Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Kultúra Borszéken: bőven volt, amiből válogatni
Kultúra nélkül nem létezik élhető városi közösség. Ezt a szemléletet próbálta gyakorlatba ültetni a borszéki önkormányzat 2019-ben is. A tavalyi év tekintetében kijelenthetjük, nem volt hiány kulturális eseményekben, a résztvevők száma pedig reménykeltő volt. Újfent beigazolódott, a borszékieknek szükségük van a minőségi kultúrára, még ha ebben néha kételkedtünk is. Éves visszatekintés következik, a teljesség igénye nélkül.
2020-02-11
581
Több alkalommal is zsúfolásig telt a kultúrotthon

Január 22-én gyermekhangoktól volt hangos a kultúrotthon. Tavaly a Magyar Kultúra Napja alkalmából olyan programsorozatot szerveztünk a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal közösen, amely a gyerekeket célozta meg. A gyergyószentmiklósi Halvirág Bábszínház előadásában óvodások és elemi osztályosok tekinthették meg „A kőleves” című népmesét. Az V-VIII osztályos diákok, valamint a felnőtt közönség számára a „Hunyadi Mátyás életterei” című kiállítás megnyitójára került sor, melynek záróakkordjaként a Hargita Megyei Művészeti Népiskola diákjai, a helyi Andantini csoport Klemenz Gréta tanárnő vezénylésével Bartók Béla népdal feldolgozásokkal örvendeztették meg a közönséget.

Január 25-én Szent László király Erdély védőszentje című kiadványt mutattuk be, míg február 6-án a marosvásárhelyi Gruppen-Hecc Kabarétársulat előadása zajlott telt ház előtt. Márciusban a Gyergyói Szemle Tudományos Ismeretterjesztő Folyóiratot is bemutattuk az érdeklődők számára, és természetesen az 1848-49-es szabadságharcra is megemlékeztünk. Az ünnepséget követő napon pedig a Nagy István Művészeti Líceum diákjai hangversenyének örvendhettünk.  

Akár tavaszköszöntőként is értékelhettük a Csíki Játékszín április 2-iki játékát, Pénzes Csaba Karády című színvonalas előadását követhettük figyelemmel. Május eleje egy igazi zenei csemegét tartogatott számunkra. A Patak Együttes május 5-én tartott koncertjén különleges élményben volt része a hallgatóságnak. Színvonalas produkcióinak lehettünk szem és fültanúi, egy olyan koncertnek, amilyennel még a borszéki közönség nem találkozott. Igazán sajnálhatja, aki kihagyta.

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, az év legszínvonalasabb előadásai közé sorolhatók a Bekecs Együttes május 24-iki fellépései. A gyerekek számára például olyan produkciót mutattak be, ahol interaktív módon a kicsik is bekapcsolódhattak. A kibővített színpad adta lehetőségeket kihasználva, olyan fény és hangtechnikai eszközöket használtak, amellyel a profi tánc mellett a gyerekek és a felnőttek számára is bemutatott produkciók során elvarázsolták a közönséget. Mély érzelmeket átadó táncszínházi előadásokban volt részük a jelenlevőknek.

A június újabb két eseményt tartogatott: a hónap elején a XV. Hargitai Megyenapok keretében a Hargita Megyei Művészeti Népiskola diákjai, a helyi Andantini csoport tartott előadást Klemenz Gréta tanárnő vezetésével. Szintén a megyenapok részeként a gyergyószentmiklósi Glory Dicsőítő Zenekar közös ifjúsági szentmisén vett részt a helyi ifjúsági kórussal. A Szentmise végén a zenekar dicsőítő koncerttel örvendeztette meg a híveket. Június 14-én pedig a helyi iskolaközpont évzáró előadásának örvendhettünk.

Június utolsó hetében a borszéki fiatalokat várták foglalkozásokra, melyek során a rajzolás és a festészet rejtelmeiben merülhettek el Móga Attila, a csíkszeredai Tanulók Házának szakképzett oktatójának vezetésével. A helyi kultúrotthonban kialakított tárlat megnyitóján az egyhetes alkotótábor során készült alkotásokat tekinthették meg az érdeklődők.

Július 12-14 között a Borszék Bogrács Feszt második kiadásának örvendhettünk. A multikulturális, művészeti és gasztronómiai fesztivál azoknak szólt, akik értékelik az autentikus helyi kultúrát és gasztronómiát, valamint a hely gyógyvizeinek adottságait. A Secvențe Kulturális Egyesület, Borszék Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Önkormányzata által szervezett fesztivál koncepcióját így fogalmaztuk meg: multikulturális művészeti és kulináris világok fesztiválja. Második kiadásán is három napon át kínáltunk reggeltől éjfélig tartó programokat az egész család számára. 

Július végétől indítottuk azt a koncertsorozatot, melynek során vasárnap esténként különböző helyi, illetve más településekről érkező együttesek léptek fel a 7 Vezér sétányon felállított színpadon. Koncertet tartottak többek között az One More Minute, az Ineffable valamint a borszéki Kalandor és Ecoul együttesek.

Augusztus első hétvégéje a városnapoknak volt fenntartva. Kulturális, gasztronómiai és zenei élményben is gazdagodott az, aki részt vett a háromnapos rendezvénysorozaton, melynek kiemelkedő eseményei a Pest megyei értéktár vándorkiállítása, valamint Orbán Anna „Vannak olyan emlékeink” című könyvének a bemutatója képezték.

Októberben természetesen megemlékeztünk az aradi vértanúkról. Ugyanakkor helyet adtunk Sajgó Márta művésznő emlékkiállításának, illetve külön élményt jelentett a megnyitó alkalmából, Terék József és zenekara előadásában  lezajlott „tárogató hungaricum” koncert.

És ahogy az lenni szokott, decemberben ezúttal is kultrkavalkáddal ünnepeltük az adventi időszakot. Az adventvasárnapi gyertyagyújtásokat a római katolikus plébánia ifjúsági kórusa, a Tündérkert Virágai Néptánccsoport, a Légy Komoly Színtársulat, a Zimmethausen Szaklíceum DoCor kórusa tették igazán meghitté. Ezen kívül külön élményként szolgált a Csíki Kamarazenekar Straussz hangversenye, a Zimmethaussen Szaklíceum karácsonyi előadása Bogdán Zsolt kétszeres UNITER és Jászai Mari díjas érdemes művész, a kolozsvári színtársulat tagjának „Függök ezen a zord élet-párkányon” című Ady estje. Szintén felejthetetlen volt az Evilági Zenekar adventi koncertje, a Czifrasarok Néptáncegyüttes karácsonyi előadása, vagy éppen a Hargita Székely Népi Együttes Ludas Matyi című előadása.

A polgármesteri hivatal nevében ezúton is köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik valamilyen formában segítették munkánkat. Külön köszönettel tartozunk Sárpátki Ágnesnek és Moșneag Ilonának, hiszen kitartó és áldozatos tevékenységükkel jelentősen hozzájárult Borszék kulturális életének a fejlődéséhez. Köszönjük ugyanakkor Hargita Megye Tanácsának, a Hargita Megyei Kulturális Központnak és a Szárhegyi Kulturális Központnak az anyagi támogatást.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia