Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Idén sincs hiány beruházásokban Borszéken
A tavalyihoz képest kedvezőbb előfeltételekkel indul az idei esztendő. Hiszen ezúttal már február elején véglegesíteni lehet a település költségvetését, ami kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a következő hónapokat. Mik József polgármester meglátása szerint az önkormányzat által eszközölt beruházások mellett az is fontos, hogy megerősödjék a település vállalkozói és civil szférája is, hiszen csak így lehet igazán élhető a fürdőtelepülés. 
2020-02-05
856
Mik József polgármester

A borszéki önkormányzat az egyik idei hangsúlyos feladatának tekinti az új kezelőbázis és wellnessközpont építési munkálatainak befejezését. „Most már ennyi nyűg és küzdés után mindenképpen azt szeretnék, hogy a belső teret még idén átadjuk rendeltetésének. Nem ígérgetünk, hanem minden tudásunkat és energiánkat abba fektetjük, hogy ez sikerüljön” – jelentette ki az elöljáró. A beruházás jelenlegi állapotáról elmondta, a létesítményben hátramaradt kisebb munkálatokat tavasszal befejezik.

Nagyobb léptékű feladat a kezelőbázis bútorzatának a beszerzése. Ezzel kapcsolatban már két közbeszerzési eljárás is lezajlott sikertelenül, hamarosan sor kerül egy harmadik kiírásra is. „Folyamatosan keressük a kivitelezőt az 1,64 millió lejes munkálatra, ugyanakkor a megyei önkormányzatot is felkértük arra, hogy a Fehér megyei mintára társuljon az építkezésbe és segítse a beruházás befejezését” – nyomatékosított a polgármester. Magyarázatképpen hozzátette, a Fehér megyei és a marosújvári önkormányzatok 10 éves partnerségi szerződést kötöttek egy wellnessközpont építésére és közös működtetésére.

A meglévő tervekre kell koncentrálni

Mik József kiemelte, a kezelőbázis építése mellett több beruházás is folyamatban van a településen. Így például elkészültek a tervek a járóbeteg rendelők épületének felújítására, napokban írják ki a közbeszerzést a kivitelezésre. Várják a jóváhagyást gyulafehérvári fejlesztési ügynökségtől a polgármesteri hivatal felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás kiírására. Folyamatban van és előreláthatólag év végéig befejeződik a 49-es villa felújítása, a műemlék épület kulturális, múzeumi, turisztikai, oktatási tevékenységeknek, konferenciák lebonyolításának fog helyet adni.  Szintén év végéig kell elkészüljenek a magyar kormány támogatásából épülő orvoslakások. Uniós pénzekből finanszírozza Borszék polgármesteri hivatala azt a beruházást, melynek révén biomassza alapú fűtésrendszert építenek ki több középület számára. Erre is még keresik a kivitelezőt, két közbeszerzési eljárás is sikertelen volt ebben a témában.

A már folyamatban levő beruházások mellett el szeretnék kezdeni az alapinfrastruktúra bővítését azon a városrészen, ahol telkeket adtak fiataloknak családi házak, illetve panziók építése céljából. Emellett felújítanák a település közvilágítását, ennek támogatására van ígéret a szakminisztériumtól. „Ha mégsem kapnánk központi forrást erre a célra, önerőből mindenképpen elvégezzük a munkálatot” – tette hozzá az elöljáró.

Tervben van a sípályák szolgáltatásainak bővítése is: kalandparkot, korcsolya- és hópánkó pályát építenének a komplexum keretében, ez mintegy 1,5 millió lejes beruházást igényel. Egyelőre a finanszírozási lehetőséget keresik.

Itthon maradni, és itthon dolgozni

„Célunk az, hogy gyarapodjon a borszéki munkahelyek száma. Ezt a kezelőbázis elindításával és a turizmus fejlesztésével lehet elérni. Reményeink szerint pár éven belül már nem fogja megérni a fiatalnak külföldre menni dolgozni, hanem itt a településen fognak munkát vállalni” – tárta fel vízióját az elöljáró. Hozzátette, a hivatal igyekezete azonban nem elég ennek eléréséhez. Szükség van egy erős vállalkozói és civil szférára is, hiszen csak így lehet igazán élhető a fürdőtelepülés. Optimizmusra ad okot, hogy a román kormány támogatása mellett sikerült felkelteni a magyar kormány érdeklődését is Borszék iránt. Hiszen az óvoda felújítását és az orvosi lakások építését ők finanszírozták. Ugyanakkor elbírálásra vár egy, a magyar kormányhoz benyújtott pályázat, melynek révén egy 120 szobás, négycsillagos szálloda épülne a kezelőközpont szomszédságában.

Folytatnám polgármesteri munkámat

„Mindenképpen szeretném folytatni munkámat a település élén. A következő uniós pályázati ciklusra komoly tervekkel készülünk. Emellett több országos szakmai szövetségben és bizottságban is ellátom Borszék képviseletét, amelyek segítségével hatást tudunk gyakorolni a döntéshozókra. Úgy néz ki az erős lobbinak köszönhetően sikerült kimozdítani holtpontjáról például a Regionális Operatív Program keretében (POR) benyújtott integrált pályázatunkat” – nyomatékosított a polgármester. Mint ismeretes, mintegy 7 millió eurós pályázat révén felújítanák a helyi iskolát, illetve a felsőtelepi kultúrházat, lebontanának négy, szociális lakásoknak otthont adó villát, helyükre két új ingatlan épülne, húsz modern lakrésszel. Bővítenék az úthálózatot a település terjeszkedési irányába, emellett több játszóteret és sportpályát építenének, illetve sétányokat újítanának fel. A szóban forgó intézkedés keretében a pályázati alap még az év első felében kimerült, az érintett települések a többi programban megmaradt összegek átcsoportosítását szerették volna elérni. Igyekezetük, a legújabb információk szerint, sikerrel járt.  

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia