Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Nehéz helyzetben a borszéki vállalkozások
Borszék város polgármesteri hivatala közösségi konzultációt végzett május első három hetében, melynek célja az volt, hogy kiderítse, hogyan érintették a borszékieket a koronavírussal kapcsolatos intézkedések. A konzultáció részeként a borszéki magánvállalkozásokat, főleg a turizmusban érdekelt cégeket is megkérdeztük.
2020-06-05
677

A vállalkozások esetében arra voltunk kíváncsiak, milyen hatással voltak a cégekre a szükségállapot alatt hozott kormányzati intézkedések, illetve milyen lehetőséget látnak a krízisből való kilépésre. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan látják a polgármesteri hivatal szerepét a következő időszakban. Az online kérdőíveket email-ben küldtük el 56, Borszéken bejegyzett gazdasági szereplőnek, ezen belül a legtöbb, panziót működtető vállalkozás megkapta a felkérést. A kérdőívet 24 cég töltötte ki.

A válaszadók pontosan fele 1-9 alkalmazott közötti mikrovállalkozás, 62 százalékuk pedig a turizmusban tevékenykedik. Ez utóbbi számból kiindulva nem meglepő a következő válasz sem: a kitöltők ötven százalékának teljesen leállt a tevékenysége, 20,8%-a műszaki munkanélküliségre küldte az alkalmazottakat. A képet tovább árnyalja, hogy a válaszadó cégek 54,2%-a teljesen bevételt nélkül maradt a szükségállapot alatt, 12,5%-nak pedig a tavaly hasonló időszakban elért bevételek mindössze negyedét sikerült produkálni. 

A második negyedévvel kapcsolatban sem túl derűlátóak a megkérdezett borszéki vállalkozások. Mindössze 29,2% reménykedik abban, hogy növekedni fog a bevételük az első negyedévhez képest.

Ami a hivatal szükségállapot alatti tevékenységét illeti, a válaszadók 91,2 százaléka gondolta úgy, hogy az hatékony volt. Szintén 90 százalék fölötti azok aránya, akik megfelelőnek tartják a városháza kommunikációját.

A vállalkozások néhány javaslatot is megfogalmaztak a városvezetőség irányába. Többen a szolgáltatások újraindítását szorgalmazták a szükséges biztonsági intézkedések szigorú betartásával, valamint a helyi egészségügyi szolgáltatások bővítését is szükségesnek tartják. Ugyanakkor felvetették, hogy a krízis által súlyosan érintett cégeknek adókedvezményben kellene részesülniük.  

Mik József polgármester szerint az általa vezetett hivatal minden tőle telhetőt elkövet annak érdekében, hogy segítse a nehéz helyzetbe jutott vállalkozásokat. Azt is tudni kell, hogy a gazdasági krízis a település költségvetését is érinti majd, hiszen bevételének nagy részét a jövedelmi adóból származó visszaosztás jelenti. Az elöljáró szerint jelenleg a törvény nyújtotta lehetőségek számbavétele zajlik, ezt követően derül ki, hogy pontosan mivel tudja segíteni az önkormányzat a helyi vállalkozásokat.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia