Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Mit tegyünk, ha koronavírusos beteggel lakunk együtt?
A legújabb rendelkezések szerint azokat, akik fertőzöttek, de nem igényelnek kórházi ápolást, arra utasítják, hogy maradjanak otthon, azonban ez rengeteg nehézség elé állítja a családtagokat, lakótársakat. Mit tehetünk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését a lakásban, és biztonságban tudjuk a beteget és magunkat is? Összegyűjtöttük az Egészségügyi Világszervezet és a szakemberek tanácsait.
2020-04-06
605

Egészségügyi tanácsok

 • Folyamatosan tartsuk a kapcsolatot telefonon a háziorvossal a beteg állapotát illetően. Azonnal jelezzük neki, ha a fertőzött személy állapota súlyosbodik vagy légzési zavarok jelentkeznek nála. Legyen kéznél a mentők elérhetősége (112), hogyha a beteg állapota hirtelen romlik, időben kórházba szállítható legyen. A segítség kérésekor mindig jelezni kell, hogy a betegnek koronavírus-fertőzése van, és eddig otthonában volt elkülönítve.
 • A betegség leggyakoribb tünetei a következők: magas láz, rossz közérzet, száraz köhögés, fejfájás, szapora szívdobogás. Magas láz esetén adhatunk neki paracetamolt.  Naponta kétszer mérjünk lázat, és jegyezzük fel az értékeket, a lázmenet alakulása segít megítélni a beteg állapotát és annak változását.
 • A nyugalomban fokozódó légszomj, a felületes, kapkodó légvétel fenyegető légzési elégtelenségre utal, a tartósan 90/min. feletti pulzusszám pedig az állapot súlyosbodására hívja fel a figyelmet.
 • Mérjük és jegyezzük fel a beteg testhőmérsékletét, légzésszámát, pulzusát, a vizelet napi mennyiségét (ha a betegnek 24 órán keresztül nincs vizelete, fenyegető veseelégtelenség gyanúja merül fel, és sürgős orvosi konzultáció szükséges), a beteg által bevett gyógyszereket. Ez segít megítélni a beteg állapotának változását. Romló értékek esetén ne késlekedjük orvosi segítséget kérni!
 • Sürgősen beszéljünk orvossal, ha az alábbiakat észleljük: hideg, nyirkos, márványozott bőr, újonnan jelentkező zavartság, felülési nehézség, lila ajkak és arc, vérköpés, a nyak merevedésével kísért, nyomásra el nem halványuló bőrpír!

Tanácsok a mindennapokra: elkülönítés, fertőtlenítés, kapcsolattartás

 • Amennyire lehet, kerüljük a személyes érintkezést.
 • Különítsük el magunkat a betegtől, lakjunk külön szobában, ha lehetséges, akkor a beteg használjon külön fürdőszobát is. Ha ez utóbbi nem megoldható, állítsunk fel sorrendet, hogy a családban ki mikor használja a közös helyiségeket. A beteg legyen az utolsó, utána alapos fertőtlenítés szükséges.
 • Szellőztessük gyakran a beteg szobáját, szükség szerint akár párásíthatunk is.
 • Csak akkor menjünk be a koronavírusos fertőzött szobájába, ha mindketten maszkot viselünk. Semmiképp se nyúljunk a maszkunkhoz, használat után azonnal dobjuk el a kukába, majd mossunk kezet.
 • Ha a beteg a szobájában is gyűjti a szemetet, kérjük meg arra, hogy mielőtt kiadná nekünk, kösse össze a szemeteszsákot.
 • Bár a vírus bizonyítottan nem terjed állatról emberre, korlátozzuk a beteg érintkezését a háziállatokkal.
 • Hagyjuk a beteget sokat aludni, pihenni. Fontos a megfelelő folyadékpótlás, ezért igyon sok vizet,  gyümölcslevet, teát vagy levest is.
 • Az ételek elkészítésekor mossunk gyakran kezet, és fertőtlenítsük a használt eszközöket is.
 • Az ételt vigyük a beteg szobájának ajtaja elé.
 • A betegnek legyen saját tányérja, pohara, evőeszköze. Használat után mindent alaposan mossunk el. Ha rendelkezésre áll, mosogatógép használata javasolt ezek mosogatására és szárítására. Ha nincs, akkor mindenképp melegvizes és mosogatószeres kézi mosás (kesztyűben!) és alapos törlés javasolt egy külön, mások által nem használt konyharuhával.
 • Gyakran mossunk kezet szappannal vagy alkoholos fertőtlenítővel, és fertőtlenítsük a beteg által használt tárgyakat, felületeket is.
 • A betegnek legyen külön ágyneműje és törülközője, amit magas, legalább 60 celsius fokon, más szennyestől elkülönítve gyakran mossunk ki.
 • A betegnek legyenek saját tisztítószerei is, amelyekkel fertőtlenítheti szobáját, használati tárgyait, az általa használt fürdőszobát vagy a közöset minden használat után.
 • Ha lehet, akkor beszéljünk telefonon, számítógépen keresztül.
 • Segítsük a beteget azzal, hogy megőrizzük nyugalmunkat, biztosítjuk gondoskodásunkról, és nem bagatellizáljuk el félelmeit, aggodalmait.

 Forrás: www.korona.rmdsz.ro

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia