Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Mától vészhelyzet van érvényben!
Kidolgozta csütörtök este a péntektől 30 napra kihirdetett vészhelyzet idején érvényes szabályokat és az emberek egészségét védeni hivatott intézkedéseket az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU). A testület döntéseit Marcel Vela belügyminiszter, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár ismertette. A fontosabb előírásokat foglaltuk össze. 
2020-05-15
651
 • Péntektől a településeken és metropolis-övezeteken belül korlátlan a közlekedés, nem kell nyilakozatban megnevezni a lakhelyelhagyás célját.
 • A településekről csak indokolt esetekben lehet elutazni. Az elutazás csak a település elhagyásának célját megnevező, saját felelősségre kitöltött nyilatkozat birtokában engedélyett.
 • Az üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, zárt térben kötelező a védőmaszk viselése.
 • Ahol lehetséges, az alkalmazottak távmunkában dolgoznak; ahol ez nem kivitelezhető, a munkahelyükre érkezésükkor járványtani szűrésnek vetik alá az alkalmazottakat, az 50-nél több személyt alkalmazó munkaadók pedig eltérő idősávokban szabják meg a munkaidőt.  
 • A vásárlókat/ügyfeleket közvetlenül kiszolgáló gazdasági egységek (pl. üzletek) és intézmények tevékenységét úgy szervezik meg, hogy minden betérő személyre legalább négy négyzetméter jusson, betartható legyen közöttük a legalább két méteres távolság, elkerülhető legyen a torlódás a pénztáraknál/ablakoknál; a 37,3 fokosnál nagyobb hőmérsékletű személyeket nem engedik be; rendszeresen fertőtlenítenek ezekben a gazdasági egységekben/intézményekben.
 • A helyközi és a távolsági személyszállítás bizonyos szabályok betartásával zajlik.
 • Kinyitnak a parkok, de a játszóterek zárva maradnak.
 • A vendéglők, kávézók, motelek, panziók és a teraszhelyiségek zárva maradnak. A catering típusú szolgáltatások továbbra is engedélyezettek. Kinyitnak a szállodák, működésüket az egészségügyi és a gazdasági miniszter közös rendelete szabályozza.
 • A 15 ezer négyzetméteresnél nagyobb bevásárlóközpontok zárva maradnak; de nyithatnak az ezekben a központokban lévő élelmiszer-üzletek, optikai üzletek, ruhatisztítók és az utcára nyíló kereskedelmi egységek.
 • Kinyitnak a szépségszalonok, működésüket a gazdasági és a munkaügyi miniszter közös rendelete szabályozza.
 • Kinyitnak a műzeumok, működésüket az egészségügyi és a kulturális miniszter közös rendelete szabályozza.
 • Továbbra is szünetel a légi közlekedés Románia, illetve Ausztria, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Egyesült Államok, Törökország és Irán között.
 • Június elsejéig nem indulhatnak nemzetközi buszjáratok Olaszországba, Spanyolországba, Németországba, Franciaországba és Törökországba.
 • Nyitnak a szakorvosi rendelők és a fogászatok, de a pácienseket csak időpontfoglalás alapján fogadhatják; működésüket az egészségügyi miniszter rendelete szabályozza.
 • A koronavírus-fertőzött páciensek az erre a célra kijelölt kabinetekben részesülhetnek fogászati kezelésben.  
 • A járóbeteg-rendelőintézetek ezután ellátják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, de csak előzetes időpontfoglalással fogadják a betegeket, és a váróteremben nem tartózkodhatnak páciensek.
 • A kórházak is fogadhatják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, a látogatási tilalom azonban továbbra is érvényben marad, és az egészségügyi intézményeknek meg kell találniuk a módját, hogy tájékoztassák a hozzátartozókat a beutalt páciens állapotáról
 • A külföldről érkező személyek kötelezően 14 napos otthoni elkülönítésbe vonulnak. Akiknek nem akarják a fertőzés veszélyének kitenni a hozzátartozóikat, választhatják a hatósági karantént is, de az ellátásukat ki kell fizetniük.
 • Zárva marad a magyar-román határon a tornyai, a székelyhídi, a nagyszalontai és az érmihályfalvi határátkelő; utóbbin engedélyezett a teherforgalom. Zárva maradnak más szomszédos országokkal közös, további határátkelők is.
 • Engedélyezett a szabadtéri misék, istentiszteletek megtartása; a belügyminiszter ígérete szerint elképzelhető, hogy június elsejétől a templomokba is beengedik a híveket.

 Forrás: Maszol.ro

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia