra alkalmas allékkal máig megmaradt.

Dr. Ványolós Endre és Klaus Birthler építészek a Transylvania Labs képviseletében ismertették a Borszéki Városrendezési Terv és a hozzá tartozó Szabályzat kidolgozásának történetét. Kiemelték ezen dokumentumok „jogi dokumentumok” jelentőségét, amielyeket mindenkinek be kell tartania. Be kellene, teszem hozzá, mert sajnos nem minden eseteben történik így.

Dr. Szabó Tekla Katalin művészettörténész az Urmánczy kastély felújításával kapcsolatos mozzanatokat ismertette. 2009-ben a család leszármazottai örökölték vissza a kastélyt, majd maguk kérték, hogy az felkerüljön a műemlék épületek listájára, hogy pályázati források segítségével tudják fedezni a felújításhoz szükséges anyagiakat. 2016-ban megalakították a saját egyesületüket, Positive Transylvania néven és tavaly aláírták a szerződést EU-s támogatásra.

A szakmai előadások után egy röpke kerekasztal-beszélgetésre került sor, amit Szabó Tekla vezetett. Mik József polgármester elmondta, hogy mennyire nehéz érvényt szerezni a Városrendezési Tervnek, hiszen a területtulajdonosok még nem érzik, hogy ezen szabályok betartása igazából az ők érdekeit  is képviseli. Az Urbanisztikai Tervek kidolgozása, illetve betartása szükséges ahhoz, hogy elkerüljék a kaotikus építkezést. A résztvevők közül is hozzászóltak néhányan: Anca Bulearca építész gyakornok és Borsi Gyöngyi panziótulajdonos. Alulírott kiemelte a régi fényképészeket, akik megörökítették Borszék épített örökségét.

Érzésem szerint egy jól sikerült konferencia részesei voltunk. Gratulálunk a szervezőknek az értékmentő munkák fontosságát kiemelendő érzékenyítésért, illetve ismételten köszönet a támogatóknak.                                                                                                                                                                

Farkas Aladár

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia
Ghiseul.ro