Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Bemutatták Borszék mobilitási és fejlesztési terveit
Parkolóépítések és a tömegközlekedés fejlesztése lenne az egyik irányzata a következő évek fejlesztéseinek Borszéken-derült ki azon a lakossági konzultáción, amit ma délután tartottak a borszéki városházán. A fórumon településünk új fenntartható mobilitási tervét és általános fejlesztési tervet mutatták be.
2021-10-05
274
További fejlesztések helyszíne lesz a sípálya és környéke

„Olyan dokumentumok ezek, amelyek a következő évek fejlesztéseinek alapjait képezik” - emelte ki a találkozó elején Mik József polgármester. Mint az elöljáró kifejtette, az Európai Bizottság által Románia számára jóváhagyott helyreállítási terv során (PNRR) legkevesebb 2,8 millió lej juthat Borszéknek, ebből pedig számos olyan projekt kivitelezhető, amely jelentősen javítja a városi mobilitást. A polgármester szerint a legégetőbb problémák közé tartozik a városban a parkolási lehetőségek biztosítása, illetve a helyi tömegközlekedés, ezekre is kínálnak konkrét megoldásokat az említett tervek.

A bukaresti TTL Planning Kft. mérnökei kutatásuk során a helyi mobilitás jelenlegi állapotát vizsgálták, ugyanakkor kérdőíves felmérést is végeztek a lakosság körében ezzel kapcsolatban. Ennek során kiderült, hogy a válaszadók 9o százaléka rendelkezik legalább egy gépkocsival, a napi belvárosi közlekedés mintegy kétharmada pedig járművel történik. Az is kitűnik az elemzésből, hogy a Dózsa György utca és a Maroshévízi út a legzsúfoltabbak közlekedés szempontjából.

A szakemberek beruházási listát is összeállítottak, amelyek kivitelezése jelentősen elősegítené a mobilitási jellemzők megváltoztatását. Mik József polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, több száz parkolóhely kialakítására van kilátás a következő időszakban. A város maroshévizi bejáratánál található üzemanyagtöltő állomással szemben levő közterületen alakítanának ki egy több tucatnyi gépkocsit befogadó parkolót, amely hosszútávú megállóként is szolgálhat majd a turisták számára. Utóbbiak tömegközlekedéssel jutnának el a fürdőtelepülésre, ennek a kialakítása is a következő évek fejlesztései közé tartozik. A sípályánál is 2oo férőhelyes parkoló van elképzelve, hasonló létesítmény lesz kialakítva a wellness-központ közelében. A város tömbházai között is parkolók lesznek a garázsok helyett, illetve felmerült egy fémszerkezetből készülő emeletes parkolónak az ötlete is. Tervben van ugyanakkor legkevesebb két elektromos töltőállomás megépítése gépkocsik számára, illetve elektromos bicikli és roller bérlési lehetőségét is megteremtené az önkormányzat.

A fórum második felében a város fejlesztési tervét is ismertette Mik József polgármester. Hangsúlyozta, ennek összeállítására már nem vontak be külső szakembereket, a városháza munkatársai dolgozták ki azt. A jelöljáró kiemelte, aggasztóak a város demográfiai adatai, hiszen a lakosság folyamatosan csökkent az elmúlt húsz évben. Ehhez párosul a nagyon alacsony születési arány. Szintén aggasztónak nevezte a tanügyben uralkodó állapotokat: például négy év alatt felére csökkent az óvodások száma, az iskolai létszám is folyamatosan csökken. Meglátása szerint kormányszinten is a fejlesztéseket olyan irányba kellene terelni, amelyek ezeket a problémákat orvosolják. Szintén problémaként nevezte az elöljáró a magántőke hiányát a településen. Mint kiderült, kérdőívezés formájában a lakosság véleményét is kikérték a terv összeállítása során. Ebből kiderült, a város erősségének a borvízforrásokat, a sí- és nyári bobpályát tartják a borszékiek, gyengeségként említették a legtöbben a romos épületeket, a köztisztaságot és a vendéglátó egységek alacsony számát. Az elöljáró kiemelte, három nagy irányt szabtak meg a következő évek fejlesztésének tekintetében: a turizmusfejlesztés, a helyi gazdaság fejlesztése, az életminőség javítása. A megvalósítandó projektek is ezt az irányt fogják tartani. A konkrét fejlesztési tervekre a későbbiekben még visszatérünk.

„Úgy a mobilitási terv, mind a fejlesztési stratégia alapdokumentumok, amelyek nélkül nem lehetne uniós forrásokat lehívni a következő időszakban. Célunk a legtöbbet kihozni a PNRR és a Regionális Operatív Program nyújtotta lehetőségekből” – nyomatékosított a fórumon Mik József polgármester.

A szóban forgó két stratégiát részleteiben az önkormányzat honlapján (Borszékváros.ro) lehet tanulmányozni román nyelven.

Szerző:Rédai Botond

 

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266-337-001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Szóvívő
Rédai Botond
Email: press@primaria-borsec.ro

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia