Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
Érdekli a borszéki fiatalokat a telekosztási program
Több mint egy évtizede kezdte el a borszéki önkormányzat azt a programot, amelynek keretében ingyen telkeket biztosítanak helyi fiataloknak lakásépítés céljából. A kezdeményezés sikerét jól mutatja a tucatnyinál is több megépült ház, illetve a jelenleg is zajló munkálatok.
2020-06-26
1287
Megépült és készülő ingatlan. A telekosztási program jótékony hatása

Sikerként könyveli el a fiatalok segítő önkormányzati programot Mik József polgármester. Az elöljáró elmondta, a 2004 óta zajló 35 éven aluli fiatalokat támogató program keretében immár 47 borszéki fiatal jutott közművesített területekhez. „Évekkel ezelőtt kezdtük el ezt a programot, a cél, hogy itthon tartsuk a fiatalokat.” A 2003-ban megjelent 15-ös törvény 350 négyzetméteres terület adományozását teszi lehetővé, az önkormányzat viszont 500 négyzetmétert biztosít, a többletrészt jelképes bér ellenében. Az elöljáró kiemelte, ha a mai telekárakat vesszük figyelembe, ez jóval több mint 10 ezer eurós segítséget jelent a fiataloknak.

A program során 2004-ben 10 telket, 2008-ban pedig 11 területet adott át az önkormányzat, ezek közül tucatnyinál is több ingatlan készült el. Legutóbb 2018-ban hirdetett ilyen jellegű pályázatot a polgármesteri hivatal. A program sikerét jól mutatja, hogy a 26 telekre túljelentkezés volt, összesen 35 fiatal adta le az iratcsomót. Az évek elteltével három pályázó visszalépett, 17-en urbanisztikai engedéllyel rendelkeznek, tehát tervezési szakaszban van az új ingatlan. Tíz pályázó már kiváltotta az építkezési engedélyt, utóbbiak közül öten el is kezdték a munkálatokat.

Nagy segítség a jövő megalapozásában

„Mindenképpen Borszéken szeretnék maradni, ezért is pályáztam a programban” – fogalmazott megkeresésünkre Froicu Ioan Andrei. A 30 éves fiatal kiemelte, megvannak a fürdőtelepülésen azok a lehetőségek, amelyek megélhetést biztosíthatnak hosszútávon egy családnak. „Ez egy hatalmas segítség az önkormányzat részéről. Egy olyan hozzájárulás, amely sokat tud segíteni a fiataloknak az életük megalapozásában” – értékelte Andrei, aki még nem kezdte el lakóházának a megépítését, hiszen nemrég váltotta ki az építkezési engedélyt. „Egyszer a papírozásnak szerettem volna a végére járni” – nyomatékosított, hozzátéve, idén mindenképpen nekilátnak az építésnek. 

Hasonlóképpen vélekedett Dunăraș Rozália. Számára is nagyon fontos volt élni ezzel a lehetőséggel, főleg, hogy négy gyerekkel szükség van a nagyobb élettérre.

„Értékelem a polgármesteri hivatal azon igyekezetét, hogy próbálják itthon tartani a fiatalokat” – jelentette ki a programmal kapcsolatban Rutter Róbert. A 33 éves fiatalember 90 négyzetméter alapterületű ház építésének fogott neki, az 500 négyzetméteres telket 2018-ban kapta az önkormányzattól. „Nagy segítség ez egy olyan fiatalnak, aki családot szeretne alapítani” – jegyezte meg. Meglátása szerint van megélhetés Borszéken, az épülő kezelőbázis beindulása pedig hatványozottan segítene a helybélieken ebből a szempontból.  

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia