Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
A lovak szeretetéből vállalkozás lett
Egyedi jelenségre lehettek figyelmesek július derekától a borszékiek és a településre látogató turisták. A vadnyugatra emlékeztető lovaskocsi kezdte ugyanis rendszeresen járni a fürdőtelepülés utcáit.
2020-07-29
1564
Lovasudvar

 A turisták szórakoztatását hívatott ellátni az a lovaskocsis szolgáltatás, amelyet a borszéki Kolbert Zoltán álmodott meg családjával együtt néhány évvel ezelőtt. Az álmokat tettek követték, amelyek egyik hozománya a csodaszép „western wagon” típusú lovaskocsi. Ez csak az egyik szelete annak az új vállalkozásnak, amely néhány hete működik a településen. 

 „Tulajdonképpen három éve született az ötlet, hogy jó volna lovas turizmussal kapcsolatos tevékenységet folytatni a városban” – elevenítette fel a kezdeteket Kolbert Zoltán, miközben lassú tempóban koptattuk a borszéki „terelőút” aszfaltcsíkját. A „Lovasudvar” lovarda megálmodója és egyik alapítója szerint a székelyföldi településeken egyre több lovarda létesül. Úgy érezte, Borszék is egy olyan helység, ahol mindenképp szükség van egy ilyen szolgáltatásra.

 Mint beszélgetésünk során kiderült, a lovas kocsikázás nem újkeletű dolog számára, hiszen nyolc évvel ezelőtt készített egy szánt, és azzal hordozta a turistákat, persze ha a téli viszonyok engedték.

 „2003-ban vettem az első lovamat, majd 2010-től kezdett foglalkoztatni az, hogy gyarapítsam a számukat. Most ott tartunk, hogy a vejem hozzájárulásával immár 14 lovunk van” – magyarázta Zoltán. Arra a kérdésemre, hogy honnan származik a lovak iránti szeretete, nagyon egyszerű választ adott: gyerekkorában a tanyán sok jószág vette körül. 11-12 éves lehetett, amikor előkerült egy katona nyereg, azzal felnyergelt egy lovat, megkérdezte, felülhet-e, és azzal már a ló hátán is volt.

Pályázat segített az indulásban

Közel egyórás körutunkon szó szót követett, magam lovas élményeit is megosztva szőttük tovább a történet szálait. Kiderült, hogy két évvel ezelőtt a „Start Up Plus” európai uniós programon keresztül adódott lehetőség részt venni egy vállalkozói képzésen, amelyet az üzleti tervek versenye követett. Negyvenezer eurót lehetett nyerni a pályázat keretében, amit sikerült is bezsebelni. „Innentől kezdődően rengeteg buktató volt, de szerencsésen kijöttünk belőle. Amit elterveztünk, azt nagyjából sikerült megvalósítani” – mondta a hazai bürokrácia útvesztőit alaposan megjárt vállalkozó. Mint kiderült, a 10 személyes, „western wagen” típusú, vadonatúj lovaskocsi megvásárlása volt a legfontosabb. Ezen kívül még sikerült néhány, különböző típusú nyerget is beszerezni, illetve az online kommunikációhoz elengedhetetlen internetes honlap és Facebook oldal létrehozását megrendelni.

Zoltán kiemelte, kizárólag a turisták szórakoztatása a cél. Egy órát körbe lehet járni a várost, ez idő alatt pedig nagyon jó, kötetlen beszélgetéseket tudnak folytatni az ügyfelekkel. Ugyanakkor természetesen a várossal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is elmondják.

A tervek szövögetése itt még nem áll meg. Augusztus elejétől lovasoktatást is indítanának. Terveznek egy pónilovas foglalkozást a kisebb gyerekeknek, a nagyobbak már közepes méretű lovakon tudnak majd gyakorolni. Természetesen ez nem lesz korfüggő, bárki igénybe veheti majd a szolgáltatást, tehát felnőttek is.

A távlati tervek szerint pedig azt is szeretnék, ha túralovaglásokat is tudnának szervezni.

„Jó a fogadtatás, sokan szurkolnak nekünk, hogy működjön a dolog. Sokan is segítettek nekünk abban, hogy tudjuk elkezdeni a vállalkozást, ezúton is köszönetet szeretnék mondani mindenkinek” – zárta gondolatait Zoltán mielőtt elköszöntünk volna egymástól.

Biztosak vagyunk benne, hogy még sokat fogunk hallani a borszéki „Lovasudvar” nyújtotta szolgáltatásokról. Ezúton is sok sikert kívánunk nekik!

 

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 09.00 – 13.00
Kedd: 09.00 – 13.00
Szerda: 09.00 – 13.00
Csütörtök: 09.00 – 13.00
Péntek: 09.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia