Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Hírek
A hivatalban nem állt meg az élet
A szükségállapot ideje alatt sem állt meg az élet a borszéki polgármesteri hivatalban. Számos pályázatot készítettek elő az elmúlt időszakban, illetve a már futó projektekkel kapcsolatban is sok tennivaló akadt. „Rengeteg a háttérmunka, ami nem igazán látszik, ám ez az előfeltétele a további fejlesztéseknek” – fogalmazott Mik József polgármester.
2020-04-27
780
Májusban elkezdődik a járóbeteg-rendelőknek otthont adó épület felújítása

Az elöljáró elmondta, a szükségállapot ideje alatt próbáltak minél hatékonyabban eljárni és segíteni a lakosságot többek között megfelelő tájékoztatással, online ügyintézéssel, bevásárlások elvégzésével, maszkok, kesztyűk és a kijárási tilalom alatt szükséges nyomtatványok kiosztásával. „Reméljük, hogy a digitális ügyintézést sikerül a későbbiekben is fenntartani, hiszen a jövő erről kell, hogy szóljon, az embereket nem kellene sétáltatni a hivatalhoz” – fogalmazott az elöljáró. Megjegyezte, sajnálatos módon a Ghișeul.ro platformot, noha ehhez már korábban csatlakozott a hivatal, nem tudták használni a borszéki adófizetők. Ez azért történhetett meg, mert a platform használatához szükséges háttérprogramot biztosító neamț megyei cég, többszörös felkérés ellenére sem javította ki az általa biztosított program hibáit. Az elöljáró szerint az illető céggel hamarosan lejár a szerződés, és ha addig sem teszik meg a szükséges lépéseket, akkor más partner után fog nézni a hivatal.

Ami a beruházásokat illeti, a polgármester szerint lassan visszaállunk a rendes kerékvágásba. A 49-es villánál már felvette a munkát a kivitelező, az új kezelőbázisnál is munkába állnak jövő héten az érintett cégek.  A járóbeteg-rendelők épületének felújítására május negyediki érvényességgel kiadták a kezdési parancsot, ez esetben év végéig szól a kivitelezési határidő. A napokban kezdődik el a közbeszerzési folyamat a polgármesteri hivatal épületének rehabilitációjára, remélhetőleg záros határidőn belül ezt a munkálatot is el lehet kezdeni. A remények szerint sikerül előre lépni a polgármesteri hivatal és a környező középületek fűtését biztosító biomassza fűtésrendszer építésével kapcsolatban. Ez irányban a harmadik közbeszerzési eljárás kezdődik, az előző kettő, jelentkezők hiányában, sikertelenül zárult.

„Keményen dolgoztunk a háttérben”

Mik József szerint dicséret illeti a hivatal munkatársait, hiszen a nehéz időszak alatt is keményen dolgoztak. „A különböző pályázatokkal kapcsolatos háttérmunka nem állt meg, azokkal napi szinten kellett foglalkoznunk” – részletezte az elöljáró. Elmondása szerint a napi ügyintézésen túl a legnagyobb volumenű munka a Regionális Operatív Program keretében (POR) benyújtott integrált fejlesztési projekttel kapcsolatban volt, hiszen nagyon sok kiegészítő dokumentumot kért az elmúlt hetekben a pályázatot kiíró hatóság. Ennek részeként felújítanák a helyi iskolát, illetve a felsőtelepi kultúrházat, lebontanának négy, szociális lakásoknak otthont adó villát, helyükre két új ingatlan épülne, húsz modern lakrésszel. Bővítenék az úthálózatot a település terjeszkedési irányába, emellett több játszóteret és sportpályát építenének, illetve sétányokat újítanának fel. Az integrált pályázat értéke eléri a 7 millió eurót, ebből 5 millió euró a vissza nem térítendő támogatás értéke.

Mindezek mellett elkészült a közvilágítás felújítására és bővítésére vonatkozó hatástanulmány, a hivatal várja az erre vonatkozó pályázati időszak kezdését. Ugyanakkor az eddigi hőszigetelési munkákból kimaradt tömbházak esetében is pályázatot nyújtanak be, a dokumentációt legkésőbb júliusig kell leadni.

„A szükségállapot dacára nem állt le az élet a hivatalban, dolgozunk tovább. Rengeteg a háttérmunka, ami nem igazán látszik, ám ez az előfeltétele a további fejlesztéseknek. Azon kívül a városban nekifogtunk a kisebb karbantartási munkálatoknak is. Közterek bútorzatait javítjuk, takarítógépet hoztunk és felsepertük az utcákat. Bármi is történjék a következő időszakban, rendben kell tartanunk portánkat, és ugyanúgy fogjuk előkészíteni a várost, mintha kezdődne a nyári turisztikai szezon.

A polgármester kiemelte, egyre több fórumon hangzik el, hogy május közepétől megszűnik a szükségállapot. Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba. „Továbbra is nehezek lesznek a mindennapok. Ugyanakkor azt látom, hogy a turizmus az egyik legnagyobb elszenvedője a pandémiának, ez pedig hatványozottan érinti városunkat is.” Mik József reményét fejezte ki, hogy a nyár folyamán újra megnyithatják kapuikat a vendéglátó egységek, és a turisták hazai célpontokat választanak szabadságuk eltöltésére. A fürdőtelepülés nyújtotta természetbarát környezet pedig vonzó lehet a hazaiak szemében. „A nyári bobpályánkat május folyamán mindenképpen felszereljük és meglátjuk, hogy tudjuk-e majd használni. Egyre jobban körvonalazódik ugyanakkor, hogy a nyári időszakra tervezett fesztiváljaink és tömegrendezvényeink valószínűleg elmaradnak. A költségvetésben erre elkülönített összegeket átcsoportosítjuk a különböző fejlesztésekhez. Bízzunk abban, hogy a jövő szebb napokat fog tartogatni mindannyiunk számára!”

 

Vissza
Eseménynaptár
Elérhetőség

Elérhetőségek
Cím: Kárpátok utca 6 szám/A, Borszék
Telefon: +40 266 - 337 001

Órarend Borszék Városháza
Hétfő: 07.00 – 15.30
Kedd: 07.00 – 15.30
Szerda: 07.00 – 15.30
Csütörtök: 07.00 – 15.30
Péntek: 07.00 – 13.00

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről és eseményeinkről!
Hírek archívum
 
 
 
Borszék változatos és gazdag erőforrásokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkednek természeti kincsei.
Kereskedelmi és balneológiai szempontból is jelentős vonzerővel bírnak ásványvíz forrásai.
BorszékElképesztő panorámák, energiadús források, a borszékiek vendégszeretete – ez a meghívónk, egy egészséges meghívó a Tündérek Kertjébe.

Köszönjük a fotósok támogatását :
Benkes Zsolt, Móga Attila, Ioan Ungureanu

A weboldal fejlesztés alatt áll!
Elérhetőségek
+40 266 337 001
primaria@primaria-borsec.ro
Kárpátok utca, 6 szám/A, Borszék város, Hargita megye, 535300, Románia