Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
A költségvetés több mint felét fejlesztésekre költik
A tavalyihoz képest jóval korábban sikerült elfogadnia az önkormányzati testületnek a 2020-as évre szóló költségvetést. Mint a számokból kiderül, 15,8 millió lejből gazdálkodik idén Borszék, ebből 6,8 millió lejt költenek fenntartásra, a többit zömében beruházásokra fordítják.
2020-02-21
613
Benkes Zsolt
Több mint 5 millió lejnyi uniós és kormányzati forrást költ el idén a település

Arról már korábban beszámoltunk, hogy több beruházás is folyamatban van a településen, a város költségvetését is ennek fényében állították össze az idei esztendőre. A városháza pénzügyileg továbbra is sajátos helyzetben van. Hiszen áfa-visszaosztásból évek óta nem részesül, bevételének nagy részét a jövedéki adóból visszautalt összegek teszik ki, ez esetben idén 4 753 000 lej érkezhet a számlákra. A saját bevétel többi részét, mintegy 3 millió lejt, a helyi adók és illetékek, illetve különböző szolgáltatásokból származó összegek képezik, az előző évekből származó megtakarításokból közel 900 ezer lejt használnak fel az idei költségvetésben. További pénzforrásokat jelentenek az uniós pályázatokból származó összegek, ezek meghaladják az 5 millió lejt.

Kiadások terén a beruházásokra fordított összeg mintegy 8 millió lej. Ebből a 1,64 millió lej a kezelőközpont munkálataira van előirányozva. Ebben a tételben a kezelőbázis bútorzatának a megvásárlása is szerepel, amelynek harmadik közbeszerzési eljárását készítik elő. Az elsőre senki nem tett le ajánlatot, a második kiírásra jelentkező céget pedig ki kellett zárni az eljárásból.

1,98 millió lejt különítettek el a borszéki egészségház felújítására. A korszerűsítés során új köntöst kap a háromszintes ingatlan, hőszigetelik az épületet. Teljes körű belső felújítást is végeznek majd. Ez azt jelenti, hogy átalakítják a belső tereket, kicserélik a víz és villanyhálózatot, illetve a fűtésrendszert. Utóbbit a középületek fűtését biztosító, uniós pályázatból megvalósuló biomassza alapú fűtésrendszerhez csatlakoztatják. A kivitelezés során az épület egy liftházzal is bővül, melynek révén a mozgáskorlátozottak közlekedését könnyítik meg. Ez utóbbi művelet jelentősen növeli a munkálatok árát. A beruházást év végéig kell befejezni.

A 49-es villa felújítása is folytatódik, ennek kivitelezésére 2,33 millió lej szerepel a költségvetésben. Szintén idei munkálat a polgármesteri hivatal felújítása, erre vonatkozólag 892 ezer lejt tartalmaz a büdzsé. Amennyiben lesz jelentkező a közbeszerzési eljárásra, ugyancsak ebben az évben kellene nekifogni a középületek biomassza fűtésrendszere kiépítésének, erre 790 ezer lejt irányoztak elő.

Arról már beszámoltunk, a már folyamatban levő beruházások mellett a városháza el szeretné kezdeni az alapinfrastruktúra bővítését azon a városrészen, ahol telkeket adtak fiataloknak családi házak, illetve panziók építése céljából. Erre a célra 180 ezer lejes tétel szerepel a költségvetésben. Ugyanakkor 150 ezer lejből valósítanák meg az általános városrendezési terv (PUG) felújítását.

Azt meg kell említeni, hogy a felsorolt beruházások jelentősen megterhelik a város költségvetését. Hiszen a mintegy 5,5 millió lejes állami és uniós finanszírozás mellett több mint 1,5 millió lejes önrésszel kell hozzájárulnia a munkálatokhoz a városnak.

Az iskola fenntartására egyelőre 284 ezer lejt fordít a város, ám ez az összeg az év második felében még nőhet. Felekezetek támogatására 35 ezer lej jut, kulturális programokra pedig 150 ezer lej. Ebből 110 ezer lejt szánnak a Borszéki Városnapok, a Borszék Bogrács Feszt illetve a Nosztalgia Fesztivál megszervezésére. Sporttevékenységek támogatására 30 ezer lejt különítettek el. Az idősek otthongondozói programjára 672 ezer lejt különített el idén a városháza.

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia